Firma » Biznes

MLP Group rusza z budową obiektów dla sieci Piotr i Paweł

MLP Group rozpoczęło prace dotyczące budowy dwóch obiektów przeznaczonych dla firmy Piotr i Paweł. Ponad 7,4 tys. mkw. powierzchni magazynowych powstanie w parku MLP Poznań I, a kolejne ponad 22 tys. mkw. w parku MLP Teresin.

MLP Group rozpoczęło realizację dwóch projektów przeznaczonych dla właściciela sieci supermarketów spożywczych Piotr i Paweł. Pierwszy z nich powstaje w parku logistycznym MLP Poznań I i będzie liczył około 7,4 tys. mkw., z czego około 7 tys. mkw. będzie przeznaczone na cele magazynowe, a około 0,4 tys. mkw. na socjalno-biurowe. Znacznie większy obiekt liczący ponad 22 tys. mkw. powstaje w parku MLP Teresin. Zgodnie z harmonogramem obie inwestycje zostaną zakończone w sierpniu br. Wówczas obiekty zostaną również przekazane najemcy do użytkowania. Generalnym wykonawcą inwestycji w Poznaniu jest firma Bin, a w Teresinie Bremmer.

Firma Piotr i Paweł jest już klientem MLP Group. Od początku 2014 r. korzysta z ok. 8,5 tys. mkw. powierzchni magazynowej w parku MLP Poznań I. Z kolei w parku MLP Teresin korzysta już z ponad 14 tys. mkw. nowoczesnych powierzchni. W efekcie realizacji nowych inwestycji Piotr i Paweł będzie dysponował blisko 16 tys. mkw. w MLP Poznań I oraz ponad 36 tys. mkw. w MLP Teresin.

Firma Piotr i Paweł wywodzi się z Poznania, gdzie w 1990 roku powstawały jej pierwsze placówki handlowe. Obecnie Piotr i Paweł posiada 138 supermarketów w całej Polsce, w każdym województwie i jest jedyną tak dużą polską siecią supermarketów.

MLP Poznań I zlokalizowany jest w miejscowości Koninko, w pobliżu drogi ekspresowej S11 łączącej Poznań z Katowicami. Park znajduje się ok. 16 km od centrum Poznania i 4 km od autostrady A2. Docelowo inwestycja będzie obejmować 90 tys. mkw. powierzchni magazynowo – produkcyjnych, które powstaną na terenie o powierzchni 19 ha.

MLP Teresin jest nowoczesnym centrum, które docelowo będzie się składać z 6 hal magazynowych o powierzchni 140 tys. mkw. Park powstaje na terenie 37 hektarów. MLP Teresin zlokalizowany jest w Gnatowicach Starych w gminie Kampinos, 45 km na zachód od centrum Warszawy, w pobliżu drogi nr 92 łączącej Warszawę z Poznaniem oraz 20 km od autostrady A2 i węzła Wiskitki.

mskala@tauber.com.pl