Gospodarka » Żywność

Mięso drobiowe jest wzbogacone wodą

Mięso drobiowe jest wzbogacone wodą
Zobacz więcej zdjęć »
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości mięsa drobiowego. Nieprawidłowości dotyczyły głównie podwyższonej zawartości wody w mięsie oraz błędnego oznakowania.

Nieprawidłową zawartość wody w mięsie drobiowym stwierdzono w 5,7% skontrolowanych partii o łącznej masie 1,4 t. Oznaczona ilość wody w mięsie drobiowym była wyższa od ilości wody technologicznie uzasadnionej.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Podczas kontroli stwierdzono, że co czwarta partia mięsa drobiowego i jego przetworów była nieprawidłowo oznakowana. Oznakowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami posiadało 24,1% skontrolowanych partii mięsa drobiowego i 27,2% skontrolowanych partii przetworów drobiowych.


Nieprawidłowości w oznakowaniu mięsa polegały głównie na użyciu niewłaściwego określenia poprzedzającego termin przydatności do spożycia, podaniu zakresu temperatur określających warunki przechowywania mięsa drobiowego niezgodnego z deklarowanym przez producenta dokumentem normalizacyjnym, zastosowaniu niepełnych i nieprawidłowych nazw handlowych mięsa drobiowego oraz braku lub nieprawidłowo podanej klasie jakości handlowej.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Rafal

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »