Technologie » Internet

Korzyści jakie przynoszą rozwiązania IoT dla przemysłu

Według raportu Ericsson Mobility Report w 2021 aż 28 mld różnego typu urządzeń będzie połączonych z siecią dzięki rozwiązaniom IoT. Co więcej już za dwa lata liczba tych urządzeń będzie dwa razy większa niż telefonów komórkowych.

Co napędza rozwój IoT?

Wśród czynników, które mają wpływ na tak dynamiczny rozwój obszaru IoT należy wyróżnić rosnące oczekiwania klientów, dążenie do standaryzacji i optymalizacji procesów oraz coraz większą różnorodność możliwości wykorzystania urządzeń IoT. Wszystko to powoduje, że dziś nie zadaje się pytania: ‘czy wdrażanie rozwiązań z zakresu IoT w przemyśle jest korzystne?’ tylko ‘jak wygląda strategia IoT w naszym przedsiębiorstwie?’.

Dostęp do informacji niezależnie od czasu i miejsca

Zastosowanie technologii z obszaru IoT w przemyśle pozwala inżynierom i kierownikom produkcji na dzielenie się informacjami niezależnie od czasu i miejsca, w którym się znajdują oraz dostarczanie niemalże na bieżąco analiz dotyczących produkcji i produktu. - Coraz więcej maszyn stosowanych w przemyśle wytwarza i konsumuje dane. Wszechobecna siatka urządzeń (ang. Device Mesh), na którą składają się m.in. smartfony, tablety, gadżety typu wearable, pozwala na łatwiejsze wyszukiwanie informacji, korzystanie z dedykowanych aplikacji mobilnych czy przekazywanie kluczowych danych operatorom, technikom bądź inspektorom pracującym poza biurem. To z kolei umożliwia sprawniejsze zarządzanie produkcją, logistyką i komunikacją wewnątrz firmy. – mówi Adam Gąsiorek, Dyrektor Operacyjny ds. Rozwoju w  Transition Technologies.

Słowo klucz: optymalizacja procesów

Jedną z zalet wynikającą z zastosowania technologii z zakresu IoT, którą wymieniają specjaliści to optymalizacja. Urządzenia bazujące na rozwiązaniach IoT są w stanie monitorować np. stan eksploatacji maszyny. Czujniki zamontowane w maszynach, na liniach produkcyjnych czy urządzeniach sterujących gromadzą i przesyłają dane dostarczając nowego wymiaru informacji i wydajności, jakości i warunkach ich pracy. Wykorzystując możliwości, jakie daje dziś Big Data, dane te mogą być w sposób precyzyjny i czytelny analizowane, co z kolei umożliwia kierownikom produkcji podejmowanie trafniejszych, pewniejszych decyzji np. o wcześniejszej wymianie zużytej części maszyny. To z kolei ma bezpośredni wpływ na niezakłócony przebieg niektórych procesów przemysłowych i pracę całej fabryki lub sprawniejszą współpracę przedsiębiorstw zależnych od siebie w łańcuchu wartości.

Oszczędność czasu i kosztów

Inteligentne technologie z obszaru IoT pozwalają serwisantom i kierownikom na  wcześniejsze wykrywanie usterek i podejmowanie odpowiednich działań naprawczych. Analiza predykcyjna, a także wgląd w stan zapasów i łańcuch dostaw, mogą zmniejszyć koszty związane ze spodziewanym ryzykiem. Takie podejście ma przełożenie nie tylko na wymierne korzyści finansowe i ograniczenie czasu potrzebnego na usunięcie niespodziewanej awarii, ale bezpośrednio wpływa na lepszą organizację pracy całego personelu i ekosystemu firm partnerskich.

Mondaypr