Rozrywka » Rozrywka

Kuchnia z przymrużeniem oka

Kuchnia z przymrużeniem oka
Zobacz więcej zdjęć »
Raz do roku nasze kulinarne zmagania możemy potraktować z przymrużeniem oka. Prima Aprilis to bowiem dzień, kiedy niemal bezkarnie żartujemy. Jak to zrobić z klasą? Ciekawych inspiracji, które pomogą zachwycić gości i będą udanym kulinarnym dowcipem, dostarczy marka Knorr.

Prima Aprilis – uważaj, bo się pomylisz!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 Podobno Prima Aprilis świętowano już w starożytnym Rzymie. Niektórzy mężczyźni przebierali się w kobiece stroje i stroili sobie żarty z przechodniów. Dzień komicznych parad był częścią Weneraliów obchodzonych na cześć bogini Wenus. Atmosfera żartu podsycana była ucztami pod gołym niebem i śpiewem. Pierwsze wzmianki o 1 kwietnia jako dniu powszechnej wesołości pojawiły się w XVI wieku. Wtedy to władca francuski Karol IX przesunął datę Nowego Roku z 1 kwietnia na 1 stycznia. Zmiana, jaka zaczęła obowiązywać, doprowadziła do wielu komicznych pomyłek i dała początek nowemu świętu - Dniu Ryby. Jak można sobie wyobrazić, popularność święta prędko rozniosła się po Europie. W Anglii ochrzczono je Dniem Głupca, w Rosji - Dniem Śmiechu. W Polsce 1 kwietnia pozostał Prima Aprilis.

Kulinarna kreatywność

Od czego możesz zacząć? Najważniejsza jest dobra zabawa. Pobudź kreatywność. Spraw, żeby posiłek, który zaserwujesz swoim gościom był nietypowy i wywołał pozytywne zaskoczenie. Oto garść pomysłów, które możesz wykorzystać we własnej kuchni.

  • Sporządź listę dań, która będzie zaskoczeniem dla rodziny. Zupa gulaszowa, w której nie ma mięsa, spaghetti z sosem z truskawek – połącz składniki, które pozornie do siebie nie pasują, albo po prostu usuń z dania jego podstawowy element
  • Amatorom słodkości przygotuj banana z niespodzianką! Do jego przyrządzenia potrzebny jest jeden owoc, wykałaczka i odrobina soku z cytryny. Tajemnica tkwi w pokrojeniu banana bez obierania go ze skórki. Wbij wykałaczkę w banana i poruszaj nią tak, aby w środku wyciąć plasterek. Powtórz czynność 6-7 razy. Następnie posmaruj skórkę sokiem z cytryny, aby nakłucia nie ściemniały. Poczęstuj owocami przyjaciół. Zdejmą skórkę i znajdą… banana w plasterkach!

Obiad z uśmiechem

Sposobów na niebanalne, primaaprilisowe danie jest wiele. Jednym z nich jest przygotowanie tradycyjnej potrawy z nietypowych składników. Do przyrządzania popularnych gałek użyj delikatnego mięsa ryby. Zadziwisz domowników nietypowym przepisem, a przy okazji zaserwujesz oryginalne i smaczne danie.

Kresowe gałki rybne

Czas przygotowania: 45 minut

Danie dla 6 osób    

Składniki:

·        ryba słodkowodna (szczupak, karp, lin) – 1,5 sztuki

·        włoszczyzna (bez kapusty) – 1 sztuka

·        cebula – 1-2 sztuki

·        natka pietruszki – 1 pęczek

·        szczypiorek – 1 pęczek

 ·        jajko – 1 sztuka

·        Przyprawa uniwersalna Delikat Moc koperku i pietruszki Knorr – 1 szczypta

·        ewentualnie bułka tarta – 1/2 szklanki 

Sposób przygotowania:

1.       Rybę oczyść i podziel na filety. Na pozostałych częściach ryby ugotuj rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny. Dodaj łyżeczkę Przyprawy uniwersalnej Delikat.

2.        Gotowy rosół przecedź, a jarzyny razem z filetami ryby zmiel w maszynce.

3.       Do gotowej masy dodaj jajko i resztę posiekanej zieleniny. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.

4.       Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły.  

Gałki możesz poukładać na talerzu w fantazyjne kształty, np. w koła, serca. Kolejną propozycją może być nietypowe udekorowanie potrawy. Przygotuj smaczną potrawkę z kurczaka z różnorodnymi warzywami – selerem, pietruszką, marchewką, porem i cebulą. Na koniec „kropka nad i”, czyli dekoracja. Oczy ułożone z oliwek, czerwone usta ze świeżej papryki i czupryna z porcji ryżu. Uśmiechnięty obiad z pewnością rozbawi gości.  

Potrawka z kurczaka z warzywami                        

Czas przygotowania: 50 minut

Danie dla 4 osób  

Składniki:

·         pierś z kurczaka – 400 gramów

·         Bulionetka Bulion drobiowy Knorr – 1 sztuka

·         korzeń selera – 1 sztuka

·         pietruszka – 1 sztuka (ok. 80 gramów)

·         marchewka – 2 sztuki

·         por – 1 sztuka

·         cebula – 1 sztuka

·         natka pietruszki – 1 sztuka

·         Rama Culinesse – do smażenia

·         oliwki, papryka – do dekoracji 

Sposób przygotowania:

1.       Seler, pietruszkę, marchew i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.

2.       Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na Ramie Culinesse. Po chwili dodaj resztę warzyw.

3.       Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie zalej 0,5 litrem wody i wrzuć Bulionetkę Knorr.

4.       Duś wszystko pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.  

Zamiast oliwek i papryki, do dekoracji możesz użyć bananów albo wiśni. 

Kreatywności w kuchni życzy marka Knorr!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Knorr
http://

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »