Kultura, sztuka » Kultura

LOTOS mecenasem kultury

Grupa LOTOS S.A. otrzymała tytuł Mecenasa Kultury Miasta Sopotu. Wyróżnienie, jak co roku przyznała kapituła złożona z przedstawicieli sopockich instytucji kulturalnych oraz trójmiejskich mediów.

Uroczyste wręczenie statuetki odbyło się podczas koncertu noworocznego, 5 stycznia 2008 r., w sopockim kościele Gwiazda Morza. LOTOS sponsorował w ubiegłym roku m.in. zorganizowane w Sopocie: Festiwal Dwa Teatry - VII Festiwal Polskiego Radia i Telewizji, Lato Teatralne w Teatrze Atelier im. Agnieszki Osieckiej oraz święto ulicy Bohaterów Monte Cassino. Dodatkowo koncern wsparł organizację imprezy Dni Sopotu w Krakowie.

W poprzednich latach, w dowodzie uznania za konsekwentne wspieranie kultury, Grupę LOTOS uhonorowano m.in. tytułami Mecenasa Kultury 2005 na Pomorzu oraz Mecenasa Kultury miasta Jasła.

Wypełniając misję społecznej odpowiedzialności biznesu Grupa LOTOS wspiera liczne akcje charytatywne oraz społeczne, działania na rzecz rozwoju kultury, nauki i edukacji oraz wielu instytucji społecznych i fundacji. LOTOS jest szczególnie aktywnym mecenasem kultury. Od wielu lat koncern patronuje licznym prestiżowym wydarzeniom kulturalnym, skierowanym do szerokiego grona odbiorców w całej Polsce. Grupa LOTOS jest sponsorem strategicznym, patronem Państwowej Opery Bałtyckiej, wspiera również działalność Polskiej Opery Kameralnej. Spółka rokrocznie sponsoruje ceniony wśród koneserów muzyki klasycznej Festiwal Gdańska Wiosna. W ramach tej imprezy odbywa się m.in. Międzynarodowe Seminarium Skrzypcowe z udziałem światowej sławy wirtuozów oraz konkurs LOTOS Mozart Prize, promujący młode talenty muzyki poważnej. LOTOS wspiera ponadto rozwój Teatru Atelier im. Agnieszki Osieckiej w Sopocie, promującego sztukę współczesną, w większości nie wystawianą na polskich scenach. Firma współpracuje także z Polską Filharmonią Kameralną w Sopocie, angażując się w organizację wystawianych na jej scenie koncertów. Tylko w 2007 roku Grupa LOTOS wsparła organizację m.in. 32. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych, Festiwalu Szekspirowskiego, Festiwalu Dwa Teatry, Festiwalu Gwiazd, Festiwalu Dobrego Humoru, Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Gospel, Elbląskich Nocy Teatru i Poezji, Dni Sopotu w Krakowie, Tygodnia Kultury Beskidzkiej, Bieszczadzkich Aniołów - Festiwalu Sztuk Różnych oraz Festiwalu Kultury Żydowskiej oraz ważkiego wydarzenia intelektualnego, jakim bez wątpienia jest Gdański Areopag. LOTOS to wieloletni sponsor cieszącego się ogromnym powodzeniem publiczności festiwalu LOTOS Jazz Festiwal - Bielska Zadymka Jazzowa, w którym uczestniczą wybitni artyści z całego świata. Warto w tym miejscu nadmienić, iż  LOTOS Jazz Festival w ankiecie czytelników i krytyków miesięcznika „Jazz Forum” uznano za jedno z najważniejszych wydarzeń jazzowych w Polsce.

Cieja