Firma » Biznes

MPM PRODUCTIVITY MANAGEMENT licencjonowanym przedstawicielem APICS w Polsce

W styczniu br. firma MPM Productivity Management stała się pierwszym w Polsce i w Europie Wschodniej oficjalnym reprezentantem amerykańskiego stowarzyszenia APICS. Certyfikowanie wiedzy logistycznej w APICS jest uznane za najbardziej wartościowe na świecie.

MPM Productivity Management, poznańska firma szkoleniowo-konsultingowa, specjalizująca się w doradztwie i szkoleniach z zakresu zarządzania łańcuchem dostaw oraz zarządzania produkcją i logistyką w procesie tworzenia wartości dodanej, podpisała umowę z amerykańskim stowarzyszeniem APICS. Dzięki temu, od stycznia 2009 r. działa jako autoryzowany dostawca wiedzy firmowanej przez tę instytucję (Authorized Educational Provider). MPM Productivity Management jako AEP jest pierwszym w Polsce i w Europie Wschodniej oficjalnym reprezentantem APICS.

„Podpisanie umowy jest zwieńczeniem naszych kilkuletnich starań.” - mówi Zbigniew Sobkiewicz, Dyrektor Konsultingu MPM Productivity Management. „Jednak warto było czekać na ten moment, gdyż dołączenie do ogólnoświatowej rodziny APICS jest podstawą dla firm rozumiejących istotę zarządzania produkcją i procesami z nią związanymi w sposób systemowy.”

Swoją renomę stowarzyszenie APICS buduje od ponad 50 lat. Jest obecne w 48 krajach i gromadzi ponad 70 tys. członków. Działalność opiera na dostarczaniu menedżerom praktycznej wiedzy z zakresu logistyki. Raz w roku, rada stowarzyszenia analizuje zachodzące na świecie zmiany i uaktualnia oferowaną wiedzę. Dlatego właśnie certyfikowanie wiedzy logistycznej w APICS jest uznane za najbardziej wartościowe na świecie.

Do egzaminu certyfikacyjnego przygotowuje cykl kilkudniowych szkoleń. Trenerzy pokazują uczestnikom jak sprawnie kierować bieżącą działalnością produkcyjną oraz jak wdrażać programy rozwojowe. Natychmiast po zajęciach, nabyte umiejętności można utrwalać w codziennej pracy.

"Szkolenie uczy myślenia i działania według określonych standardów przyjętych na całym świecie.” - mówi Marek Sielski, Consultant - Logistics Customer Solutions, BASF Polska Sp. z o.o. „Pozwala usprawnić wszelkie procesy i ułatwia komunikację nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz firmy. Dla mnie, nie mniej cenna była też wymiana doświadczeń z innymi uczestnikami szkoleń i trenerami."

Certyfikaty poparte wiedzą i doświadczeniem praktycznym zaczynają odgrywać coraz większą rolę wśród polskich logistyków i w najbliższych latach nadal będzie rosło. Pracodawcy chętnie sięgają po ten sposób podnoszenia kwalifikacji swoich pracowników, gdyż dzięki temu, firma może zmierzyć się z coraz bardziej skomplikowanymi problemami logistycznymi.

„Inwestycja w certyfikację pracowników daje nam wymierne korzyści.” – przekonuje Małgorzata Grabarska, Kierownik Sekcji Planowania w Philips Lighting Poland S.A.– „Wiedza, którą oferuje APICS, daje możliwość rozwiązywania problemów w sposób przemyślany i zgodny z najnowocześniejszymi trendami w tym zakresie. Proces certyfikacji wymaga dużego zaangażowania, ale tylko zaangażowani i posiadający kompleksową wiedzę ludzie są gwarancją sukcesu firmy.”

APICS (American Production and Inventory Control Society, czyli amerykańskie stowarzyszenie sterowania produkcją i zapasami) to organizacja non-profit, założona w 1957 roku. Skupia osoby zarządzające w przemyśle, głównie logistyków, menedżerów odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję. Zajmuje się standaryzacją metod zarządzania łańcuchem dostaw, w tym MRP II (metoda efektywnego planowania wszystkich zasobów firmy produkcyjnej), Lean Manufacturing, Teorią Ograniczeń.

MPM Productivity Management sp. z o.o. to firma szkoleniowo-konsultingowa, specjalizująca się w doradztwie i szkoleniach z zakresu zarządzania łańcuchem dostaw oraz zarządzania produkcją i logistyką w procesie tworzenia wartości dodanej. Firma istnieje od 10 lat i zatrudnia obecnie 8 konsultantów.
Oferta MPM Productivity Management obejmuje szeroki zakres usług w ramach kilku głównych obszarów merytorycznych: Certyfikacja w Zarządzaniu Produkcją i Zapasami wg standardów APICS, Profesjonalne Zarządzanie Zakupami (PPM), Prognozowanie i Zarządzanie Popytem (FCST), Koordynator Total Productive Maintenance (TPM),  Lean Manufacturing.
Autorskimi rozwiązaniami firmy są programy FCST, TPM, PPM, i oraz MPM Strategy, cykl zamkniętych warsztatów dostosowanych do specyfiki klienta, którego celem jest przełamanie barier w komunikacji między działami organizacji.
MPM Productivity Management  jest przedstawicielem APICS (The Association for Operations Management) jako AEP (Authorized Educational Provider) oraz jest członkiem założycielem Polskiej Izby Firm Szkoleniowych.
Więcej informacji: www.mpm24.com

Dodatkowych informacji udzielają:
Agata Buszczak - Męcina,
tel: (61) 82 09 267, kom: 0 501 528 509, e-mail: agata.mecina@mpm24.com

Biuro Prasowe MPM Productivity Management:
Dominik Kowalski, ITBC Communication,
tel. (22) 465 62 11, kom: 0 602 789 188, e-mail: Dominik_Kowalski@itbc.pl