Motoryzacja » Samochody

MapGo.pl na wakacje: 139 tys. ciekawych miejsc na mapie

Portal mapowy www.mapGo.pl uruchomił nową funkcję–prezentację na mapie ponad 139 tys.obiektów użyteczności publicznej tzw.POI.

Są wśród nich m.in. atrakcje turystyczne, stacje benzynowe, hotele, kwatery, restauracje, hot spoty, apteki, posterunki policji, szpitale, bankomaty, dworce oraz radary i czarne punkty. Informacje te są szczególnie przydatne przy planowaniu wakacyjnej podróży w nieznane. Oprócz nazwy obiektu i dokładnego adresu podany jest też telefon a często i strona www.

Wakacje to czas, w którym częściej niż zwykle szukamy dostępu do dokładnych map w Internecie. Jedni z nas chcą sprawdzić lokalizację konkretnego adresu np. pensjonatu, inni szukają możliwości zaplanowania optymalnej trasy podróży. Interesuje nasz również, czy na trasie i u celu podróży są bankomaty konkretnej sieci bankowej czy ulubione stacje benzynowe. Podróżujący z dziećmi nie pogardzą informacją gdzie są ich ulubione punkty fast food. Wszystkich tych informacji dostarczy portal mapowy www.mapGo.pl.

Nowe funkcje na mapGO.pl
U progu tegorocznych wakacji portal mapowy mapGO.pl wprowadza nową funkcjonalność - możliwość prezentacji na mapie obiektów użyteczności publicznej tzw. POI czyli wszystkich miejsc, które mogą być przydatne w czasie wakacyjnej podróży i pobytu w nowych miejscach. Do tego typu obiektów można zaliczyć: hotele, restauracje, stacje benzynowe, bankomaty, szpitale, apteki, warsztaty samochodowe oraz wiele innych.

Na mapie Polski zobaczyć można dokładnie 139 156 obiektów POI. By nie zaciemniać mapy, użytkownik wybiera, które POI będą widoczne.   Obiekty pogrupowane są w 14 kategoriach (w nawiasach podano przykładowe rodzaje obiektów w każdej kategorii):

• auto (warsztaty, myjnie, wypożyczalnie samochodów),
  • bankowość (bankomaty, placówki banków), zdrowie (apteki, szpitale, weterynarze), urzędy (policja, poczta, sądy),
  • biznes (firma, centrum konferencyjne),
  • gastronomia (restauracje, fastfood),
  • handel (sklepy, supermarkety, centra handlowe, kwiaciarnie, księgarnie),
  • kultura i rozrywka (muzeum, kino, kasyno, opera, teatr),
  • religia (kościół, klasztor, cerkiew, cmentarz),
  • nauka (uczelnie, gimnazja, przedszkola, biblioteki),
  • sport (korty, baseny, pola golfowe, stadiony, przystanie),
  • stacje paliw
  • telekomunikacja (hot spot, kawiarenki internetowe, salon GSM),
  • transport (dworce, lotniska, przejścia graniczne, stacje metra),
  • turystyka (atrakcja turystyczna, zabytek, punkt widokowy, informacja turystyczna), noclegi (hotele, schroniska, campingi, agroturystyka, kwatery),
  • niebezpieczne miejsca na drogach (czarne punkty i radary)

Najnowsze mapy
Wakacje na mapGO.pl to także nowy pakiet uaktualnionych map, który zawiera:
  • ponad 2.1 miliona dokładnych adresów w Polsce (miejscowość, ulica, numer domu)
  • 2327 szczegółowych planów miast i miejscowości, w tym 1947 planów z adresami
  • 402 262 kilometrów dróg umożliwiających dotarcie do każdej miejscowości w Polsce
  • 139 156 obiektów użyteczności – POI
  • 16 miast z obrysami budynków: Białystok, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Gorzów Wielkopolski, Katowice, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Poznań, Rzeszów, Tarnów, Wrocław, Warszawa, Zielona Góra

mapGO.pl na Twojej stronie WWW

Mapy Polski, które oferuje portal mapGO.pl można w prosty sposób wbudować w dowolny serwis internetowy za pomocą usługi "mapGO na Twojej stronie". Mapa na stronie www to wygodny sposób pokazania oddziałów firmy, sklepów, restauracji, atrakcji turystycznych w mieście czy miejsc wykonania fotografii prezentowanych w galerii zdjęć. To również narzędzie umożliwiające wyznaczenie optymalnej trasy dojazdu, lokalizacji najbliższej placówki od wskazanego miejsca, czy pokazania podziału regionalnego firmy.

IMAGIS SA producent MapaMap - jest polską firmą, która od 1992 roku dostarcza Systemy Informacji Geograficznej (GIS), tworzy mapy cyfrowe oraz systemy nawigacyjne. Doradza, szkoli oraz buduje i integruje systemy informatyczne z funkcjonalnością GIS.

IMAGIS SA (producent MapaMap)Łukasz Brzostek
Marketing Manager
e-mail: lukasz.brzostek@imagis.pl
Górczewska 212/226, 01-460  Warszawa