Firma » Finanse

Korekta cen mieszkań – wzwyż

W związku ze zmianą podatku VAT – na wyższy, którą w roku bieżącym roku zafundował nam rząd realne ceny za materiały budowlane szybują w górę. Spowoduje to wzrost docelowej kwoty nowych mieszkań, jaką każda zainteresowana osoba powinna uwzględnić wnioskując o kredyt hipoteczny.

Dotyczy to wszystkich wpłacających zaliczki na nowo budowane mieszkania - deweloperom.

Budowy trwają i dopiero po ich ukończeniu ze względu na wyższe poniesione koszty na materiały budowlane nastąpią korekty. Wówczas może okazać się, że kwota kredytu, jaka została nam przyznana przez bank może nie wystarczyć na pokrycie należności za mieszkanie. Kolejnego kredytu możemy już nie otrzymać, ponieważ nie będziemy posiadali zdolności kredytowej. Na tą ewentualność można się zabezpieczyć, otwierając konto Internetowe z linią kredytową.

Trzeba bardzo dokładnie czytać zawierane umowy z firmami budowlanymi, developerami, zwłaszcza klauzulę dotyczącą możliwości wprowadzenia podwyżek w trakcie inwestycji.

Korzystający z wygaszającego już programu - kredyty mieszkaniowe rodzina na swoim, a więc osoby kupujące mieszkania na kredyt o powierzchni użytkowej 50 mkw. powinny wsiąść pod uwagę, że zapłacą kwotę wyższą o ok. 4 000zł.

Obliczając, więc zdolność kredytową oraz orientacyjną wysokość raty kredytowej przy pomocy kalkulatora kredytu mieszkaniowego lub porównując wysokość zobowiązania miesięcznego, jaką przyjdzie nam płacić przez wiele lat na tle innych banków, weźmy pod uwagę wyższą kwotę kredytu mieszkaniowego, o jaką będziemy się ubiegać.

Dobrą informacją dla kredytobiorców jest olbrzymia konkurencja prowadzona między bankami w segmencie kredytów hipotecznych, które walczą o zdobycie jak największej liczby klientów. Niejednokrotnie oferty z obniżoną marżą, prowizją na poziomie 0%, nie wymaganym wkładem własnym czy w końcu brakiem opłat za wycenę nieruchomości w jakimś stopniu mogą wyrównać poniesione przymusowo wyższe nakłady. Dokonując porównania i wybierając nisko oprocentowany kredyt w ekspozyturze – kredyty mieszkaniowe, korzystając z kalkulatora sprawdzić można obecnie trwające akcje promocyjne prowadzone przez banki.

Kredyty gotówkowe bez zaświadczeń o zarobkach