Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Majówka wysokich lotów

Nadchodzi maj i choć Saska Kępa przyciąga wówczas zapachem bzu, to jednak wypoczynek w stolicy dla wielu osób nie jest szczytem marzeń. Zwłaszcza, że majówka przy dobrze rozplanowanym urlopie to nawet 9 dni wolnego. Wymarzony wypoczynek? Tylko z wrocławskim lotniskiem!

Długi weekend majowy może być w tym roku naprawdę długi. Maksymalnie 3 dni urlopu mogą zamienić się w ponad tygodniowy niezapomniany wypoczynek. Gdzie? Wybór jest naprawdę spory, bo w siatce połączeń wrocławskiego lotniska znajduje się obecnie rekordowa liczba 39 połączeń. Ciekawą opcją może być również krótki wypoczynek w drugim tygodniu maja. Dlaczego? Po pierwsze – mniej ludzi. Po drugie – atrakcyjne promocje cenowe oferowane przez przewoźników latających z wrocławskiego lotniska.

Długi weekend w kolorach tęczy

Na leniuchowanie na plaży przyjdzie czas latem. Długi weekend majowy najlepiej w tym roku spędzić odpoczywając czynnie, delektując się urokiem nieznanych krajobrazów lub chłonąc niepowtarzalny klimat europejskich miast. – Majowy weekend zbliża się wielkimi krokami, ale w ofercie nie brakuje jeszcze atrakcyjnych ofert w przystępnych cenach. Dla lubiących  aktywne formy spędzania czasu ciekawą propozycją może być urlop w słońcu Toskanii, wśród nieodkrytych skandynawskich krajobrazów lub w światowej stolicy zakochanych – mówi Monika Półtorzycka-Jon, manager ds. marketingu i PR Portu Lotniczego Wrocław. Takie możliwości dają nowości oferowane przez Ryanaira. Ze względów ekonomicznych warto zwrócić uwagę na niezwykle tanie połączenia do Malmö. Bilet w obie strony na wylot 3 maja i powrót 8 maja to koszt zaledwie 116 złotych*. Szwedzki półwysep Skania oferuje moc atrakcji, a dodatkowo otwiera możliwość zwiedzenia Kopenhagi, dzięki imponującemu mostowi nad Sundem. Serca podróżnych może podbić również Piza, która od lat znajduje się nieco w cieniu Florencji. Miasto słynące z Krzywej Wieży to doskonała baza wypadowa do zwiedzenia magicznej Toskanii. Trzy dni urlopu to szansa na niezapomniany tygodniowy wypoczynek. Wycieczka rozpoczynająca się 2 maja i kończąca powrotem na wrocławskie lotnisko 9 maja to koszt ok. 430 złotych*. W podobnej cenie można polecieć kilka wyjątkowych dni do Paryża, który nie wymaga chyba żadnej reklamy i specjalnej zachęty. Bilet za podróż do Francji 3 maja i powrót 8 maja kosztuje niewiele ponad  400 złotych*.

Weekend po polsku

Plaża i morze są, piękne miasto również, a zachwycających krajobrazów w okolicy nie brakuje. Dlatego wszyscy, którzy cenią sobie wypoczynek na krajowym podwórku mogą długi weekend spędzić w Trójmieście. – Jeszcze rok temu sama myśl o podróży nad morze przyprawiała o ciarki, bo zarówno koleją, jak i samochodem trzeba było zmierzyć się z dłużącą się i męczącą trasą. Natomiast lot trwa zaledwie 90 minut i jest dużo bardziej komfortowy – mówi Monika Półtorzycka-Jon. Z Wrocławia do Gdańska latają samoloty Eurolotu, a od niedawna również linie OLT Express. Przewoźnik oferuje bilety już 99 złotych* w jedną stronę. Podróż można zaplanować w dowolny sposób, bo samoloty latają codziennie.

Cierpliwi dostają więcej

Planowanie długiego weekendu „za pięć dwunasta” zawsze wiąże się z ryzykiem, że na najpopularniejszych trasach nie będzie już biletów, a ceny tych, które zostały mogą być nieco wyższe. – Dlatego czasem warto chwilę poczekać. Zamiast trzech dni urlopu na majówkę, można je wykorzystać chociażby tydzień później, ale dzięki temu skorzystać z przygotowanych promocji – mówi Monika Półtorzycka-Jon. liniami Wizz Air można lecieć z Wrocławia do Oslo i z powrotem już od 130 złotych*. Czterodniowy city-break pomiędzy 12 i 15 maja to idealna okazja, by zwiedzić wciąż niedoceniane na tle innych europejskich stolic miasto oraz poznać bliżej skandynawską kulturę. Nie wspominając już o kuchni - mocno różniącej się od kontynentalnej. Do 26 kwietna trwa także promocja Ryanaira. Przewoźnik oferuje atrakcyjne ceny biletów aż do końca czerwca. W drugim tygodniu maja najciekawiej wygląda włoska oferta. Zalet Mediolanu i Wenecji nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. A na tydzień do stolicy mody (7-14 maja) można lecieć z Wrocławia już za niecałe 100 złotych*. Podróż do Wenecji pomiędzy 9 i 13 maja to koszt ok. 190 złotych*. Możliwości jak widać jest wiele. Wybór należy już do pasażerów wrocławskiego lotniska.

* Ceny aktualne na dzień 23 kwietnia 2012 r.  Obejmują koszt przelotu w obie strony bez bagażu rejestrowanego.

Więcej informacji:

Port Lotniczy im. Mikołaja Kopernika we Wrocławiu położony jest w południowo-zachodniej części Wrocławia, w odległości ok. 10 km od centrum miasta, w pobliżu Autostradowej Obwodnicy Wrocławia, którą można się dostać na lotnisko szybko i komfortowo m.in. zarówno od strony Warszawy (przez łącznik Długołęka), od Poznania z drogi krajowej nr 5, a także od południa z drogi krajowej nr 8 oraz z autostrady A4. Dynamiczny rozwój ruchu lotniczego port notuje od 2003 roku. W ciągu 5 lat liczba pasażerów wzrosła pięciokrotnie. Lotnisko obsługuje przewoźników sieciowych, którzy oferują loty do największych portów przesiadkowych w Europie, przewoźników niskokosztowych, takich jak Ryanair, czy Wizz Air, którzy posiadają we Wrocławiu swoje bazy operacyjne, a także linie czarterowe, wynajmowane przez tour operatorów do transportu klientów biur podróży. 11 marca Port Lotniczy Wrocław uruchomił nowy terminal. Przepustowość wynosi ponad 3,5 mln pasażerów rocznie, docelowo będzie można obsłużyć 7 mln osób.

Port Lotniczy Wrocław