Technologie » Telekomunikacja

Moduł Wolfson Audio Card – dźwięk High Definition dla Raspberry Pi

Właściciele Raspberry Pi mogą teraz stosować nową płytkę rozszerzenia umożliwiającą wysokiej jakości obróbkę dźwięku – moduł Wolfson Audio Card. Nowa funkcjonalność może być inspiracją dla innowacyjnych zastosowań Raspberry Pi. Moduł jest dostępny wyłącznie za pośrednictwem Farnell element14
Moduł Wolfson Audio Card został wyposażony w wejście audio, wyjście słuchawkowe, wbudowany cyfrowy mikrofon stereofoniczny oraz interfejs S/PDIF. Tym samym, pierwszy raz dla Raspberry Pi, stworzono nowe możliwości, takie jak zastosowanie mikrokomputera do tworzenia kontrolowanych głosem, bezprzewodowych sieci mediów, mogących odtwarzać dźwięk z 24-bitową jakością - lepszą niż ze standardowego odtwarzacza audio CD.

Moduł został opracowany przez firmę Wolfson Microelectronics, eksperta w dziedzinie rozwiązań dla cyfrowego dźwięku. Ponad dwa miliardy układów scalonych opracowanych przez firmę zastosowano w popularnych urządzeniach konsumenckich: od wysokiej jakości urządzeń dla audiofilów np. marek Linn oraz Astell&Kern, do popularnych urządzeń produkcji masowej, takich jak smartfony Samsung GALAXY.

Cztery główne funkcjonalności płytki mogą zainspirować konstruktorów do projektowania i budowania urządzeń, lub dzielenia się pomysłami na uruchomionej niedawno platformie Pi Projects, zawierającej opisy projektów wykonanych z użyciem Raspberry Pi.

Odtwarzanie dźwięku:
Odtwarzanie plików audio w jakości High Definition.
Wejściowe i wyjściowe porty stereofoniczne do podłączenia do systemu Hi-Fi umożliwiają odtwarzanie i zapisywanie dźwięku za pomocą Raspberry Pi.

Przetwarzanie mowy:
Budowanie telefonów VoIP przeznaczonych do prowadzenia konferencji za pomocą
Raspberry Pi z użyciem modułu Wolfson Audio Card.
Dołączenie zewnętrznego mikrofonu i słuchawek w celu zbudowania telefonu VoIP ze sterowaniem głosowym.

Rejestrowanie dźwięku:
Zapis dźwięku High Definition z użyciem mikrofonu lub wejścia sygnału audio.
Aktywowanie funkcji za pomocą głosu - wbudowany stereofoniczny mikrofon cyfrowy jest doskonałym rozwiązaniem dla aplikacji kontrolowanych za pomocą głosu.

Współdzielenie zasobów:
Raspberry Pi w chmurze - odtwarzanie muzyki w dowolnym miejscu w domu lub mieszkaniu.
Opracowywanie i granie w gry sieciowe.

Moduł Wolfson Audio Card jest oferowany wyłącznie przez Farnell element14 w Europie (24,01 £), CPC w Wielkiej Brytanii oraz Irlandii, Newark element14 i MCM w Ameryce Północnej i element14 w regionie Azji Pacyficznej.
Podczas procesu wprowadzania modułu do sprzedaży, firmy Wolfson i Farnell element14 współpracowały z HDtracks, sklepem internetowym oferującym do pobrania pliki muzyczne w najwyższej jakości audio. Aby poznać możliwości modułu i najwyższą jakość odtwarzania dźwięku, klienci kupujący Wolfson Audio Card mogą pobrać za darmo pięć utworów muzycznych nagranych z częstotliwością próbkowania 96 kHz i rozdzielczością 24 bitów*.

Raspberry Pi odniósł fenomenalny sukces dzięki taniemu mikrokomputerowi i oprogramowaniu tworzonemu przez nową generację innowatorów. Moduł firmy Wolfson otwiera przed społecznością Pi zupełnie nowy świat aplikacji. Współpraca z element14 dała nam szansę zaoferowania dźwięku najwyższej jakości dla Raspberry Pi, co umożliwi konstruktorom, studentom i hobbystom zastosowanie dźwięku High Definition w tworzonych przez siebie aplikacjach - powiedział Alistair Banham, Senior VP & GM of Custom Solutions w Wolfson Microelectronics.

Wolfson Audio Card umożliwia opracowywanie aplikacji audio milionom ludzi, którzy już używają Raspberry Pi. Z jego wyczerpującym zestawem opcji, łatwością użycia i wysoką jakością dźwięku - konstruktorzy zyskują zupełnie nowy zestaw narzędzi audio - powiedział David Shen, CTO w
Farnell element14.

Sercem modułu Wolfson Audio Card jest układ WM5102 - Audio Hub o wysokiej skali integracji, który jest stosowany w wielu smartfonach, tabletach i innych mobilnych urządzeniach audio. Pozwala on na odtwarzanie dźwięku zapisanego z dużą rozdzielczością. Moduł zawiera także układ Wolfson WM8804, wysokiej jakości interfejs nadajnika/odbiornika S/PDIF oraz podwójny mikrofon cyfrowy MEMS, Wolfson WM7220 przeznaczony do nagrywania i odsłuchu dźwięku w najwyższej jakości.

Grafika 3D modułu Wolfson Audio Card.

HDtracks*
Darmowe utwory muzyczne udostępnione przez HDtracks są dostępne do pobrania z podstrony społeczności użytkowników Wolfson Audio Card na forum Farnell element14.

Dzięki uprzejmości Chesky Records i HDtracks.com - wszystkie nagrania są dostępne w jakości 96 kHz/24 bity (do jednokrotnego użytku przez pojedynczego klienta). Aby otrzymać 15% upust przy pierwszym zakupie utworów w sklepie HDtracks, należy użyć kodu: Raspberry15. Oferta kończy się 31 grudnia 2014 roku. Oferta może być ograniczona terytorialnie.

Raspberry Pi jest zarejestrowanym znakiem handlowym fundacji Raspberry Pi.

Mondaypr