Gospodarka » Żywność

Lecznicze właściwości ostropestu plamistego

Lecznicze właściwości ostropestu plamistego
Zobacz więcej zdjęć »
Chcesz wzmocnić swój organizm naturalnymi sposobami? Sprawdź, jak możesz to zrobić z wykorzystaniem oleju z ostropestu plamistego. Poznaj ciekawe informacje na temat tego produktu i rośliny, z której jest wytwarzany.

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Roślina mimo, że nie jest powszechnie znana, to z powodzeniem uprawiana jest w naszym kraju. Wyglądem przypomina oset, ale ma piękne (choć kolczaste) biało-zielone liście. Kwitnie na kolor fioletowy w okresie od lipca do sierpnia. Ostropest jest rośliną miododajną i może być też traktowany jako roślina ozdobna. Przede wszystkim jest jednak rośliną leczniczą.
Najcenniejszą częścią ostropestu plamistego są jego owoce, zwane często skrótowo nasionami. W ich okrywie znajduje się podstawowy składnik leczniczy - sylimaryna. Nasiona mogą stanowić suplement diety. Można je nabyć w całości, w formie zmielonej lub jako tabletki. Są także składnikiem niektórych mieszanek leczniczych. Zmielony ostropest można dodawać do jogurtów, zup, sosów oraz sałatek.
Ponadto, z owoców produkuje się olej przeznaczony do spożycia na zimno. Za sprawą jego charakterystycznego, orzechowego smaku, jest doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych. Nie ma przeciwwskazań, ani ograniczeń do jego profilaktycznego spożywania (po 1 łyżeczce oleju 2 - 3 razy dziennie). Produkt nadaje się również do stosowania zewnętrznego - smarowana nim skóra jest rozjaśniona i zregenerowana.

Właściwości lecznicze ostropestu były znane już w starożytności. Dziś jest on wykorzystywany głównie jako naturalny środek wspomagający pracę wątroby i woreczka żółciowego. Po roślinę powinny sięgać nie tylko osoby uskarżające się na bóle wątroby, lecz także cierpiące z powodu kolki oraz wzdęć. Ostropest pomaga usunąć toksyny z organizmu, chroni również przed miażdżycą.
- Unikalne właściwości ostropestu wynikają przede wszystkim z zawartości w nich sylimaryny, która działa regenerująco na komórki wątroby. Zmielone owoce zawierają też dużo błonnika i żelaza. Olej wytłoczony z owoców w 50 proc. składa się z kwasu linolowego. Należy on do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których organizm ludzki nie syntetyzuje, a który jest dla naszego zdrowia konieczny. Zimno tłoczony olej poza sylimaryną zawiera także tokoferole, czyli witaminę E, zwaną witaminą młodości – wylicza Tomasz Andrzejewski z firmy zielarskiej HerbaNordPol-Gdańsk, oferującej m.in. olej z ostropestu plamistego. Przedsiębiorstwo specjalizujące się w produktach prozdrowotnych jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, promującego żywność wysokiej jakości dostępną na polskim rynku. Decyzją ekspertów programu, olej ostropestowy tej marki zdobył certyfikat „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Prestiżowe godło potwierdza nie tylko wysoką jakość wyrobu, lecz także jego pochodzenie. - Rośliny, z których tłoczy się olej, pochodzą wyłącznie z polskich upraw prowadzonych na zasadzie kontraktacji, na których przestrzegane są Zasady dobrej praktyki rolniczej – podkreśla T. Andrzejewski.

Olej z ostropestu plamistego to alternatywa dla produktów syntezy chemicznej. Wyrób pomorskiej firmy powstaje przy użyciu tradycyjnych metod: jest tłoczony na zimno, na prasie ślimakowej. Tłoczenie na zimno, w porównaniu z innymi metodami wydobywania oleju, obniża wydajność produkcji, ale pozwala zachować najcenniejsze właściwości rośliny, tj. wysoką  zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.


* * *

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Adventure Media

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »