Gospodarka » Żywność

Mielone – zawsze dobrze doprawione

Mielone – zawsze dobrze doprawione
Zobacz więcej zdjęć »
Jak przywołać smak dzieciństwa? Wystarczy przyrządzić kotlety mielone, które kojarzą się z obiadem zrobionym przez mamę lub babcię. Można je łatwo i szybko przygotować. A dzięki przyprawie Galeo do mięsa mielonego – nadać im lekko pikantnej, ziołowej nuty.

Kotlety mielone to jedno z częściej spotykanych dań w polskich domach. Dzięki temu doczekały się tysiąca wersji. Mielone robimy z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego, samej wieprzowiny lub indyka. Dodajemy bułkę namoczoną w mleku lub wodzie, surową albo podsmażoną cebulę, jajka, a czasem czosnek. Niektórzy, aby mięso było bardziej pulchne, dokładają jeszcze odrobinę śmietany lub starty surowy ziemniak.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Jak jednak doprawić kotlety, aby nadać im głębię smaku oraz apetyczny aromat? Sięgnąć po specjalnie skomponowaną przyprawę do mięsa mielonego Galeo! W mieszance znajdziemy same naturalne składniki: czosnek, gorczycę, kolendrę, majeranek, słodką paprykę, chili, cząber, natkę pietruszki, pieprz, owoc jałowca, charakterystyczny dla kuchni staropolskiej oraz odpowiednią ilość soli. A to wszystko bez dodatku glutaminianu monosodowego oraz konserwantów. Łyżka przyprawy wystarcza na około pół kilograma mięsa.

 

Teraz należy dokładnie wyrobić mięso, a następnie uformować płaskie kotlety (w trakcie smażenia nieco się zaokrąglą) i obtoczyć w tartej bułce. Mielone smażymy najpierw krótko na dużym ogniu, a potem jeszcze przez kilka minut na mniejszym. W ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę i soczysty środek.

 

Przyprawa do mięsa mielonego Galeo sprawdzi się także w przypadku klopsów, pulpetów, gołąbków, pieczeni bądź pierogów. Znajdziemy ją w opakowaniu o wadze 16 g w cenie ok. 1,29 zł w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.

Spaghetti z klopsikami

Składniki:

·         250 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki)

·         mała cebula

·         1 białko

·         ½ łyżki przyprawy do mięsa mielonego Galeo

·         oliwa do smażenia

·         200 g passaty pomidorowej lub przecieru

·         ½ łyżeczki bazylii Galeo

·         szczypta czosnku Galeo

·         szczypta pieprzu Galeo

·         sól do smaku

·         20 g startego sera gouda (lub 10 g parmezanu)

·         250 g makaronu spaghetti

 

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, białkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego Galeo. Uformować ok. 8-10 kulek i smażyć je na rozgrzanej oliwie do momentu zarumienienia. Wlać przecier lub passatę, w razie potrzeby dodać łyżkę lub więcej wody, doprawić bazylią, czosnkiem, pieprzem i solą. Zdjąć z ognia po 3-4 minutach od momentu zagotowania. Równocześnie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Wyłożyć spaghetti na talerze, polać sosem i posypać serem.

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Koszt dania dla 2 osób: ok. 9 zł; koszt 1 porcji: ok. 4,5 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »