Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Maxi Zoo Polska przekazuje prawie ćwierć miliona złotych na rzecz Fundacji Viva!

Polacy chcą pomagać – chętnie angażują się w różnego rodzaju pomoc organizacjom pozarządowym, a wielu z nich decyduje się na wsparcie tych, które pomagają zwierzętom.

Maxi Zoo – największa sieć sklepów dla zwierząt w Polsce – ma takie działania wpisane w swoją misję. Pod koniec grudnia firma przekazała dary rzeczowe na łączną kwotę 240 000 tysięcy złotych Fundacji Viva!

Maksyma „Zwierzęta wzbogacają nasze życie dzień po dniu i to jest to, co nas łączy” przyświeca Maxi Zoo Polska od momentu powstania. Na niej jest oparty cały koncept biznesowy firmy i od 10 lat prowadzone są aktywne działania, dzięki którym niesiona jest pomoc różnego rodzaju organizacjom, fundacjom i schroniskom dla zwierząt.

- Nasza firma podejmuje działania zarówno na poziomie lokalnym, jak i ogólnopolskim przez cały rok. Łącznie w 2021 roku przekazaliśmy 1 milion złotych wsparcia, w tym produktowe o wartości ponad 660 tysięcy złotych dla 35 różnych organizacji prozwierzęcych w całej Polsce oraz w grudniu na rzecz Fundacji Viva! o wartości 240 000 zł. Dodatkowo w każdym sklepie znajdują się pojemniki na dary i każdy sklep współpracuje przynajmniej z jedną organizacją pomocową, tak więc każde otwarcie nowego sklepu (a w zeszłym roku powstało 16 nowych placówek, na ten rok zaplanowane jest 25) poszerza liczbę wspieranych fundacji czy schronisk. Od siedmiu lat prowadzimy akcję „Przyjaźń Łączy – Wspólnie dla Zwierząt” – w jej ramach przekazaliśmy w zeszłym roku 120 000 złotych dla psów ratowniczych Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. To wszystko łączy się właśnie w tę imponującą kwotę – powiedział Wojciech Kamiński, dyrektor zarządzający Maxi Zoo Polska.

Pod koniec grudnia Maxi Zoo przekazało Fundacji Viva! oraz prowadzonych w jej imieniu podgrupom dary rzeczowe na łączną kwotę 240 000 złotych. Produkty zostały zebrane aż z 58 sklepów stacjonarnych Maxi Zoo w całej Polsce.

- Taka pomoc jest dla nas ogromnym wsparciem. Część darów rzeczowych wykorzystujemy na potrzeby naszych pupili, czyli zasiliły domy tymczasowe przeznaczone dla zwierząt zamieszkujących m.in. Schronisko w Korabiewicach Viva, czy grupę KOTYlion z miłości do kotów, część z nich trafia na specjalne aukcje charytatywne, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wśród przekazanych przez Maxi Zoo produktów znalazły się między innymi karmy dla zwierząt, środki higieniczne, akcesoria służące codziennemu życiu i bezpieczeństwu zwierząt oraz hotele dla owadów – to właśnie one trafiły na aukcje i już widzimy, że, choć to jeszcze środek zimy – te aukcje cieszą się dużą popularnością. Zdobyte w ten sposób fundusze przeznaczymy między innymi na opłacanie leczenia tych naszych podopiecznych, którzy tego potrzebują – powiedziała Irena Kowalczyk-Ornowska z Fundacji Viva!

Fundacja Viva! Akcja Dla Zwierząt od ponad 20 lat zajmuje się walką o poprawienie losu zwierząt. Jej misją jest działalność charytatywna i edukacyjna w zakresie opieki i pomocy zwierzętom bezdomnym, porzuconym lub okrutnie traktowanym oraz wspieranie działań w zakresie ochrony środowiska. Fundacja zajmuje się także promowaniem informacji na temat zdrowego stylu życia i żywienia.

Pełna lista organizacji prozwierzęcych, które wspiera Maxi Zoo, znajduje się tutaj: https://www.maxizoo.pl/wspolnie-dla-zwierzat/schroniska/

Dobro wraca, dlatego zachęcamy do wspierania organizacji na rzecz zwierząt!

Agencja PR