Firma » Biznes

Korzyści z e-faktury

Oszczędność czasu, zwiększenie bezpieczeństwa oraz obniżenie kosztu archiwizacji to tylko niektóre z korzyści, jakie można osiągnąć poprzez wdrożenie eFaktur. Aplikacja eFaktura działa w LeasePlan od ponad pół roku.

Firmy, które zdecydują się na wprowadzenie e-faktur uzyskują korzyści przede wszystkim poprzez oszczędność czasu, zwiększenie bezpieczeństwa oraz obniżenie kosztu archiwizacji, dzięki ograniczeniu lub całkowitemu wyeliminowaniu drukowania faktur. Dodatkowo faktury nie są wysyłane standardowo za pośrednictwem poczty lub kuriera, co daje firmie kolejne oszczędności.

"Załóżmy, że firma wysyła miesięcznie 100 faktur. Przy założeniu, że koszt druku czarno-białego jednej strony wynosi około 50 groszy, daje to w skali miesiąca 50 złotych. Koszt wysyłki jednej faktury listem pocztowym priorytetowym to 1,95 zł, co daje nam w sumie 195 złotych miesięcznie. Jeśli wysyłamy faktury kurierem koszt ten wzrośnie w skali miesiąca do około 1200 zł. A zatem korzystając z faktur elektronicznych, przy wysyłaniu 100 faktur miesięcznie, uzyskujemy rocznie oszczędność od prawie 3 tys. złotych (Poczta) nawet do 15 tys. złotych (kurier)." - mówi Jarosław Oworuszko, Dyrektor Finansowy LeasePlan Fleet Management

Faktura elektroniczna to kolejny krok na przód w integracji dostawcy z odbiorcą, a w szczególności integracji procesów, przebiegających w back-office obu podmiotów. Minimalizuje czas dostarczenia dokumentu, obniża koszt jego obróbki, zarówno po stronie dostawcy jak i odbiorcy, ułatwia ewentualne dyskusje co do treści czy wysokości obciążeń. Podobnie jak kiedyś wprowadzenie elektronicznych wyciągów bankowych teraz faktura elektroniczna przybliża nas do koncepcji biura bez papieru .

LeasePlan Fleet Management (Polska) Sp. z o. o. jest częścią globalnego koncernu LeasePlan Corporation N.V., światowego lidera wśród firm zarządzania flotami samochodowymi. Na polskim rynku działa od roku 2001 i zarządza flotą przeszło 12 tys. samochodów, dla blisko 500 klientów. Zgodnie z danymi Polskiego Związku Wynajmu i Leasingu Pojazdów (PZWLP) spośród zrzeszonych w tej organizacji firm CFM LeasePlan posiada największy, bo 17% udział w rynku wyłącznego zarządzania oraz wynajmu długoterminowego. Oferuje kompleksowe usługi długoterminowego wynajmu pojazdów.

Multi_Communications