Technologie » Komputery

Macworld: nagroda dla atomowego QNAP'a

Dwudyskowy serwer Turbo NAS firmy QNAP, z procesorem Intel ATOM 1,6 GHz, został uznany przez wydawnictwo Macworld za "The Best Business Storage 2010", w kategorii „Biznes i produkty kreatywne”.

Nagrodzony QNAP Turbo NAS TS-239 Pro jest przystępnym cenowo i łatwo zarządzanym serwerem do archiwizacji danych w sieci.

Redakcja Macworld - uzasadniając swój wybór najlepszego produktu do archiwizacji w firmach - zwróciła uwagę, że jest to idealne rozwiązanie dla profesjonalistów IT ze względu na takie funkcje, jak np. poszerzanie pojemności RAID bez utraty danych, wbudowaną usługę obsługującą cele iSCSI, zdalny dostęp i zdalną replikację danych.

„QNAP Turbo NAS TS-239 Pro jest w stanie pomieścić dwa dyski 3,5", o maksymalnej pojemności 2 TB każdy. Produkt został też wyposażony w dwa porty gigabit ethernet, dzięki którym może pracować w dwóch sieciach równolegle. Serwer wyróżnia także bardzo wysoka wydajność, za sprawą zastosowania szybkiego procesora Intel Atom 1,6 GHz oraz 1 GB pamięci RAM. QNAP Turbo NAS TS-239 Pro jest pierwszej generacji serwerem opartym o procesor Intel Atom. Kolejnymi modelami z tej serii są serwery QNAP TS-259 Pro z procesorem Atom D510 i TS-239 Pro II z procesorem Atom D410. Oba zapewniają wysoką jakość i prędkość w działaniu w różnych aplikacjach przy jednoczesnym utrzymaniu niskiego zużycia prądu" - wyjaśnia Daniel Żukowski, Networking BU Manager w Konsorcjum FEN, dystrybutora QNAP w Polsce.

Przedstawiciel FEN zwraca jednocześnie uwagę, że QNAP już dawno oferuje rozwiązania kompatybilne z komputerami Mac, zapewniające niezawodną archiwizację w sieci. Serwery QNAP oferują użytkownikom Mac'ów np. wsparcie dla Apple Time Machine - archiwizacja Mac-to-NAS, czy protokół transferu danych po sieci AFP i serwer iTunes do współdzielenia multimediów. Posiadacze komputerów Mac mogą również zapisywać biblioteki iTunes, iPhoto, Aperture na NAS'ie lub odtwarzać pliki multimedialne z serwerów NAS za pomocą Front Row.

QNAP niedawno poinformował też o udostępnieniu nowej aplikacji, jaką jest QMobile, która pozwala użytkownikom mobilnych urządzeń iPhone/iPad/iPod Touch na odtwarzanie zdjęć, muzyki lub materiałów wideo z serwerów NAS firmy QNAP. W ostatnim oprogramowaniu w wersji 3.3 dodano obsługę systemu plików HFS+, dzięki któremu dysk zewnętrzny będzie w pełni kompatybilny z komputerami Mac. Oprogramowanie to można pobrać za darmo ze strony www.qnap.com. Więcej informacji na temat aplikacji QMobile znajduje się pod adresem http://www.qnap.com/fw_v3/Default.aspx?lang=eng#Qmobile.

Więcej informacji o nagrodzie dla urządzenia QNAP Turbo NAS TS-239 Pro: http://www.macworld.co.uk/digitallifestyle/news/index.cfm?newsid=3228208.

PRS