Firma » Biznes

Media Markt partnerem projektu Otwarte Drzwi Do Kultury

Media Markt od początku istnienia sieci w Polsce aktywnie angażuje się w działania CSR, którym przyświeca idea „All business is local”. Priorytetem firmy jest wsparcie zrównoważonego rozwoju lokalnych społeczności i ułatwianie im poruszania się po rozwijającym się dynamicznie cyfrowym świecie.
Otwarte Drzwi Do Kultury to projekt stworzony przez Fundację Legalna Kultura, skierowany do lokalnych społeczności w mniejszych miejscowościach. Hasło przewodnie projektu - Bądźmy wszyscy w kulturze - doskonale oddaje jego ideę. Realizowany jest w formule kina objazdowego, obejmującego bezpłatne projekcje filmów bądź spektakli teatralnych, połączone z warsztatami z zakresu edukacji filmowej, prawa autorskiego, legalnych źródeł kultury i ich dostępności w sieci. Ważnym celem projektu jest upowszechnianie wiedzy na temat zagrożeń i bezpieczeństwa w Internecie.

W listopadzie, na Warmii i Mazurach, odbyły się bezpłatne warsztaty i projekcje filmów Otwarte Drzwi Do Kultury, z udziałem Media Markt jako partnera.

W CYFROWYM ŚWIECIE Z KULTURĄ

Uczniowie z Braniewa, Morąga i Żabiego Rogu wzięli udział w warsztatach dotyczących między innymi możliwości korzystania z legalnych zasobów w Internecie. Partner projektu - Media Markt - przygotował materiały dotyczące bezpieczeństwa w sieci, a wykład dotyczący tej tematyki poprowadził przedstawiciel Stowarzyszenia Producentów i Dystrybutorów Oprogramowania Rozrywkowego (SPIDOR).

- Cyfrowy świat staje się każdego dnia coraz bliższy i bardziej dostępny. W Polsce już od 18 lat dba o to Media Markt - mówi Andrzej Sobolik, Członek Zarządu/Dyrektor Zarządzający siecią Media Markt. - Dokładamy wszelkich starań, aby poruszanie się po cyfrowym świecie dawało radość odbiorcom, było przyjemne, ale przede wszystkim - bezpieczne. Wierzymy, ze najprostszą drogą do bezpieczeństwa w sieci jest świadome korzystanie z jej zasobów. Dlatego zaangażowaliśmy się we współpracę z fundacją Legalna Kultura, a jej efektem jest nasz udział w projekcie Otwarte Drzwi Do Kultury.

Media Markt zapewnił również wszystkim chętnym mieszkańcom wyjątkową możliwość skorzystania z Wirtualnej Rzeczywistości, którą dostarczył Samsung.

milkas