Technologie » Internet

Minister Gospodarki Patronem Honorowym Programu Użyteczna Strona

Minister Gospodarki, wicepremier Waldemar Pawlak objął patronatem honorowym Ogólnopolski Program Certyfikacyjny Użyteczna Strona, organizowany przez Fundację Obserwatorium Zarządzania.

Celem Programu jest stałe podnoszenie poziomu użyteczności stron internetowych w Polsce.

Patronat ze strony Ministerstwa dowodzi, jak wielką rolę na polskim rynku spełnia Program „Użyteczna Strona”– podkreśla menedżer projektu Agnieszka Chaber-Tomczak – naszym celem jest popularyzacja idei użyteczności oraz stały wzrost poziomu zadowolenia e-klientów. Cieszymy się, że nasz Program zyskał uznanie ze strony najwyższych władz państwowych.

Organizacje przystępujące do Programu Certyfikacyjnego Użyteczna Strona podlegają szczegółowemu i wieloaspektowemu audytowi, którego celem jest określenie obszarów funkcjonowania serwisu, w których użytkownicy zgłaszają najwięcej trudności oraz określenie poziomu funkcjonalności, bezpieczeństwa oraz jakości serwisu. Po zakończeniu etapu badawczego, każdy podmiot otrzymuje indywidualny raport, zawierający szczegółowe wyniki badania, jak również rekomendacje i wskazówki, które mogą pomóc w udoskonalaniu firmowego serwisu internetowego. Celem wprowadzanych zmian jest  przede wszystkim spełnienie oczekiwań e-klientów i sprawienie, aby ich doświadczenie z korzystania z serwisu było jak najlepsze.

Program uzyskał wsparcie ze strony ministra, ponieważ jego idea doskonale wpisuje się w politykę prowadzoną przez Departament Gospodarki Elektronicznej. W uzasadnieniu decyzji o objęciu patronatem honorowym przedstawiciele ministerstwa podkreślili,  że program przyczynia się do  upowszechnienia wiedzy na temat możliwości wykorzystania kanałów elektronicznych wśród przedsiębiorców oraz rozwoju e-commerce w Polsce.

W czasach powszechnej informatyzacji i przenoszenia relacji z klientami w przestrzeń wirtualną, żadnego przedsiębiorcy nie stać na zlekceważenie ich preferencji, ale świadomość tego jak budować użyteczne witryny internetowe jest nadal mało rozpowszechniona i dostępna tylko dla wąskiego grona. Tylko przekrojowa, ekspercka analiza może określić jak zadbać o potrzeby i bezpieczeństwo klientów w sieci, a dla wielu przedsiębiorstw jej wartość rynkowa pozostaje poza zasięgiem możliwości budżetowych. Tymczasem Certyfikat Użyteczna Strona to inicjatywa środowiskowa, oferująca wszechstronne badanie użyteczności za dużo niższą cenę, a przyznane Godło stanowić będzie namacalny dowód, że preferencje użytkowników leżą w centrum zainteresowania organizacji. Dodatkową wartością płynącą z uczestnictwa w projekcie jest szeroki pakiet wsparcia pochodzący od organizatorów i partnerów programu. Z jednej strony, są to różne narzędzia umożliwiające dalsze monitorowanie i doskonalenie serwisu oraz zwiększanie wyników zasięgowych. Z drugiej, organizatorzy zapewniają możliwość promocji Laureatów oraz wykorzystanie Godła do celów marketingowych oraz w szerszych działaniach komunikacyjnych.

Certyfikat jest akredytowany przez Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska.

Partnerami Merytorycznymi Programu Użyteczna Strona są: UseLab Sp. z o.o., SARE Sp. z o.o.,  bluerank Sp. z o.o., Gemius S.A., Codecoders, Eyetracking Sp.z o.o.

Patronami Medialnymi Programu są: Grupa Onet.pl S.A., Wirtualna Polska S. A., gazeta.pl, Interia.pl S.A..

Więcej informacji o programie i pełna oferta znajdują się na stronie www.uzytecznastrona.pl

Agnieszka Andrzejczak