Firma » Biznes

Łódzka „Sukcesja” z pozwoleniem na budowę

Łódzka  „Sukcesja” z pozwoleniem na budowę
Łódzka spółka Fabryka Biznesu otrzymała pozwolenie na budowę Centrum Handlu, Biznesu i Rozrywki „Sukcesja”, które powstanie przy al. Politechniki 5 w Łodzi, w pobliżu kampusu Politechniki Łódzkiej i hal Międzynarodowych Targów Łódzkich.

Kompleks będzie miał 126 tys. mkw. powierzchni całkowitej i około 50 tys. mkw. użytkowej. Na trzech poziomach galerii handlowej znajdzie się 170 sklepów, punktów usługowych oraz food court z restauracjami i kawiarniami. W strefie rozrywkowo-rekreacyjnej przewidziany jest multipleks (1800 miejsc w 9 salach kinowych, w tym co najmniej czterech przeznaczonych do projekcji 3D), a także m.in. boiska do squash'a, klub fitness, SPA i ściana wspinaczkowa. W skład kompleksu wejdzie również trzygwiazdkowy hotel klasy biznesowej z zapleczem konferencyjnym i prawie 150 pokojami jedno, -  i dwuosobowymi.

Centrum zostało przeprojektowanie, aby podwyższyć jego standard i zapewnić większą funkcjonalność. Jedna z najważniejszych zmian w projekcie to przeniesienie dwupoziomowego parkingu (ponad 1000 miejsc) na dach.  Główne wejście do galerii handlowej znajdzie się w bezpośrednim sąsiedztwie przystanków tramwajowych i autobusowych, drugie - naprzeciwko nowej hali MTŁ. Utrzymane zostaną elementy architektoniczne, nawiązujące do industrialnej przeszłości Łodzi, np. licowana naturalną cegłą frontowa elewacja na wzór elewacji łódzkich fabryk z przełomu XIX i XX wieku, a wewnątrz wiele oryginalnych detali z tego okresu, m.in. żeliwne kolumny. Cały obiekt będzie przystosowany dla osób niepełnosprawnych.

Architekci podkreślają atrakcyjne zagospodarowanie terenu - dużo zieleni i fontanny na całej długości przy al. Politechniki. Inwestycja została wpisana przez Urząd Marszałkowski w Łodzi na listę projektów kluczowych dla regionu i otrzyma dofinansowanie "na odnowę obszarów miejskich" z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego.

„Sukcesja" ma też być miejscem przyjaznym dla środowiska, dzięki zastosowaniu proekologicznych i energooszczędnych rozwiązań pierwszym w regionie łódzkim centrum handlowym z międzynarodowym certyfikatem zrównoważonego rozwoju LEED. Zostaną tu wykorzystane m.in. kolektory słoneczne, ledowe oświetlenie, pompy ciepła (odzyskujące energię cieplną ze zużytego powietrza), system chłodzenia adiabatycznego i szara woda do celów sanitarnych.

Intencją inwestora jest, aby Centrum stało się nie tylko miejscem robienia zakupów, ale przede wszystkim spędzania wolnego czasu. Bogata oferta rozrywkowo-rekreacyjna oraz sklepy marek nieobecnych dotychczas w Łodzi mają wyróżniać „Sukcesję" od konkurencji.

W najbliższych miesiącach prowadzone będą prace przygotowawcze do budowy, trwają rozmowy z przyszłymi najemcami. Zainteresowanie ulokowaniem tu swoich sklepów wyraziło już kilka znanych sieci handlowych. Inwestor na razie nie ujawnia terminu rozpoczęcia prac budowlanych, otwarcie Centrum zapowiada natomiast na początek 2014 roku.

Abilita Communications