Dom » Wnętrza

Luksus, relaks, wanna Kaldewei

Gwarancja komfortowej kąpieli? Najwyższy standard użytkowy w warunkach hotelowych? Hotel Marina Bay Sands w Singapurze przekonuje, że wanny Kaldewei to idealne połączenie obu tych wartości.

Ahlen, wrzesień 2011. – Marina Bay Sands Hotel w Singapurze to hotelowa realizacja o najwyższych standardach. Jego projektantem jest Moshe Safdi, autor, między innymi, biblioteki Salt Lake City Public Library w USA oraz Muzeum Holokaustu w Izraelu. Oddany do użytku w 2010 roku hotel składa się z trzech wież połączonych na wysokości 191 metrów rozległym tarasem z kilkoma basenami. Budynek jest położony w samym sercu Singapuru. Na jego terenie znajdują się liczne restauracje, butiki, kasyno i dwa teatry. Walory architektoniczne bryły i wnętrz tworzą harmonijną kompozycję wzornictwa oraz najwyższej jakości materiałów. Wszystko z myślą o ekskluzywnych gościach i ich dobrym samopoczuciu. Nic dziwnego zatem, że łazienki apartamentów wyposażono w najwyższej jakości wanny Kaldewei Mega Duo Oval z innowacyjnym systemem hydromasażu Vivo Turbo. Wanny marki Kaldewei dają nie tylko gwarancję komfortowej kąpieli, ale też najwyższych standardów użytkowych w warunkach hotelowych.

Hotel jak miasto

Inwestorem gigantycznego, wartego 5 miliardów dolarów obiektu jest amerykańska firma Las Vegas Sands Corporation. Kompleks hotelowy składa się z trzech 55-piętrowych wież, które mieszczą w sumie 2560 pokoi. Inspiracją dla Moshe Saftiego były starożytne miasta. Architekt stworzył strukturę, której wszystkie elementy są umieszczone na osiach dwóch ulic. Taki urbanistyczny układ ułatwia orientację w mnogości funkcji oferowanych gościom. Mają oni do dyspozycji nie tylko nocleg, ale i sklepy, restauracje oraz szeroką ofertę rozrywkową.

Taras na dachu, zwany SkyParkiem, wznosi się nad wszystkimi trzema wieżami i łączy je ze sobą. Jego elementem jest platforma widokowa umieszczona na swobodnie "zawieszonym" ramieniu o długości 65 metrów.  Może na niej jednocześnie przebywać aż 900 osób. Taras ma długość 340 metrów. Oferuje gościom zapierającą dech panoramę Singapuru i imponujących drapaczy chmur dzielnicy bankowej. Na tarasie jest też basen o długości 151 metrów. W czasie kąpiel goście mają poczucie, jakby pływali po linii horyzontu. Dzięki ogrodowi składającemu się z 250 drzew i 650 roślin nie zabraknie im też zieleni.

Fuzja stylów i komfort

Apartamenty hotelu fascynują luksusowym wzornictwem i bajecznym widokiem na miasto oraz na piękny park Marina Bay. Projekty wnętrz zostały przygotowane przez biuro Hirsch Bedner Associates (HBA) w ścisłej współpracy z architektem. Zespół projektantów z HBA przygotował ponad 100 różnych, wnętrzarskich wariacji odwołujących się do widoku bryły. Odwołania do niej można odnaleźć w każdym pokoju, a goście hotelowi są elementem tej formalnej gry. W pomieszczeniach apartamentów postawiono na najwyższy komfort urozmaicony zastosowaniem lokalnych materiałów i detali. W każdym pokoju jedna ze ścian jest szklana, co, zwłaszcza w nocy, gwarantuje niezwykły nastrój we wnętrzu. Projektanci z HBA szczególną uwagę zwracali na wyeksponowanie w projekcie elementów azjatyckich. Detale to mieszanka elementów chińskich, malajskich, indyjskich i zachodnich, czerpią pełnymi garściami z wielokulturowości miasta-państwa Singapur. Do tej fuzji azjatyckich i zachodnich akcentów idealnie pasuje łagodny, ergonomiczny kształt luksusowej wanny Kaldewei Mega Duo Oval wyposażonej w zestaw do hydromasażu Vivo Turbo. Wanny wykonane są ze stali emaliowanej Kaldewei o grubości 3,5 mm.  W przypadku apartamentów singapurskiego hotelu dodatkowo  zastosowano w nich powierzchnię uszlachetnioną oraz wykończenie przeciwpoślizgowe. Dzięki temu bakterie i bród nie osadzają się na gładkiej i twardej jak szkło płaszczyźnie ścian i dna wanny.  Czyszczenie takiej wanny jest dziecinnie proste. Wystarczy przetrzeć ją mokrą szmatką.  Ponadto właściwości powierzchni przeciwpoślizgowej zapewniają bezpieczne wchodzenie i wychodzenie. Wykorzystanie w wannie dysze Vivo Turbo podwyższają komfort kąpieli dzięki zastosowaniu jedynej w swym rodzaju technologii hydromasażu, oferowanej wyłącznie przez firmę Kaldewei. Każda z sześciu prostopadle umieszczonych dysz zasysa do 108 litrów wody na minutę i oddaje ją z powrotem w postaci wirującego, masującego strumienia. Pracę dysz można ustawiać bezstopniowo: od delikatnych muśnięć miłego "dreszczyka" na skórze, przez mocny, kompleksowy masaż całego ciała, aż do punktowego skierowania strumienia na jego pojedyncze części. Hydromasaż Kaldewei Vivo Turbo pozwala na pełną swobodę. System dysz jest bezrurowy, co zapobiega osadzaniu się w instalacji zanieczyszczeń i resztek wody stanowiących podłoże do powstawania zarazków i nieprzyjemnego zapachu. Dysze opróżniają się po kąpieli samoczynnie. Wszystkie komponenty hydromasażu mające styczność z wodą dają się łatwo oczyścić zwykłą, czystą wodą. Nie trzeba używać środków chemicznych. Jest to ogromna zaleta w hotelach i wszędzie tam, gdzie wymagania higieniczne i ekologiczne są szczególnie wysokie. System Kaldewei Vivo Turbo to dla administratorów hoteli znaczna oszczędność kosztów i czasu. Podobnie jak hotel Marina Bay Sands hydromasaż Kaldewei Vivo Turbo jest to przykład doskonałego połączenia wyszukanego designu z idealną funkcjonalnością.

KLAXON Communications
Marta Artman