Społeczeństwo » Społeczeństwo

Międzynarodowa konferencja "Pandemic as a Catalyst for Change" – nauka, biznes, społeczeństwo

Pandemia wiele zmieniła w każdym aspekcie naszego życia. Wielu z nas próbuje zrozumieć i poznać mechanizmy funkcjonowania ludzi w warunkach niepewności, lęku czy ograniczeń relacyjnych i komunikacyjnych.

To wiedza, która pozwoli przygotować się na przyszłość, zarówno ze względu na prawdopodobny nawrót pandemii, ale jeszcze bardziej - na podobne doświadczenia o charakterze kryzysowym.

O przyszłości w kontekście edukacji, społeczeństw i biznesu w postpandemicznej rzeczywistości już 29 czerwca będą mówić eksperci z całego świata podczas organizowanej przez Wyższą Szkołę Bankową w Warszawie, międzynarodowej konferencji "Pandemic as a Catalyst for Change".

"Czas COVID-19 przyspieszył wiele procesów, które dojrzały w ostatnich latach zarówno w społeczeństwach, jak i organizacjach. Są też nowe, specyficzne dla tej pandemii, której - po raz pierwszy w historii - doświadczył cały świat. Wzrosły indywidualne i zbiorowe poczucie zagrożenia i niepewności. Wiele osób na nowo zdefiniowało swoje relacje, zarówno bliskie, jak i społeczne. Wiele krajów wydało ogromne sumy pieniędzy na niwelowanie negatywnych zjawisk, zwłaszcza na rynku pracy." - mówi dr hab. Piotr Olaf Żylicz, prof. WSB, moderator wydarzenia.

Bardziej niż kiedykolwiek nowe technologie były wykorzystywane w sektorach usług - od zdrowia po sprzedaż - w komunikacji czy edukacji. Praca hybrydowa lub całkowicie zdalna często stała się standardem. Warto przyjrzeć się lekcjom, jakie można wyciągnąć z pandemii dla jednostek, stowarzyszeń i organizacji. Było to wielowymiarowe doświadczenie transformacyjne, którego zrozumienie jest ważne samo w sobie, ale także jako źródło dla przebiegu nowych fal pandemii, których oczekują nie tylko pesymistyczni futurolodzy.

Podczas konferencji "Pandemic as a Catalyst for Change", która odbędzie się online w środę, 29 czerwca, prelegenci będą omawiać i przyglądać się konsekwencjom pandemii z bardzo różnych, również międzykulturowych perspektyw.

"Wielowymiarowy charakter pandemii wymaga całościowego nią zarządzania." - mówi prof. Jan Solarz, jeden z prelegentów wydarzenia.

Co oznacza całościowe zarządzanie pandemią? To jedno z pytań, na które odpowiedzi poszukają eksperci podczas konferencji. Będą też rozmawiać o tym:

• Jak analizować doświadczenie ludzi w sytuacjach masowego i przewlekłego kryzysu?
  • Jakie są najskuteczniejsze sposoby rozwiązywania problemów ludzkich, technologicznych czy organizacyjnych w sytuacjach kryzysowych, takich jak np. pandemia?
  • Co łączy, a co różni ludzi z różnych kontekstów kulturowych w reagowaniu na takie sytuacje kryzysowe jak COVID?
  • Jak można przygotowywać człowieka, zespoły, organizacje, a nawet całe społeczeństwa do lepszego radzenia sobie z takimi sytuacjami kryzysowymi?

"Globalny świat końca XX wieku to przekonanie o pokojowym rozwoju i szczęściu narodów. Globalny świat XXI wieku to terroryzm, nielegalna imigracja, pandemia COVID 19 i wojna w Ukrainie. Globalny świat przyszłości: jaki zatem będzie? Jak się przygotować, jak wykorzystać doświadczenia zdobyte podczas pandemii oraz w jaki sposób je zaimplementować do rozwiązywania przyszłych kryzysów? Na te oraz inne pytania postaramy się odpowiedzieć w międzynarodowym gronie uczestników konferencji "Pandemic as a Catalyst for Change". - zaprasza dr hab. inż. Piotr Maśloch, prelegent wydarzenia.

Dla kogo jest konferencja?

"Pandemic as a Catalyst for Change" to spotkanie dla naukowców, studentów oraz praktyków, którzy zastanawiają się nad konsekwencjami pandemii COVID-19 w zakresie funkcjonowania szkół wyższych, społeczeństw w różnych kontekstach kulturowych oraz organizacji, przede wszystkim biznesowych.

Prelekcje poprowadzą m.in. prof. Dunia Harajli, prof. F. Norre, dr Krzysztof Koj, prof. Łukasz Sułkowski, Dr Ben Ngoye, dr Moses Nyangu, prof. Vartika Dutta, prof. Gil Bozer, dr hab. Ryszard Sowiński, prof. Rafał Ohme, prof. Piotr Ostaszewski, prof. Karolina Helnarska, dr Agnieszka Wójcik - Czerniawska, dr Grzegorz Maśloch, prof. Andrea Rey, prof. Piotr Maśloch, dr Dorota Kurek, Krzysztof Tarka, prof. Witold Orłowski, prof. Guillermo Graniffo, prof. Jan Solarz, Przemyslaw Powalacz, dr Krzysztof Księżopolski.

Konferencja będzie prowadzona w całości w języku angielskim. Udział w konferencji jest bezpłatny. Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy na stronie Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie.

Uczelnia WSB Merito w Warszawie (dawniej Wyższa Szkoła Bankowa)