Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Koszty leczenia na karcie płatniczej

Concordia Ubezpieczenia wraz ze Spółdzielczą Grupą Bankową (SGB) opracowała pakiety ubezpieczeń dla posiadaczy kart bankomatowych.

Dzięki ochronie ubezpieczeniowej pieniądze na kontach Klientów Banku są zabezpieczone przed złodziejami. Karta może zawierać także  ubezpieczenie kosztów leczenia za granicą. Klient z ochroną i wysoką jakością usług czuje się bezpiecznie i komfortowo.
Jak wynika z badań Narodowego Banku Polskiego, praktycznie każdy Polak nosi przynajmniej jedną kartę w portfelu. Coraz chętniej też reguluje przy jej pomocy wszelkie rachunki. Rośnie wartość pojedynczych transakcji za pomocą karty oraz sama ich liczba. W III kwartale 2012 roku przy użyciu kart płatniczych dokonano w Polsce 505,6 mln transakcji na łączną kwotę 106,4 mld zł.
Karty bankomatowe zyskują na popularności ze względu na wygodę i użyteczność. Wyjeżdżając za granicę Klient SGB posiadający kartę płatniczą nie musi zabierać ze sobą gotówki. Podróżującemu wystarczy karta, by zapłacić za hotel, rachunek w sklepie, restauracji. Do karty dołączone jest także ubezpieczenie kosztów leczenia za granicą. Posiadając kartę wraz z ubezpieczeniem – Klient SGB,  zyskuje usługę natychmiastowej pomocy (assistance), w momencie, kiedy zdarzy się wypadek lub nagła choroba w podroży zagranicznej.
Podróżny, który przebywa poza granicami do 60 dni w roku, nie musi wcześniej zawierać umowy lub zgłaszać wyjazdu. Ochrona działa 24 godziny na dobę, na całym świecie, z wyłączeniem Polski i kraju stałego zamieszkania. Ubezpieczenie pokrywa koszty leczenia do 20 tysięcy Euro.
Kiedy warto mieć takie ubezpieczenie? Spacerując po Trafalgar Square i robiąc zdjęcia możemy się potknąć i doznać kontuzji. Możemy  złamać biodro skacząc do basenu w Wenecji, skręcić staw skokowy przy wysiadaniu z autobusu w Pamukale. Wizyta w szpitalu za granicą jest  kosztowana, a koszt leczenia uzależniony od skomplikowania medycznego. Nikt nie planuje, wyjeżdżając na urlop, wydatków związanych z wizytą u lekarza lub leczeniem szpitalnym czy ratowaniem życia.  Za granicą kontakt z lekarzem oznacza też często trudności związane z komunikacją w obcym języku. Warto zatem zabezpieczyć się zawczasu na wypadek nieprzewidzianych komplikacji, wykupując ubezpieczenie wraz z kartą płatniczą.  Wówczas podróżowanie będzie przyjemne i bezpieczne.
Ubezpieczenie karty płatniczej od nieuprawnionego użycia, a także kosztów leczenia i organizacji pomocy za granicą to nowoczesny produkt oferowany przez Concordia Ubezpieczenia w bankach SGB.

exPress Dziennikarska Agencja Usługowa