Gospodarka » Przemysł

LOTOS wspólnie z McDonald’s

Spółka LOTOS Paliwa i McDonald’s Polska zawarły wczoraj umowę dotyczącą wspólnego zagospodarowania 6 miejsc obsługi podróżnych (MOP) przy autostradach A2 i A4.

Według planów pierwszą placówkę firmy oddadzą do użytku jeszcze pod koniec tego roku.

Zgodnie z umową na dzierżawionych od GDDKiA terenach LOTOS Paliwa wybuduje stacje paliw, na których dostępne będą dodatkowe usługi - m.in. wielobranżowe sklepy. McDonald's natomiast zorganizuje infrastrukturę gastronomiczną.

W ofercie MOP-ów oprócz tradycyjnych restauracji McDonald's dostępne będą również punkty McDrive i McCafe. Ten ostatni to najnowsza usługa sieci, będąca kawiarnią dla zmotoryzowanych.

- To dobrze, że udało nam się nawiązać współpracę z jednym z głównych graczy na krajowym rynku gastronomicznym - mówi Hanka Krzyżańska, prezes LOTOS Paliw. - Warto podkreślić, iż w ramach przyznanych w ostatniej rundzie lokalizacji na MOP-y, McDonald's będzie współpracował wyłącznie ze spółką LOTOS Paliwa. Mamy nadzieję, że ta partnerska współpraca zaowocuje większą konkurencyjnością naszych miejsc obsługi podróżnych.

Dzięki inwestycjom w MOP-y LOTOS planuje uzyskać 20% udział w rynku sprzedaży paliw na autostradach po zakończeniu programu ich rozbudowy.

- Oprócz stacji i restauracji nasze MOP-y będą wyposażone również w przestronne parkingi, a dwa z nich będą dysponowały hotelami - dodaje Robert Łaniewski, pełnomocnik dyrektora generalnego LOTOS Paliw, odpowiedzialny za rozwój MOP.

23 października ubiegłego roku w zakończonym przez GDDKiA przetargu, LOTOS uzyskał prawo do budowy aż sześciu stacji paliw przy autostradach A2 (odcinek Konin - Stryków) i A4 (odcinek Wrocław - Katowice). Postępowanie przetargowe trwało równy rok, a jego uczestnikami byli główni operatorzy sieci stacji na krajowym rynku. Przedmiotem przetargu było wówczas 7 par MOP-ów w 5 zespołach (po dwa i cztery MOP-y). LOTOS złożył oferty dotyczące wszystkich oferowanych zespołów. Najwyższe wyniki spośród wszystkich oferentów koncern osiągnął w zakresie 4 par. Jednak z uwagi na ograniczenia wynikające z zasad przetargu LOTOS mógł objąć dzierżawą jedynie 3 pary MOP w lokalizacjach: Police/Łęka (A2), Witowice/Oleśnica (A4) i Rachowice/Kozłów (A4).

GDDKiA w ramach rozwoju sieci autostrad w Polsce zaplanowała do 2015 roku zagospodarowanie ok. 100 MOP stacjami paliw. Do tej pory uruchomiono 12 MOP przy autostradach A1, A2 i A4.

W styczniu 2009 r. mija trzynaście lat istnienia spółki LOTOS Paliwa, która odpowiada za rozwój i zarządzanie ogólnopolską siecią stacji paliw LOTOS. Wszystkie stacje koncernu oferują doskonałej jakości paliwo produkowane przez rafinerię Grupy LOTOS SA w Gdańsku. Stacje paliw LOTOS, w liczbie ok. 350 obiektów (dane po III kw. 2008 r.), są dogodnie zlokalizowane w miastach i przy trasach przelotowych. Te ostatnie, dzięki dużym parkingom, są także doskonałym miejscem do odpoczynku w czasie podróży.

ap