Firma » Finanse

Kredyt we frankach

O kredycie we frankach szwajcarskich jest wciąż bardzo głośno, zarówno w mediach jak i prasie. Do niedawna osoby, które nie spłacały kredytu we frankach były upominane przez banki.

Dziś jednak telefonu z banku w sprawie spłacenia kredytu we frankach może spodziewać się każdy, kto go posiada. Wszystko to za sprawą spadających cen mieszkań i rosnącego kursu tej waluty.

Jednak problem masowo udzielonych kredytów w frankach stale narasta. Biorąc pod lupę ten kredyt z łatwością można dostrzec, że tan naprawdę kredyt był udzielany w złotych polskich, natomiast spłacane były w przeliczeniu do aktualnego kursu franka. Można, zatem powiedzieć, że ryzyko ponosi tylko kredytobiorca, bo wzrost kursu obciąża tylko jego. Na chwilę obecną według ogólnodostępnych informacji wartość zadłużenia jest wyższa o kilkadziesiąt procent od wartości nabytej nieruchomości. Z tego też względu coraz częściej banki żądają przedstawienia dodatkowych zabezpieczeń, a gdy kredytobiorca nie będzie ich posiadał po prostu bank wypowie umowę kredytową.

Jest również pewne, że pewien odsetek osób posiadających kredyt w frankach ( kliknij tutaj ) szwajcarskich nie spłaca go. Nic, zatem dziwnego, że Państwo Polskie ingeruje w tą sprawę, która jest na chwilę obecną bardzo poważna. Można też powiedzieć, że banki, które Polakom udzieliły kredytu we frankach szwajcarskich mogłyby nieco „poluzować” rygorystyczne zasady, które wprowadziły. Jeśli natomiast banki nie podejmą żadnych decyzji może dojść nawet do zapaści rynku mieszkaniowego w naszym kraju.

redaktornia

~bidok 2015-11-15 08:43:31

spie[rzac dzady!!! ni nabrali kredytow, pokupowali po kilka mieszkan pod wynajem a teraz placza ze nie maja z czego splacac

~sęp 2015-11-14 18:16:57

nie wszyscy byli cwani, częśc nie miała innego wyjścia, w pln nie chciali im udzielić kredytu

~dr 2015-11-14 17:53:55

bo byli cwani jak brali kredyty, a teraz też chcą być cwani

~olek 2015-11-14 02:02:19

A w TV mówili że 1,8% zadłużonych we frankach ma problem ze spłatą kredytu, a wśród tych co wzięli kredyt w złotych 2% ma problem ze spłatą. Więc nie rozumiem z czego wynika ten szum wokół frankowiczów.