Rozrywka » Rozrywka
Kuchnia z przymrużeniem oka
Zobacz więcej zdjęć » |
Prima Aprilis – uważaj, bo się pomylisz!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Podobno Prima Aprilis świętowano już w starożytnym Rzymie. Niektórzy mężczyźni przebierali się w kobiece stroje i stroili sobie żarty z przechodniów. Dzień komicznych parad był częścią Weneraliów obchodzonych na cześć bogini Wenus. Atmosfera żartu podsycana była ucztami pod gołym niebem i śpiewem. Pierwsze wzmianki o 1 kwietnia jako dniu powszechnej wesołości pojawiły się w XVI wieku. Wtedy to władca francuski Karol IX przesunął datę Nowego Roku z 1 kwietnia na 1 stycznia. Zmiana, jaka zaczęła obowiązywać, doprowadziła do wielu komicznych pomyłek i dała początek nowemu świętu - Dniu Ryby. Jak można sobie wyobrazić, popularność święta prędko rozniosła się po Europie. W Anglii ochrzczono je Dniem Głupca, w Rosji - Dniem Śmiechu. W Polsce 1 kwietnia pozostał Prima Aprilis.
Kulinarna kreatywność
Od czego możesz zacząć? Najważniejsza jest dobra zabawa. Pobudź kreatywność. Spraw, żeby posiłek, który zaserwujesz swoim gościom był nietypowy i wywołał pozytywne zaskoczenie. Oto garść pomysłów, które możesz wykorzystać we własnej kuchni.
- Sporządź listę dań, która będzie zaskoczeniem dla rodziny. Zupa gulaszowa, w której nie ma mięsa, spaghetti z sosem z truskawek – połącz składniki, które pozornie do siebie nie pasują, albo po prostu usuń z dania jego podstawowy element
- Amatorom słodkości przygotuj banana z niespodzianką! Do jego przyrządzenia potrzebny jest jeden owoc, wykałaczka i odrobina soku z cytryny. Tajemnica tkwi w pokrojeniu banana bez obierania go ze skórki. Wbij wykałaczkę w banana i poruszaj nią tak, aby w środku wyciąć plasterek. Powtórz czynność 6-7 razy. Następnie posmaruj skórkę sokiem z cytryny, aby nakłucia nie ściemniały. Poczęstuj owocami przyjaciół. Zdejmą skórkę i znajdą… banana w plasterkach!
Obiad z uśmiechem
Sposobów na niebanalne, primaaprilisowe danie jest wiele. Jednym z nich jest przygotowanie tradycyjnej potrawy z nietypowych składników. Do przyrządzania popularnych gałek użyj delikatnego mięsa ryby. Zadziwisz domowników nietypowym przepisem, a przy okazji zaserwujesz oryginalne i smaczne danie.
Kresowe gałki rybne
Czas przygotowania: 45 minut
Danie dla 6 osób
Składniki:
· ryba słodkowodna (szczupak, karp, lin) – 1,5 sztuki
· włoszczyzna (bez kapusty) – 1 sztuka
· cebula – 1-2 sztuki
· natka pietruszki – 1 pęczek
· szczypiorek – 1 pęczek
· jajko – 1 sztuka
· Przyprawa uniwersalna Delikat Moc koperku i pietruszki Knorr – 1 szczypta
· ewentualnie bułka tarta – 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
1. Rybę oczyść i podziel na filety. Na pozostałych częściach ryby ugotuj rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny. Dodaj łyżeczkę Przyprawy uniwersalnej Delikat.
2. Gotowy rosół przecedź, a jarzyny razem z filetami ryby zmiel w maszynce.
3. Do gotowej masy dodaj jajko i resztę posiekanej zieleniny. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
4. Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły.
Gałki możesz poukładać na talerzu w fantazyjne kształty, np. w koła, serca. Kolejną propozycją może być nietypowe udekorowanie potrawy. Przygotuj smaczną potrawkę z kurczaka z różnorodnymi warzywami – selerem, pietruszką, marchewką, porem i cebulą. Na koniec „kropka nad i”, czyli dekoracja. Oczy ułożone z oliwek, czerwone usta ze świeżej papryki i czupryna z porcji ryżu. Uśmiechnięty obiad z pewnością rozbawi gości.
Potrawka z kurczaka z warzywami
Czas przygotowania: 50 minut
Danie dla 4 osób
Składniki:
· pierś z kurczaka – 400 gramów
· Bulionetka Bulion drobiowy Knorr – 1 sztuka
· korzeń selera – 1 sztuka
· pietruszka – 1 sztuka (ok. 80 gramów)
· marchewka – 2 sztuki
· por – 1 sztuka
· cebula – 1 sztuka
· natka pietruszki – 1 sztuka
· Rama Culinesse – do smażenia
· oliwki, papryka – do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.
2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na Ramie Culinesse. Po chwili dodaj resztę warzyw.
3. Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie zalej 0,5 litrem wody i wrzuć Bulionetkę Knorr.
4. Duś wszystko pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.
Zamiast oliwek i papryki, do dekoracji możesz użyć bananów albo wiśni.
Kreatywności w kuchni życzy marka Knorr!
Komentarze (0)