Technologie » Komputery

Małe firmy to duże możliwości dla resellerów IT

Dzięki technologii małe firmy mogą konkurować w globalnej gospodarce na niespotykaną wcześniej skalę. W związku z tym weryfikacji wymaga pogląd, jakoby „firmy start-upy i 10-osobowe sklepy nie zapewniały resellerom wystarczających dochodów”.

Według Forrester Research 32 procent bardzo małych firm – czyli takich, które zatrudniają poniżej 20 pracowników – spodziewa się, że w 2014 r. wzrosną ich wydatki związane z bezpieczeństwem IT w stosunku do 2013 roku. Jak wiele firm spełnia te kryteria? Według IDC na całym świecie istnieje ponad 75 milionów firm, w których pracuje 10 lub mniej osób, a kolejne miliony zatrudniają 10-20 pracowników. To oznacza, że niemal 100 milionów firm posiadających poniżej 20 pracowników planuje zwiększyć wydatki na bezpieczeństwo IT.

Kolejnym czynnikiem, który przyczynia się do przewidywanego wzrostu wydatków na IT w bardzo małych firmach, jest to, że w większości z nich brakuje wewnętrznej wiedzy specjalistycznej z zakresu IT. Z danych pochodzących z badania przeprowadzonego przez Kaspersky Lab i B2B International wynika, że tylko 35% bardzo małych firm posiada wewnętrznego eksperta IT zarządzającego ich komputerami, stronami internetowymi i bazami danych. 20% firm zaangażowało w niepełnym wymiarze godzin osoby odpowiedzialne za ich potrzeby w zakresie IT, a kolejne 20% polega na zatrudnionych już pracownikach, którzy nie są wprawdzie ekspertami IT, ale zostali uznani za wystarczająco biegłych w dziedzinie komputerów, aby zarządzać potrzebami IT firmy.

Pozostaje prawie 40 procent bardzo małych firm, które w kwestiach związanych z IT zdają się na zewnętrznych konsultantów. Dane te pokazują, że na całym świecie firmy tej skali są w niewystarczającym stopniu obsługiwane przez resellerów i mogą być dla nich doskonałą szansą na zwiększenie dochodów poprzez oferowanie usług i rozwiązań przeznaczonych dla tego dynamicznie rozwijającego się segmentu biznesu.

Jakie potrzeby ma bardzo mała firma?

Tym, co zwiększa atrakcyjność małych firm dla resellerów, jest zorientowanie na wydajność IT w celu utrzymania zysków z działalności. Właściciele tych podmiotów tworzyli swój biznes od podstaw i doskonale wiedzą, że oszczędności poprzez zwiększenie wydajności IT to istotny element sukcesu. Bardzo małe firmy doskonale zdają sobie sprawę, że stacje robocze, urządzenia mobilne oraz maszyny w punktach sprzedaży stanowią podstawę ich działalności, trzeba jednak pamiętać, że skuteczne zabezpieczenie i wydajne zarządzanie tymi systemami to poważne wyzwanie. Ponieważ coraz większą uwagę zwraca się – i przeznacza większy budżet – na wydatki na IT w przyszłych latach, szczególnie jeśli chodzi o tak wyspecjalizowaną dyscyplinę jak bezpieczeństwo IT, możemy przyjąć, że bystrzy właściciele firm będą chcieli zmaksymalizować swoje inwestycje, dążąc do tego, aby wraz z nowymi rozwiązaniami mogli uzyskać profesjonalną pomoc.

Właściciele małych firm zaczynają też rozumieć, jakie skutki może pociągać za sobą incydent naruszenia bezpieczeństwa. Według badania 2013 Global Corporate IT Security Risks (przeprowadzonego przez we Kaspersky Lab i B2B International) średni koszt incydentu naruszenia danych w przypadku małych lub średnich firm może wynosić nawet 36 000 dolarów.

Szansa dla niezależnych resellerów IT

Niemal 100 milionów właścicieli bardzo małych firm na całym świecie nie jest i nie chce zostać ekspertem ds. bezpieczeństwa IT, dostrzega jednak wartość lepszego podejścia do bezpieczeństwa. Chcą oni prowadzić swoją działalność, wiedząc, że mają zaufanego partnera, który będzie odpowiedzialny za utrzymanie ich biznesu online, bezpieczeństwo danych klientów oraz dopilnuje, aby nie przepłacili za rozwiązanie bezpieczeństwa na poziomie enterprise, którego zwyczajnie nie potrzebują.

Co najważniejsze, właściciele bardzo małych firm nie chcą być po prostu kolejną pozycją dla dużego resellera, który jest bardziej skoncentrowany na integracji systemów dla przedsiębiorstw. Bardzo małe firmy chcą wiedzieć, że ten, kto sprzedaje im rozwiązanie i pomaga w jego instalacji, będzie tą samą osobą, która odbierze telefon, jeśli pojawi się problem. Niezależni resellerzy i bardzo małe firmy to pod wieloma względami pokrewne dusze – i jedni i drudzy polegają na swojej reputacji podczas zdobywania i utrzymywania klientów, jak również szukają prostych rozwiązań swoich problemów.

Kaspersky Lab rozumie, że bardzo małe firmy potrzebują czegoś więcej niż rozwiązania konsumenckiego, aby zabezpieczyć swoje potrzeby biznesowe, a niezależni resellerzy muszą oferować swoim klientom lepsze opcje niż okrojone rozwiązanie klasy enterprise. Dlatego też Kaspersky Lab jest pierwszym i jedynym producentem, który oferuje rozwiązanie bezpieczeństwa stworzone od podstaw z myślą o bardzo małych firmach - Kaspersky Small Office Security.

Specjalnie dla małych firm

Kaspersky Small Office Security jest przeznaczony dla firm, które nie posiadają zespołu IT, a mimo to chcą objąć swoich klientów i wewnętrzne dane zaawansowaną ochroną. Resellerzy mogą z łatwością zorganizować pełne wdrożenie Kaspersky Small Office Security w ciągu jednego popołudnia, tak aby ich klienci nie musieli przejmować się ustawieniami ani modyfikacjami, których nie rozumieją lub nie potrzebują. Ponieważ rozwiązanie nie wymaga codziennej konserwacji, właściciele bardzo małych firm i ich pracownicy mogą znów skoncentrować się na swojej działalności, nie martwiąc się o swoje bezpieczeństwo.

Garry Kondakow, dyrektor ds. sprzedaży, marketingu i wsparcia w Kaspersky Lab, powiedział: „Kaspersky Lab zaczynał jako bardzo mała firma i nadal pozostaje w rękach prywatnych, a założyciel - Jewgienij Kasperski - jest aktywnie zaangażowany w bieżącą działalność. Filozofia firmy start-up leży u podstaw naszej działalności, dlatego też skoncentrowaliśmy nasze wysiłki, aby móc oferować jedyne na rynku rozwiązanie bezpieczeństwa stworzone z myślą o bardzo małych firmach. W Kaspersky Lab zdajemy sobie sprawę, że obsługa potrzeb małego biznesu opiera się na indywidualnym podejściu i wierzymy, że technologie Kaspersky Small Office Security pozwalają naszym partnerom oferować najlepsze połączenie zaawansowanej ochrony z indywidualnym podejściem”.

Wraz ze światowej klasy ochroną oferowaną przez Kaspersky Small Office Security firmy otrzymują takie funkcje jak automatyczna kopia zapasowa danych oraz menedżer haseł, które błyskawicznie wpłyną na ogólne bezpieczeństwo firmy. Kaspersky Small Office Security pozwala klientom egzekwować polityki korzystania z sieci przez pracowników oraz szyfrować najbardziej poufne dane, tak aby nigdy nie wpadły w niepowołane ręce. Chociaż panuje pogląd, że zaawansowane funkcje (takie jak ochrona urządzeń mobilnych, szyfrowanie danych oraz polityki korzystania z sieci) to narzędzia zarezerwowane jedynie dla większych podmiotów, dzięki Kaspersky Small Office Security technologie te są dostępne i łatwe w użyciu również dla bardzo małych firm. Reseller IT może wyjaśnić te pozornie złożone technologie w ciągu jednego dnia i zapewnić ochronę swoim klientom przed najbardziej zawansowanym szkodliwym oprogramowaniem oraz problemami dotyczącymi bezpieczeństwa IT, które dotykają firm dowolnych rozmiarów.

Więcej informacji o produkcie Kaspersky Small Office Security oraz zestaw porad bezpieczeństwa przygotowany przez ekspertów z Kaspersky Lab specjalnie z myślą o małych firmach znajduje się na stronie http://kaspersky.pl/chron-moj-biznes.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.