Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Lacoste za 280 czy 126 złotych? Perfumy najtańsze w internecie

Warto kupować perfumy w sieci – ceny tych samych zapachów, oferowanych przez drogerie oraz sklepy internetowe znacznie różnią się. Dzięki porównywarce cen Kupujemy.pl można znaleźć oferty tańsze nawet o połowę.

Badania ARC Rynek i Opinia pokazują, że kryzys zmienił zwyczaje konsumenckie Polaków. Coraz więcej osób stara się robić zakupy w taki sposób, aby zaoszczędzić jak najwięcej.

Polacy nadal chcą nabywać luksusowe produkty, takie jak najnowsze zapachy znanych projektantów, jednak kryzys zmusza ich do poszukiwania najkorzystniejszych ofert dostępnych na rynku.

Z badań ARC Rynek i Opinia wynika, że od 2006 roku rośnie grupa „łowców okazji". Cena wciąż jest dla Polaków jednym z najważniejszych czynników decydujących o zakupie danego produktu. Decydując się na kilkusetzłotowy zakup, warto docenić ofertę sklepów on-line jako alternatywę dla drogerii kosmetycznych.

Lacoste Inspiration w drogerii za 280 złotych, w sieci za 126 złotych

Takie oferty można znaleźć codziennie w sklepach internetowych. Różnice w cenach są znaczne, sięgają średnio 50%. Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób kupuje perfumy w sieci. Z danych porównywarki Kupujemy.pl (dane z dnia 1 lipca br.) wynika, że np. za wodę perfumowaną Lacoste Inspiration (75 ml) w znanej sieci perfumerii zapłacimy 280 zł, podczas gdy w internecie możemy ją znaleźć już za 126 zł (http://www.kupujemy.pl/lacoste-inspiration-75-cena-sklep.html).

Tak znaczące różnice w cenach wynikają z wielu czynników. „W przypadku takich kategorii produktów, jak elektronika użytkowa, konkurencja na rynku jest bardzo duża, zatem ceny są niższe, a ich rozpiętość znacznie mniejsza. Z produktami luksusowymi, takimi jak perfumy, jest inaczej: tradycyjne sklepy wciąż utrzymują wysokie marże. Dlatego o wiele korzystniej jest kupować perfumy w internecie" - mówi Arkadiusz Dydo z Kupujemy.pl.

Kupuj on-line bez obaw i w dobrej cenie

Planując zakupy w sieci warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

- Nie wybierajmy najtańszej oferty. Niska cena to nie wszystko, istotne są jeszcze koszty i czas wysyłki, opcje dotyczące płatności, wreszcie dostępność towaru.

- Zwróćmy szczególną uwagę na opinie o sklepie wystawione przez dotychczasowych klientów. To jest najlepsza rekomendacja. Czasem warto zapłacić nieco więcej, ale mieć pewność, że sklep jest wiarygodny i profesjonalnie zrealizuje zamówienie.

- Przed dokonaniem transakcji sugerujemy, aby nawiązać kontakt ze sprzedawcą. Głuchy telefon lub brak odpowiedzi na e-maile powinny wzbudzić nasze podejrzenia.

Więcej informacji znajdziesz na: www.kupujemy.pl.

W informacji prasowej powołano się na wyniki badań opublikowane przez firmę ARC Rynek i Opinia „Polaków recepty na kryzys", kwiecień 2009 r. oraz „Myślę, więc kupuję... Racjonalność polskiego konsumenta", wrzesień 2008 r.

O Kupujemy.pl

Kupujemy.pl to pierwsza polska porównywarka cen, która została uruchomiona pod koniec 2003 r. Portal przeszukuje polskie sklepy internetowe pod kątem najbardziej atrakcyjnych ofert cenowych.

Technologia, w oparciu o którą działa serwis Kupujemy.pl, jest całkowicie autorskim projektem operatora portalu - firmy Advanced Network Technologies Sp. z o.o. Pozwala ona bardzo precyzyjnie przeszukiwać zawartość portalu: przeszukiwane są nie tylko nazwy produktów, ale także oferty wszystkich sklepów oraz dokonywana jest analiza znaczeniowa tekstu wpisanego przez użytkownika.

Porównywarka cen obecnie wyświetla oferty prawie 2000 sklepów internetowych, współpracując praktycznie ze wszystkimi liczącymi się sprzedawcami polskiego e-commerce. Na Kupujemy.pl można znaleźć m.in.: bieliznę, kosmetyki, asortyment wnętrzarski, sprzęt komputerowy, oprogramowanie, sprzęt fotograficzny, multimedia, telefony i akcesoria GSM, AGD i RTV.

W maju 2009 r. porównywarka Kupujemy.pl została otwarta na Węgrzech w domenie Arjelzo.hu. Kupujemy.pl posiada również swoje odpowiedniki na rynku słowackim - Monitor-cien.sk oraz czeskim - Monitor.cz.

ap