Gospodarka » Żywność

Letnie dania z owocami

Letnie dania z owocami
Zobacz więcej zdjęć »
Im cieplej, tym chętniej obfite posiłki zastępujemy lekkimi daniami. Mogą być nie tylko wytrawne, lecz kusić słodyczą owoców, którym dodatkowego aromatu nadamy za pomocą cynamonu lub cukru wanilinowego Galeo.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa zupy owocowe. Warto po nie sięgnąć szczególnie w upalne dni. Ulubione owoce gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, jeśli będą to jabłka lub śliwki dodajmy do nich również cynamon Galeo, jeśli truskawki, wiśnie lub jagody – cukier wanilinowy Galeo. Na koniec zabielamy słodką lub kwaśną śmietaną i podajemy z szerokim makaronem. Takie zupy dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Równie szybkim daniem jest makaron z owocami. Najlepiej sprawdzą się kokardki, świderki czy cięte wstążki. W czasie kiedy gotuje się makaron, przygotowujemy owoce – truskawki, jagody, maliny, borówki oraz sos z jogurtu czy śmietanki z cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Potrawę możemy wzbogacić też o dodatek mascarpone lub ricotty, czy posypać ją płatkami migdałów. Jeśli mamy więcej czasu makaron możemy zastąpić ryżem lub kaszą jaglaną i z podobnych składników przygotować pyszną owocową zapiekankę.

Omlet to z kolei smakowita, owocowa propozycja na śniadanie lub kolację. My proponujemy wersję bez dodatku mąki. 2 białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, łączymy z 2 żółtkami i odrobiną cukru wanilinowego. Smażymy przez chwilę z dwóch stron. Podajemy z owocami i kleksem śmietany lub jogurtu, albo polewamy owocowym musem.

Cynamon i cukier wanilinowy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc.

***

Cynamon Galeo ma przyjemny, słodki zapach i lekko piekący, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu i pieczonych jabłek. Wzbogaca smak grzanego wina, zup i przetworów z owoców. Polecany jest do aromatyzowania dań mięsnych, zwłaszcza z jagnięciny. Do potraw należy dodawać go pod koniec gotowania.
Masa netto: 12 g
Cena: ok. 1,29 zł

Cukier wanilinowy Galeo zapewnia piękny aromat wanilii, ciastom, wypiekom, deserom czy napojom. Opakowanie wystarcza na 1 kg mąki.
Składniki: cukier, aromat etylowanilina
Masa netto: 15 g
Cena: ok. 1,29 zł

***

Cynamonowy kuskus z indykiem i owocami

Składniki:
•    200 g kaszy kuskus
•    200 g filetu z indyka
•    4 morele (lub 1 duża brzoskwinia)
•    1 jabłko
•    50 g rodzynek
•    łyżeczka cynamonu Galeo
•    pieprz Galeo
•    sól
•    ewentualnie szczypta chili
•    2 łyżki oleju


Przygotowanie:
Mięso z indyka pokroić, posolić i popieprzyć (ewentualnie dodać szczyptę chili), podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w dużą kostkę jabłko i morele, dorzucić sparzone rodynki i cynamon. Równocześnie przygotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać kaszę z mięsem i owocami. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 13 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »