Technologie » Komputery

Mionix Castor - nowa definicja ergonomii

Gamescom to nie tylko gry, ale również premiery nowych produktów. Podczas imprezy, która odbędzie się w dniach od 5 do 9 sierpnia b.r. w Kolonii, Mionix zaprezentuje swój najnowszy produkt. Myszka Mionix Castor ma wprowadzić jej posiadaczy na kolejny nieznany jeszcze poziom umiejętności.

Mysz której jeszcze nie było

Mionix Castor to mysz optyczna, która wyznacza nowe standardy komfortu i gamingowego wykończenia. Nazwa tego modelu pochodzi od jednej z najjaśniej świecących gwiazd na nocnym nieboskłonie. Multikolorowy Castor z sześcioma przyciskami został zaprojektowany specjalnie dla praworęcznych graczy i wyposażony w doskonałe parametry techniczne, między innymi wydajny procesor pozwalający na bezawaryjną zmianę profili pod czas gry.

Sensor, który może jeszcze więcej

Unikalny kształt gryzonia wspiera wszystkie typy chwytów – palm, claw i fingertip. Optyczny sensor PMW-3310 nie posiada ani pozytywnej, ani negatywnej akceleracji – zapewnia natomiast niesamowitą precyzję ruchów, płynne śledzenie i maksymalną prędkość ponad 5,45 m/s z rozdzielczością do 10 000 DPI. Sensor ten jest wyborem topowych „pro-gamerów” na świecie i powszechnie uważany jest za najlepszy, dostępny obecnie gamingowy sensor na rynku.

Wygląd i jakość wykonania

Cztery warstwy gumowej powłoki i zoptymalizowane, teksturowane gumy boczne gwarantują maksymalną przyczepność i miękkość w dotyku. Wygląd myszy można spersonalizować, dzięki możliwości ustawienia podświetlenia w 16,8 milionach kolorów i czterech trybach – stałym, mrugającym, pulsującym i oddychającym. Castor został wykonany z najlepszych dostępnych na rynku materiałów. Dodatkowo, całą konstrukcję myszy wzmocniono gumowymi elementami.

Olbrzymie możliwości personalizacji

Urządzenie posiada trzy wartości rozdzielczości DPI – za pomocą przycisku umieszczonego tuż obok scrolla możesz dynamicznie i łatwo dostosowywać je do aktualnych potrzeb. Do sześciu w pełni programowalnych przycisków, przypisać można przeróżne polecenia i makra. Wbudowana pamięć pozwala zapisywać ustawienia w pięciu różnych profilach.

Premiera Mionix Castor została zapowiedziana na wrzesień b.r.

Zobacz wideo jak prezentuje się nowa mysz.

Specyfikacja techniczna:

- 32bit ARM procesor o taktowaniu 32Mhz
- Ergonomiczna myszka dla graczy praworęcznych
- Chwyt palm, claw oraz fingertip grip
- Przyczepna gumowa powłoka (4 warstwy gumy)
- 6 w pełni programowalnych przycisków
- Wybór 3 szybkich trybów DPI
- 2 zintegrowane diody LED, 2 strefy podświetlenia
- Do 16,8 mln opcji kolorów LED
- Różnorodne efekty świetlne
- 128 KB wbudowanej pamięci
- Duże stopki wykonane z PTFE
- Pozłacany wtyk USB 2.0
- Kabel pleciony o długości 2 m

Specyfikacja sensora:

- Optyczny sensor PMW 3310 z diodami IR-LED
- Możliwość ustawienia czułości do 10 000 DPI
- Maksymalna prędkość śledzenia 5,45m/sek (215 IPS)
- Brak pozytywnej lub negatywnej akceleracji sprzętowej
- Regulacja wysokości położenia (tzw. Lift Off Distance)

Charakterystyka oprogramowania:

- Do 5 profili zapisanych we wbudowanej pamięci
- Regulowana oś X / Y
- Regulacja częstotliwości próbkowania do 1000 Hz
- Rejestracja na żywo menedżera makro
- 16,8 milionów opcji kolorów LED
- Ustawienia menadżera RGB
- Migotające, pulsujące oraz oddychające efekty LED
- Predykcja z 15-stopniową regulacją
- Przyrząd do kalibracji LOD
- S.Q.A.T Surface Quality Analyzer Tool (narzędzie analizy jakości powierzchni)

Wymiar i waga:

- 122.46×70.42×40.16 w mm
- Waga Netto (bez kabla): 93.8 gr
- Waga Netto (z kablem): 141.5 gr

O Mionix

Mionix to szwedzka firma założona w 2007 roku przez Petera Nygrena. Jej misją jest nieustanne dążenie do tworzenia peryferii o doskonałej ergonomii, jakości z najwyższą dbałością o wzornictwo i najdrobniejsze szczegóły. To, co odróżnia Mionix od konkurencji to „Craftsmanship” - mistrzowski kunszt wykonania, każdego produktu.

Dzięki niezwykle nowatorskim projektom z wykorzystaniem najnowocześniejszych zdobyczy technologii, produkty sygnowane logo Mionix to absolutny high-end wśród akcesoriów gamingowych. Po kilku latach obecności na rynku, firma zdobyła uznanie wśród graczy na całym świecie. Od dzisiaj także otwiera się na Polskich graczy.

www.mionix.net

Kontakt dla mediów: