Firma » Biznes

Mikrofirmy oczekują obniżenia wymagań i uproszczenia procedur

Mikrofirmy w Polsce rosną w siłę i żeby się rozwijać, potrzebują wsparcia. Aż 28%z nich oczekuje od instytucji finansowych obniżenia wymagań dotyczących zdolności kredytowej i zabezpieczeń.

Ponad 25% chce uproszczenia procesów decyzyjnych – wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Raiffeisen Leasing.

Z danych GUS wynika, że w Polsce działa ponad 1,9 mln mikrofirm. Zaliczamy do nich zarówno firmy jednoosobowe, jak i te, w których liczba pracowników nie przekracza 9 osób. W mikrofirmach znalazło zatrudnienie 3,8 mln Polaków[1]. W 2015 roku uzyskały one łącznie 976,4 mld zł przychodów, czyli ponad 10% więcej niż w 2014 roku.

- Mikroprzedsiębiorstwa z roku na rok przejawiają coraz większą skłonność do inwestycji, obserwujemy to szczególnie w branży leasingowej. Z danych Związku Polskiego Leasingu wynika, że stanowią one obecnie prawie połowę wszystkich klientów korzystających z leasingu – komentuje Romuald Mendelak, Dyrektor Rynku Maszyn i Urządzeń w Raiffeisen Leasing ­– Mikrofirmy najczęściej są zainteresowane pozyskaniem finansowania na maszyny, urządzenia, pojazdy oraz sprzęt IT, które mają służyć usprawnieniu lub rozszerzeniu ich działalności – dodaje Romuald Mendelak.

Co powinny zrobić instytucje finansowe, aby pomóc mikrofirmom?

Na zlecenie Raiffeisen Leasing Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia przeprowadził na reprezentatywnej grupie przedsiębiorców badanie opinii „Wolność w Biznesie”. Jego celem było poznanie potrzeb mikrofirm. W ramach ankiety zapytano mikroprzedsiębiorców, w jaki sposób instytucje finansowe mogą wspomóc ich w prowadzeniu działalności?

Okazuje się, że dla mikrofirm najważniejsza jest możliwość uzyskania swobodnego dostępu do finansowania, przy jak najmniejszej liczbie formalności. Aż 28% ankietowanych odpowiedziało, że oczekiwałoby od instytucji finansowych obniżenia wymagań dotyczących zdolności kredytowej i zabezpieczeń. Prawie taka sama grupa mikroprzedsiębiorców (25%) życzyłaby sobie upraszczania procedur  i przyspieszenia procesu decyzyjnego. Co ciekawe, tylko niespełna 8% ankietowanych uważa, że instytucje finansowe powinny popracować nad usprawnieniem obsługi klienta.

– Wynik badania potwierdza, że dla właścicieli mikrofirm najważniejszy jest czas. Właściciel mikrofirmy jest zdany tylko na siebie i swoje możliwości. Samodzielnie dba o sprawy administracyjne, pozyskiwanie klientów oraz bilans kosztów. Długie procesy decyzyjne i „papierologia” realnie obniżają efektywność jego działań komentuje Romuald Mendelak, Dyrektor Rynku Maszyn i Urządzeń w Raiffeisen Leasing Dlatego zarówno banki, firmy leasingowe, jak i inne instytucje finansowe powinny skupić się na ułatwieniu mikrofirmom dostępu do finansowania działalności na preferencyjnych warunkach i bez zbędnych formalności – dodaje Romuald Mendelak.

Unijne gwarancje receptą na potrzeby MŚP

Naprzeciw potrzebom mikrofirm wychodzi obecnie Unia Europejska, która w ramach Planu Junckera, udostępnia bezpłatne gwarancje umożliwiające pozyskanie finansowania na inwestycje. Procedura ubiegania się o finansowanie w ramach gwarancji UE jest prostsza niż w przypadku oferty standardowej, ze względu na obniżone kryteria kwalifikacyjne. Dzięki gwarancji unijnej firma ubiegająca się
o leasing lub pożyczkę nie musi przedstawiać dodatkowego zabezpieczenia rzeczowego ani składać specjalnych wniosków. Instytucja, posiadająca status Narodowego Pośrednika Finansowego, sama przechodzi proces aplikacyjny w celu pozyskania gwarancji unijnej.

Więcej informacji na temat finansowania z gwarancjami z programów unijnych można znaleźć na stronie www.rl-fundusze.pl

[1] Na podstawie danych GUS z dnia 3.10.2016,  http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/podmioty-gospodarcze-wyniki-finansowe/

Raiffeisen Leasing