Technologie » Telekomunikacja

Motorola prezentuje BACKFLIP™ z aplikacją MOTOBLUR™

Telefon BACKFLIP™ zmienia przyzwyczajenia i obecne standardy komunikacji. Klawiatura otwierająca się w unikalny sposób oraz technologia BACKTRACK™, sprawiają, że korzystanie z aplikacji MOTOBLUR™ stało się jeszcze szybsze i wygodniejsze.

Motorola Inc. (NYSE: MOT) ogłosiła światową premierę telefonu BACKFLIPTM - najnowszego modelu działającego na bazie systemu AndroidTM. Dzięki aplikacji MOTOBLURTM nowe urządzenie Motoroli łączy w sobie możliwości personalizacji i natychmiastowego dostępu do serwisów społecznościowych z wielofunkcyjnością smartfona. Nietypowo otwierający się ekran pozwala w pełni cieszyć się multimediami m.in. filmami, muzyką czy zdjęciami. Pełna klawiatura QWERTY zapewnia łatwy dostęp do e-maili, newsów lub wiadomości z serwisów takich jak Twitter czy Flickr.

„Odkąd wprowadziliśmy nasz pierwszy telefon z aplikacją MOTOBLURTM, skupiliśmy się na rozszerzeniu oferty urządzeń opartych na systemie Android oraz na prezentowaniu ich naszym partnerom na całym świecie" - powiedziała Joanna Lewandowska odpowiedzialna za strategię sprzedaży telefonów komórkowych Motoroli w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. „Dzięki unikatowemu wzornictwu łączącemu funkcje socjalne i wielozadaniowość, BACKFLIPTM maksymalizuje wielofunkcyjny potencjał aplikacji MOTOBLURTM" - dodała.

Wygoda użytkowania

Korzystanie z wielu aplikacji jednocześnie nigdy nie było prostsze. Telefon BACKFLIPTM wyposażony został w obracaną klawiaturę QWERTY oraz 3.1-calowy ekran dotykowy, co umożliwia wygodniejsze korzystanie z urządzenia. Szybka nawigacja oraz intuicyjne menu są dostępne dzięki unikalnym cechom BACKTRACKTM. Na tylnej stronie ekranu został umieszczony dotykowy panel nawigacyjny, który umożliwia przeglądanie stron internetowych, tekstów, czy e-maili bez konieczności dotykania i zasłaniania części ekranu palcem. Zyskujemy w ten sposób lepsze pole widoczności ekranu.

Bliżej ludzi

BACKFLIPTM wyposażono w MOTOBLURTM, pierwsze na świecie rozwiązanie wykorzystujące platformę Android, służące do synchronizowania m.in. kontaktów, e-maili czy zdjęć z serwisów społecznościowych i automatycznego wyświetlania ich na ekranie urządzenia. Aplikacja pozwala na łatwe korzystanie z takich źródeł jak Facebook®, MySpace, Twitter, GmailTM, osobista poczta e-mail czy LastFM, dzięki czemu organizacja czasu jest bardzo prosta.

Ochrona zawartości

Dodatkowo MOTOBLURTM zapewnia użytkownikowi bezpieczeństwo danych umieszczonych w urządzeniu na wypadek jego zgubienia czy kradzieży. Wszystkie kontakty, wiadomości są zabezpieczane na specjalnym serwerze. Utraconą komórkę można odnaleźć poprzez wmontowany GPS, który pokazuje lokalizację urządzenia na dedykowanym portalu. Istnieje również możliwość zdalnego wymazania informacji z utraconego telefonu poprzez stronę internetową. Dostęp do portalu jest chroniony hasłem.

Podstawowe MOTOcechy:

• Dotykowy wyświetlacz o przekątnej 3,1 cala,
  • Pełna klawiatura QWERTY,
  • Obsługa multi-touch,
  • Aparat fotograficzny 5 mpix z auto focusem oraz lampą błyskową LED,
  • Technologia CrystalTalkTM, zapewniająca dobrą jakość rozmowy nawet w hałaśliwym otoczeniu.

Dodatkowe cechy i aplikacje:

• Przeglądarka internetowa, obsługująca standardy 3G i łącze Wi-Fi
  • Dostęp do Android MarketTM oferującym ponad 16 000 aplikacji i widgetów
  • Nawigacja AGPS,
  • Łączność Bluetooth®

Dostępność

BACKFLIPTM z aplikacją MOTOBLURTM będzie dostępny w Ameryce Północnej, Ameryce Łacińskiej, Europie i Azji w pierwszym kwartale 2010 r. Więcej informacji o telefonie Motorola BACKFLIP znajduje się na stronie www.motorola.com/backflip

O firmie Motorola

Motorola jest światowym liderem w dziedzinie telekomunikacji, należącym do grona firm z listy Fortune 100. Rozwija technologie, produkty oraz usługi umożliwiające mobilną komunikację. W skład jej portfolio wchodzą: infrastruktura telekomunikacyjna, korporacyjne rozwiązania mobilne, cyfrowe urządzenia multimedialne, modemy przewodowe, telefony komórkowe oraz akcesoria Bluetooth. Jest zaangażowana w tworzenie nowej generacji rozwiązań komunikacyjnych służących zarówno pojedynczym użytkownikom, firmom, jak i rządom. W 2008 roku sprzedaż Motoroli w Stanach Zjednoczonych wyniosła 30,1 mld USD.

Więcej informacji na www.motorola.com

1 Urządzenie to obsługuje profile Bluetooth A2DP, HSP, HFP. Akcesoria Bluetooth muszą obsługiwać te same profile. Kompatybilność akcesoriów Motoroli można sprawdzić w witrynie internetowej www.motorola.com/bluetooth. W wypadku innych akcesoriów należy skontaktować się z producentem. Korzystanie z niektórych właściwości profili Bluetooth może być ograniczone w przypadku niektórych urządzeń lub dostawców usług. W celu uzyskania informacji na temat dostępności i działania określonej funkcji Bluetooth należy skontaktować się ze swoim dostawcą usług.

MOTOROLA i stylizowane logo M są zarejestrowane w amerykańskim Urzędzie Patentowym i Znaków Towarowych. Znak towarowy Bluetooth należy do jego właścicieli i jest wykorzystywany przez firmę Motorola na podstawie udzielonej licencji. Android, Google, Google Maps, Google Latitude, Google Mail, YouTube, iGoogle, Android Market i Google Talk są znakami towarowymi Google inc. Wszystkie inne nazwy produktów i usług należą do ich odpowiednich właścicieli. (c) 2009 Motorola, Inc

ap