Gospodarka » Żywność
Łosoś - zdrowo i smacznie
Zobacz więcej zdjęć » |
Między innymi są to kwasy omega-3 i omega-6, które w dużym stężeniu występują jedynie w rybach oraz wysokiej klasy oliwach i olejach tłoczonych na zimno. Wspomagają układ nerwowy, polepszają pamięć, obniżają poziom cholesterolu i dobroczynnie wpływają na działanie układu krwionośnego oraz pracę serca.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Łosoś posiada także dużo selenu i cynku, które korzystnie wpływają na układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu oraz polepszają stan cery, włosów i paznokci. Dodatkowo ryba ta zwiera bogactwo witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za utrzymywanie prawidłowego poziomu żelaza we krwi, którego niedobór prowadzi do anemii.
Łosoś doskonale smakuje zarówno pieczony, jak i smażony czy duszony. Z dodatkiem świeżych ziół, jak bazylia czy rozmaryn, nabiera eleganckiego charakteru, a podany z ryżem i sosem śmietanowo-serowym zachwyci nawet nieprzepadające za rybami, dzieci. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby był to łosoś pochodzący z łowisk, nie hodowlany, ponieważ ten ostatni może być szkodliwy dla zdrowia. Warto zaopatrywać się w świeże ryby w sprawdzonym miejscu - a przedstawiciela firmy cateringowej zapytać o ich dostawcę.
Jeśli planujemy uroczystość, taką jak chrzciny, komunia, obiad weselny czy okrągły jubileusz i wynajmujemy usługi cateringowe, z pewnością chcemy, aby przygotowane przez profesjonalistów dania, były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Idealnym kandydatem na danie główne staje się zatem łosoś.
Komentarze (1)
skąd wiadomo że łosoś chodowlany może być szkodliwy? a ja tak lubie te rybke