Technologie » Internet

Miasta z najbezpieczniejszymi sieciami Wi-Fi w Polsce to...

Kaspersky Lab Polska informuje o opublikowaniu podsumowania badań bezpieczeństwa sieci Wi-Fi w polskich miastach prowadzonych przez firmę w sezonie 2012/2013.

Stan zabezpieczeń polskich sieci bezprzewodowych można ocenić jako dobry, martwi jednak dość duża liczba sieci otwartych, które nie posiadają żadnej ochrony.

W edycji 2012/2013 badaniem objęto 11 miast: Bydgoszcz, Częstochowę, Katowice, Kraków, Łódź, Poznań, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warszawę oraz Wrocław. Łącznie przeskanowanych zostało 135 000 sieci bezprzewodowych na trasie o długości 616 kilometrów. Łączny czas badania wyniósł 70 godzin. Każde skanowanie przeprowadzane było przy użyciu odpowiednio skonfigurowanego sprzętu z anteną dookólną, umieszczoną na dachu samochodu. Oprogramowanie zostało ustawione w taki sposób, by nie zapisywać dwa razy tej samej sieci. Dzięki temu eksperci mieli pewność, że wszystkie wykryte sieci Wi-Fi są unikatowe.

Zabezpieczenia stosowane w polskich sieciach Wi-Fi

Po przeskanowaniu 11 miast okazało się, że stan zabezpieczeń sieci bezprzewodowych w polskich miastach jest dość dobry. Dominuje szyfrowanie WPA/WPA2, które jest obecnie najlepszą formą ochrony Wi-Fi dostępną w sprzęcie sieciowym. Cieszy także stosunkowo niski udział standardu WEP, który jest już przestarzały i do złamania go nie są wymagane specjalistyczne umiejętności czy wiedza - wystarczy zwykły laptop z oprogramowaniem, które można bezpłatnie pobrać z internetu.

Dość niepokojące jest to, że na przebadanej trasie wykryto łącznie niemal 34 tysiące otwartych sieci Wi-Fi, z którymi bez większych przeszkód można się połączyć przy użyciu dowolnego laptopa, smartfona czy tabletu. Gdyby jedna taka sieć przypadała na jednego mieszkańca, odpowiadałoby to miastu wielkości Cieszyna, a przecież eksperci z Kaspersky Lab Polska przebadali zaledwie ułamek wszystkich sieci bezprzewodowych w Polsce. Warto dodać, że otwarte hotspoty, które z założenia nie posiadają żadnych zabezpieczeń, stanowią poniżej jednego procenta tej liczby.

Najlepiej zabezpieczonymi miastami w Polsce okazały się kolejno:

1. Wrocław - 65,34% sieci z szyfrowaniem WPA/WPA2,
  2. Szczecin - 62,95% sieci z szyfrowaniem WPA/WPA2,
  3. Poznań - 62,26% sieci z szyfrowaniem WPA/WPA2.

Wrocław, Szczecin i Poznań posiadały najwięcej sieci bezprzewodowych zabezpieczonych algorytmem WPA lub WPA2. Na chwilę obecną jest to najlepsze zabezpieczenie, jakie można zastosować w domowych routerach. Na uwagę zasługuje także Trójmiasto – działa tam niespełna 10% sieci z przestarzałym standardem WEP, który obecnie nie oferuje wystarczającego bezpieczeństwa.

Miasta z najmniejszą liczbą sieci otwartych (bez żadnych zabezpieczeń) to:

1. Szczecin - 17,58% sieci otwartych,
  2. Toruń - 18,15% sieci otwartych,
  3. Poznań - 19,21 % sieci otwartych.

Łatwo zauważyć, że Szczecin oraz Poznań posiadają najwięcej sieci zabezpieczonych najlepszymi dostępnymi metodami oraz jednocześnie najmniej sieci bez szyfrowania. Są to bardzo dobre wyniki i życzymy wszystkim, aby tak zabezpieczonych miast było coraz więcej. Mieszkańcom Szczecina i Poznania należą się duże brawa.

„Trzecia edycja naszych badań została przeprowadzona na dużo większą skalę niż dotychczas” – powiedział Maciej Ziarek, ekspert ds. bezpieczeństwa, Kaspersky Lab Polska. „Nie ograniczyliśmy się do tysiąca sieci, jak to miało miejsce w poprzednich seriach - niemal każde miasto było badane do uzyskania wyniku 10 000 sieci Wi-Fi. Nie wszystkie miasta są jednakowo zabezpieczone - w niektórych działa olbrzymia ilość sieci pozbawionych jakichkolwiek form szyfrowania danych. W tej serii badań niezaprzeczalnymi liderami są Poznań i Szczecin. Mamy nadzieję, że nasze artykuły przyczynią się do poszerzenia wśród internautów wiedzy z zakresu zabezpieczania sieci Wi-Fi. Oczywiście liczymy też na to, że kolejne badania pokażą jeszcze lepsze wyniki”.

Pełne podsumowanie badań sieci Wi-Fi w polskich miastach w sezonie 2012/1013 jest dostępne w serwisie SecureList.pl prowadzonym przez Kaspersky Lab Polska:

Kaspersky Lab Polska zajmuje się badaniem bezpieczeństwa sieci Wi-Fi w polskich miastach już od 2009 r. – wszystkie dotychczasowe raporty są dostępne na stronie http://goo.gl/cRaex.

Informację oraz artykuł można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.