Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

„Mały świat dużego pieniądza” – trwa projekt edukacyjny Fundacji Śnieżki

Uczniowie czterech poddębickich podstawówek odkrywają zawiły świat finansów dzięki programowi „Mały świat dużego pieniądza” Fundacji Śnieżki.

Podczas cyklu nowatorskich zajęć z ekonomii poznają odpowiedzi na najbardziej nurtujące ich pytania: skąd biorą się pieniądze, jak je oszczędzać i mądrze wydawać oraz dlaczego warto współpracować? W ten sposób zdobywają wiedzę przydatną w dorosłym życiu.

Najnowszy program Fundacji Śnieżki „Twoja Szansa” trwa w najlepsze. Spotkał się z dużym entuzjazmem uczestników – uczniów klas czwartych szkół podstawowych z: Brzeźnicy, Lubziny, Paszczyny oraz Pustyni, które biorą w nim udział. – Znajomość zagadnień finansowych nie może być zarezerwowana wyłącznie dla specjalistów. Podstawową wiedzę z tej dziedziny powinien posiadać każdy z nas, gdyż przydaje się ona na co dzień. Pozwala chociażby oszacować nasze możliwości finansowe, mądrze zarządzać posiadanym kapitałem czy odważnie rozwijać własny biznes. Budując w najmłodszych świadomość otaczających ich procesów rynkowych, dajemy dzieciom dawkę praktycznej wiedzy o zagadnieniach, które są, a wraz z wkraczaniem w dorosłość coraz bardziej będą, częścią ich życia – tłumaczy Anna Mikrut, Prezes Fundacji Śnieżki „Twoja Szansa”.

Zajęcia zostały zaprojektowane tak, aby uczyć przez zabawę, w przystępny sposób przekazywać wiedzę na temat często niejasnych dla najmłodszych mechanizmów ekonomicznych. Ważne dla nas było to, aby dzieci uczyły się i rozwijały swoje umiejętności pracy w grupie. To zawsze pokazuje trudności, które w takich sytuacjach się rodzą w związku ze znalezieniem wspólnego rozwiązania, z ustąpieniem jednej ze stron czy wyłonieniem lidera. Ćwiczenia, które do tej pory przeprowadziliśmy, pokazują, że te umiejętności opłaca się ćwiczyć – mówi dr Robert Bąk, współautor programu, nauczyciel współprowadzący zajęcia. – Warhttps://www.youtube.com/watch?v=vRa_GdzQeBI

RedPen Public Relations