Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

KOPD chroni prawa dziecka już od 30 lat

3 kwietnia 2012 r. w teatrze Kamienica odbędzie się konferencja pt. „Prawa dziecka - teoria i praktyka”. Organizatorami wydarzenia są obchodzący 30-lecie działalności Komitet Ochrony Praw Dziecka oraz Rzecznik Praw Dziecka.
Co to są prawa dziecka oraz jak je stosować w praktyce? Jak aktualnie wygląda sytuacja przestrzegania praw dziecka w Polsce i na świecie? Na te oraz inne pytania odpowiedzą Rzecznik Praw Dziecka oraz Komitet Ochrony Praw Dziecka na wspólnie organizowanej 3 kwietnia konferencji pt. „Prawa dziecka - teoria i praktyka". W programie zaplanowano między innymi wystąpienie Marka Michalaka, Rzecznika Praw Dziecka.

Konieczność ochrony praw dziecka w Polsce dostrzegła już ponad 30 lat temu prof. Maria Łopatkowa, która w 1981 roku założyła pierwszą w Polsce organizację poświęconą działalności na rzecz dzieci. Powstały wówczas Komitet Ochrony Praw Dziecka do dzisiaj niesie bezpłatną i profesjonalną pomoc pokrzywdzonym dzieciom oraz ich rodzinom, a także współpracuje z instytucjami publicznymi i innymi organizacjami pozarządowymi, wnosząc swój wkład w kształtowanie praw dziecka w naszym kraju.

„KOPD działa na rzecz zwiększenia świadomości społeczeństwa na temat praw najmłodszych. Na co dzień współpracujemy nie tylko z instytucjami administracji państwowej, ale przede wszystkim z indywidualnymi ekspertami oraz rodzicami" mówi psycholog Mirosława Kątna, wieloletnia Przewodnicząca i współzałożycielka KOPD. Oprócz działań dotyczących praw dziecka, Komitet prowadzi także coroczny konkurs „Świat przyjazny dziecku", nagradzając produkty sprzyjające rozwojowi emocjonalnemu najmłodszych.

W konferencji „Prawa dziecka - teoria i praktyka" swoje wystąpienia przewidzieli także dr Jan Orgelbrand, Z-ca Głównego Inspektora Sanitarnego, prof. Barbara Smolińska-Theiss z Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie, Mirosława Kątna, Przewodnicząca Zarządu Krajowego Komitetu Ochrony Praw Dziecka, Teresa Romer, sędzia SN w stanie spoczynku oraz Dorota Zawadzka, znana rodzicom „Superniania".

Effective Public Relations