Firma » Bankowość

Kredyt technologiczny w Alior Banku – kolejna szansa dla firm wdrażających innowacje

Kredyt technologiczny w Alior Banku – kolejna szansa dla firm  wdrażających innowacje
W ostatnich dniach Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) ogłosił czwarty już nabór wniosków o dofinansowanie wdrażania innowacji technologicznych w ramach programu „Inteligentny Rozwój” na lata 2014-2020. Po raz kolejny jednym z banków oferujących kredyt technologiczny jest Alior Bank.

Kredyt na innowacje technologiczne umożliwia małym i średnim przedsiębiorcom (MŚP) wdrożenie własnej nowej technologii lub jej zakup oraz uruchomienie na podstawie tej technologii wytwarzania nowych lub znacząco ulepszonych towarów, procesów czy usług. Wsparcie unijne w postaci premii technologicznej jest przeznaczone na spłatę części lub całości kapitału kredytu (od 20% do 70% kosztów kwalifikowanych inwestycji) przyznanego na ten cel przez bank współpracujący z BGK. Innowacyjna firma ubiegająca się o pomoc musi uzyskać w banku promesę kredytową, która stanowi integralną część wniosku o dofinansowanie składanego w BGK.

Na dofinansowanie zostało przeznaczonych 550 mln zł. Nabór odbywa się w kilku rundach: pierwsza trwa do 1 marca, a kolejne od 8 marca do 5 kwietnia oraz od 12 kwietnia do 24 maja br.

- Przewidujemy, że tak jak w przypadku poprzednich naborów, do Banku Gospodarstwa Krajowego wpłyną wnioski o wartości znacznie przekraczającej dostępne środki, dlatego warto już teraz skontaktować się z Alior Bankiem, aby odpowiednio wcześnie przygotować poprawny wniosek i uzyskać promesę kredytową - mówi Aleksandra Podobińska-Durka, dyrektor Działu Funduszy Unii Europejskiej i Programów Publicznych w Alior Banku.

Skala wsparcia uzależniona jest od wielkości przedsiębiorstwa (na większe dofinansowanie mogą liczyć najmniejsze firmy) i lokalizacji inwestycji (na najwyższe dofinansowanie mogą liczyć firmy inwestujące w regionach Polski Wschodniej). Maksymalna wartość dofinansowania (tj. premii technologicznej) to 6 mln zł.

UPR

Zamów opracowanie informacji prasowej

Dziś:
KONFERENCJA ANTYDOPINGOWA WARSZAWA
Za 1 dzień:
Magdalena Witkiewicz i Alek Rogoziński z wizytą w Empik Bonarka, 23.06, godz. 16:00
prezent dla Taty - warsztaty
Za 2 dni: