Społeczeństwo » Społeczeństwo

Kto wygra dziewiąte kolorowe boisko?

Dziewiąta edycja ogólnopolskiego programu społecznego „Kolorowe boiska… czyli Szkolna Pierwsza Liga”, w którym nagrodą jest wielofunkcyjne boisko, rusza z nowym zadaniem konkursowym. Fundatorem nagrody jest Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka SA.

Jak co roku  uczniowie szkół podstawowych z całej Polski staną przed szansą wygrania dla swojej szkoły wielofunkcyjnego boiska sportowego. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przez uczniów krótkiego wideoklipu w konwencji LipDub. „Kolory inspirują!” to hasło przewodnie tegorocznej edycji.

Zgłoszenia szkół do programu dokonują gminy, do których zostały właśnie wysłane materiały informacyjne oraz zaproszenia do uczestnictwa w konkursie.

Celem programu „Kolorowe boiska… czyli Szkolna Pierwsza Liga” jest popularyzowanie wśród dzieci idei aktywnego spędzania wolnego czasu, wspólnego działania na rzecz szkoły, a także stwarzanie odpowiednich warunków do uprawiania sportu. Akcja skierowana jest do szkół podstawowych z małych miejscowości do 30 000 mieszkańców. Już od 25 maja na wszystkie zakwalifikowane szkoły będzie można głosować on-line. To od wyniku tego etapu będzie zależało, kto trafi do finałowej „dwudziestki”.

Aby zapewnić wszystkim uczestnikom równe szanse, w tegorocznej odsłonie konkursu szkoły będą podzielone na cztery grupy zależne od wielkości miejscowości, z których pochodzą. Z każdej grupy, dzięki głosowaniu internautów zostaną wyłonieni finaliści, których prace oceni jury. Dzięki rywalizacji w grupach nawet najmniejsza społeczność szkolna ma szanse na wygrać wymarzone boisko oraz inne cenne nagrody!

Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi 26 czerwca – w dniu zakończenia roku szkolnego, a już we wrześniu uczniowie zwycięskiej placówki rozegrają swój pierwszy mecz na wymarzonym i wywalczonym obiekcie.

Więcej szczegółów na stronie www.koloroweboiska.pl w zakładce Konkurs.

RedPen