Firma » Biznes

Mary McDowell zostanie dyrektorem generalnym Polycom

McDowell zastąpi Petera Leava na stanowisku dyrektora generalnego po przejęciu Polycom przez spółkę zależną Siris, pod warunkiem sfinalizowania transakcji

Polycom (Nasdaq: PLCM) oraz Siris Capital Group poinformowały, że Mary McDowell zastąpi Petera Leava na stanowisku dyrektora generalnego (CEO) Polycom po fuzji Polycom ze spółką zależną Siris Capital. Transakcja ma zostać sfinalizowana we wrześniu lub październiku 2016 roku, pod warunkiem uzyskania zgody organów regulacyjnych oraz spełnienia innych zwyczajowych warunków końcowych.

McDowell, która pracuje w branży technologicznej, kierowała największymi globalnymi firmami w branży mobilnej, konsumenckiej i korporacyjnej. Obecnie jest partnerem zarządzającym w Siris Capital. Wcześniej była wiceprezesem działu telefonów komórkowych w koncernie Nokia, gdzie odpowiadała za działalność związaną z telefonami typu „feature phone” oraz powiązane oprogramowanie i usługi cyfrowe. Dołączyła do Nokii w 2004 roku, gdzie początkowo kierowała działem rozwiązań korporacyjnych, a następnie pełniła funkcję głównego dyrektora ds. rozwoju. McDowell zajmowała też wysokie stanowiska w firmach Compaq Computer oraz Hewlett Packard oraz zasiada w radach firm  Autodesk, Inc., Bazaarvoice i UBM.

„Polycom to silna globalna marka, która może pomóc organizacjom każdej wielkości w usprawnieniu współpracy w celu uzyskania większej produktywności oraz głębszego zaangażowania pracowników” – powiedziała Mary McDowell. – „Cieszę się, że będę mogła pracować z zespołem Polycom, aby kontynuować historię innowacyjności oraz osiągnięć w dziedzinie tworzenia najlepszych produktów i usług, które spełniają potrzeby firm, instytucji i partnerów, a także zacieśniać współpracę z innymi przedstawicielami ewoluującego ekosystemu komunikacji zunifikowanej”.

„Mary dysponuje unikatowym połączeniem wiedzy o technologiach i zarządzaniu, którą zdobyła podczas kierowania wartymi miliardy dolarów przedsiębiorstwami z branży mobilnej, telekomunikacyjnej i korporacyjnej”– powiedział Frank Baker, współzałożyciel i partner zarządzający Siris Capital.

Peter Leav był dyrektorem generalnym Polycom od grudnia 2013 r. Postanowił odejść z firmy z datą finalizacji przejęcia, aby podjąć inne wyzwania zawodowe. „Kierowanie firmą Polycom było fenomenalnym doświadczeniem” – powiedział Peter Leav. – „Mary jest doskonałym kandydatem na szefa firmy po finalizacji przejęcia. Polycom jest na najlepszej drodze, aby kontynuować sukcesy jako prywatna firma”.

Firma poinformowała również, że udziałowcy Polycom zaaprobowali zapowiedziane wcześniej przejęcie Polycom przez podmioty związane z Siris Capital Group na specjalnym zebraniu, które odbyło się 2 września 2016 roku.

ITBC_Com