Technologie » Internet

Medyczne zakątki, których nie możesz przegapić

Firma qsmedic.eu przygotowała zestawienie ciekawych stron medycznych. Mając, przy organizacji różnego rodzaju konferencji, kontakt z coraz większą ilością studentów nauk medycznych i pokrewnych widzimy, że osoby te mają rozległe zainteresowania i cały czas dążą do poszerzenia swojej wiedzy.

Stąd też pomysł na przygotowanie niezbędnika stron medycznych.

Na pierwszy ogień idzie: http://bedacmlodymlekarzem.pl.

Strona ta ma być głosem młodego pokolenia lekarzy, jest bowiem tworzona przez nich i dla nich. Jakkolwiek nowe publikacje nie pojawiają się na niej zbyt często, imponujące jest, że pomimo to stale zdobywa sympatię czytelników. Wartym zauważenia jest też fakt, że strona na razie jest prowadzona w systemie non-profit i wciąż się rozwija.

Jeżeli chcecie wkraść się do głowy pełnej pomysłów na przyszłość, koniecznie zajrzyjcie na http://wydziallekarski.pl.

Możecie tam liczyć na porady co do tego, co robić po stażu. Oprócz tego na stronie znajdziecie również liczne, ciekawe artykuły. O tym, że warto zajrzeć na stronę świadczy fakt, że w ciągu kilku miesięcy istnienia ma już ponad 3 000 like’ów na Facebooku.

Kolejna, godna uwagi pozycja to: http://www.mp.pl/.

Jest to serwis informacyjny zawierający informacje z szeroko pojętej medycyny, także kwestie polityczne jej dotyczące.

Trochę wzbogaconą wersją poprzednio prezentowanych stron jest platforma https://medtube.pl/.

Poza artykułami o treści medycznej, portal oferuje liczne filmy video np.  z operacji. Wszystkie treści dostępne na stronie są bezpłatne po zarejestrowaniu się. W skład zespołu tworzącego stronę wchodzi 55 osób z całego świata.

Jeśli angielski Wam nie straszny polecamy również http://www.medscape.com/.

Strona zawiera liczne publikacje z dziedziny medycyny języku angielskim, a także wydania niektórych słowników medycznych, przewodników, czy też czasopism. Znajdziecie na niej równie informacje o zjazdach i konferencjach. Dostęp możliwy jest po bezpłatnej rejestracji.

Z jakich stron Wy korzystacie chcąc wzbogacić swoją medyczną wiedzę i być na bieżąco z nowinkami? Znacie te wymienione przez nas? A może jesteście w stanie polecić coś nowego?

TuJusta