Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Korzystaj odpowiedzialnie z dronów

Bezzałogowe statki powietrzne, zwane popularnie dronami, zyskują coraz większą popularność wśród konsumentów. Korzystanie z nich może być ciekawym pomysłem na biznes i świetną zabawą dla całej rodziny, ale wiąże się również z dużą odpowiedzialnością.
W sklepach Media Markt i Saturn przy ekspozycji z dronami pojawiły się ulotki Urzędu Lotnictwa Cywilnego, informujące o podstawowych zasadach latania bezzałogowymi statkami powietrznymi.

Nowy gadżet technologiczny może dostarczyć mnóstwa przyjemności i zabawy pod warunkiem, że nie zapominamy o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa. Niezależnie od tego, czy jest to nowy komputer, telewizor czy modny w ostatnim czasie dron, urządzeń zawsze należy używać „z głową”.

Odwiedzający sklepy Media Markt i Saturn przy ekspozycji dronów z pewnością zwrócą uwagę na ulotkę informacyjną Urzędu Lotnictwa Cywilnego, przedstawiającą pięć podstawowych zasad, do których powinny stosować się osoby wykonujące loty dronem zarówno w celach komercyjnych, jak i rekreacyjnych:

1.lataj w zasięgu wzroku na otwartej przestrzeni
2.nie lataj w pobliżu lotnisk
3.nie lataj nad ludźmi
4.nie lataj nad miastami i budynkami
5.nie lataj nad drogami.

Jeszcze niedawno drony były produktem luksusowym. Obecnie tego typu urządzenia można kupić już za kilkaset zł, dzięki czemu stają się gadżetem reklamowym i biznesowym, a także ciekawym i pożądanym prezentem urodzinowym, komunijnym czy świątecznym. Rosnąca popularność dronów, szczególnie wśród osób kupujących urządzenia do celów rekreacyjnych, zwiększa także ryzyko nieprawidłowego ich wykorzystania. Dlatego w naszych sklepach prezentujemy ulotki opracowane przez Urząd Lotnictwa Cywilnego pod hasłem „Lataj „z głową” bezzałogowo”, przedstawiające podstawowe zasady bezpiecznego posługiwania się dronami. Mamy nadzieję, że w ten sposób przekonamy naszych klientów, że urządzenia bezzałogowe mogą być naprawdę świetną zabawą pod warunkiem, że używamy ich z głową – powiedział Andrzej Sobolik, Dyrektor Zarządzający siecią Media Markt..

W Polsce wykonywanie lotów bezzałogowymi statkami powietrznymi zostało prawnie uregulowane już w 2013 roku. Zgodnie z zapisami zawartymi w dwóch rozporządzeniach ministra transportu budownictwa i gospodarki morskiej, dronami można latać tylko w zasięgu wzroku operatora o masie poniżej 25 kilogramów. Loty muszą się również odbywać poza strefami kontrolowanymi lotnisk, strefami ruchu lotniskowego lotniska wojskowego, strefami kontrolowanymi lotniska wojskowego oraz innymi strefami z zakazem lotu. Za naruszenie tych ograniczeń grozi kara grzywny, kara ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności od roku do lat 5.

O Media Markt
Sklepy Media Markt oferują najpełniejszy na rynku asortyment w zakresie elektroniki użytkowej. Można tu kupić zarówno nowinki techniczne, produkty z najwyższej półki, jak i popularny markowy sprzęt w najlepszych cenach. Przystępna forma prezentacji produktów ułatwia dokonanie przemyślanego wyboru, a o obsługę klientów dbają profesjonalnie przeszkoleni pracownicy. W celu sfinansowania zakupu można zawrzeć na miejscu umowę kredytową przy minimum formalności. Aktualnie sieć posiada 53 markety w 43 miastach Polski.

O firmie Saturn
SATURN to ceniona marka sklepów z elektroniką użytkową, należąca do holdingu Media-Saturn. W Polsce pierwsze sklepy powstały w 2004 roku. Obecnie SATURN dysponuje ponad 200 marketami w 6 krajach. 23 z nich zlokalizowane są w Polsce,
z czego dwa to salony z technologiami mobilnymi Saturn Connect oraz jeden Samsung Saturn Store. Specjalistyczne sklepy marki SATURN oraz sklep internetowy saturn.pl oferują najpełniejszy na rynku asortyment w zakresie sprzętu multimedialnego, teleinformatycznego, fotograficznego, telewizorów, urządzeń audio-wideo, biurowych, AGD i pełną gamę akcesoriów, a także książki, programy i gry komputerowe oraz filmy i muzykę. Sieć oferuje również marki własne: ok., KOENIC ISY i PEAQ.

Media SATURN
Więcej informacji z firmy MEDIA SATURN  ( press box )

newss.pl

• avatar
    ~Elka 2015-11-20 18:37:42

Ja byłam do tego typu gadżetów sceptycznie nastawiona, zmieniłam zdanie gdy pobawiłam się zabawką u braciaka, miał chyba firmy Xblitz model Thunder, taki biały. Zabawa super, w dodatku cena okej.