Gospodarka » Żywność
Kuchnia ze smakiem – gotowa na zawołanie
Zobacz więcej zdjęć » |
Cudzoziemskie żony polskich królów sprowadzały do naszego kraju nieznane potrawy i warzywa, które zdobywały uznanie smakoszy i na stałe zagościły w polskim jadłospisie. Dzięki egzotycznym jak na ówczesne czasy dodatkom i rodzimym składnikom powstała wyjątkowa tradycja kulinarna. Kulturalno-kulinarne fusion zastosowane przez naszych przodków sprawiło, że zarówno kuchnia naszych babć, jak i nasza obfituje w niezwykłą ilość smacznych, pożywnych i aromatycznych potraw.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dziś życie codzienne wygląda inaczej niż w czasach królowej Jadwigi, która wychowana na węgierskim dworze jadała wykwintniej od swojego litewskiego małżonka - uwielbiała przyprawy korzenne m.in. imbir i szafran - ale wiadomo, że obydwoje lubili też specjały kuchni polskiej. Nie przypomina również czasów, gdy Bona Sforza, żona Zygmunta Starego, sprowadzała tak ważne dla współczesnej sztuki kulinarnej składniki jak pomidory, kapustę, fasolkę szparagową, kalafiora, szpinak czy przepis na makaron. Jedna rzecz pozostaje niezmienna - niemal każdy z nas lubi dobrze zjeść, a poszukiwania nowych kulinarnych wrażeń nie przeszkadzają nam ciągle powracać do znanych od dzieciństwa smaków. Niestety nie zawsze mamy czas, aby przygotować na obiad bigos, fasolkę po bretońsku, flaki czy gulasz.
Szybko, smacznie, tradycyjnie
Linia dań gotowych Stoczek znana jest już od 40 lat. Przysmaki polskiej kuchni - w sumie 16 potraw przygotowywane są z wykorzystaniem tradycyjnych regionalnych receptur. Dania, sprzedawane w słoikach, po podgrzaniu są gotowe do zjedzenia - w tak szybki i łatwy sposób można przygotować smaczny i wartościowy posiłek. „Bigos" był jedną ze średniowiecznych potraw myśliwskich, znaną również na Litwie. Flaczki w Polsce przygotowane są na wiele sposobów, dlatego Stoczek oferuje zarówno „Flaki zamojskie" i „Flaki wołowe w rosole". Gulasz, który już dawno temu na dobre zadomowił się w tradycyjnie polskim jadłospisie jest wynalazkiem węgierskim. Wśród dań gotowych Stoczek, mamy wybór pomiędzy różnymi wariantami: gulaszem wołowym lub wieprzowym, nawiązującym do węgierskich korzeni oraz potrawą przygotowaną na sposób polski. „Leczo z kiełbasą" i „Leczo z pieczarkami" ma korzenie sięgające węgierskiej tradycji kulinarnej. Przypomina rodzaj ragoût warzywnego z dodatkiem mięsa, czasem określane jest również jako danie zbliżone do prowansalskiego ratatouille. Zapewne, gdyby nie Bona Sforza nie byłoby jednego z największych przysmaków polskiej kuchni - gołąbków, czyli mielonego mięsa zawijanego w liście kapusty. Co prawda, w naszych czasach jest to potrawa szeroko rozpowszechniona w wielu krajach, ale Stoczek proponuje najbardziej tradycyjny sposób przygotowania - „Gołąbki w sosie pomidorowym". Podobnie jest z fasolą: Stoczek proponuje sposób przyrządzenia najbardziej odwołujący się do polskiej tradycji: z kiełbasą, z kiełbasą i boczkiem oraz w sosie pomidorowym. Wśród dań gotowych można znaleźć również „Klopsy w sosie pieczarkowym", „Klopsy w jarzynach" i „Pulpety w sosie koperkowym".
Dania gotowe Stoczek nie zawierają konserwantów ani ulepszaczy smaku. Dzięki temu wyczuwalny w nich na przykład smak cebuli jest zawsze wynikiem dodania do potrawy prawdziwej cebuli, a nie jej aromatu.
Stoczek od wielu lat przygotowuje rodzime specjały czerpiąc z bogatej tradycji polskich kulinariów. Wieloletnią praktykę doceniają także konsumenci, którzy nagrodzili produkty godłem „Teraz Polska".
Komentarze (0)