Firma » Biznes

Na czym polega relokacja maszyn?

Niemal każde przedsiębiorstwo przemysłowe funkcjonuje w oparciu o zakład produkcyjny wyposażony w szereg specjalistycznych maszyn i sprzętów. W zależności od specyfiki branży, w której działa firma, stosowany w produkcji sprzęt może być większy lub mniejszy.

Co dzieje się w sytuacji, gdy zachodzi konieczność przemieszczenia maszyny lub wszystkich posiadanych sprzętów?

Przenoszenie maszyn

Przedsiębiorstwa przemysłowe to rozbudowane firmy posiadające wiele oddziałów – blisko umiejscowionych lub oddalonych od siebie nawet o kilka kilometrów. Mimo że zazwyczaj każda placówka specjalizuje się w konkretnych działaniach, może się zdarzyć, iż konieczne będzie użycie innego sprzętu będącego na wyposażeniu firmy, ale znajdującego się w oddalonym oddziale. Wówczas pojawia się konieczność udostępnienia sprzętu, który czasami musi być przewożony do nowego miejsca.

Podobna sytuacja, lecz obejmująca większą ilość maszyn, ma miejsce w przypadku przenoszenia całego zakładu. Wówczas problematyczne staje się transportowanie do nowej lokalizacji zazwyczaj rozbudowanego parku maszynowego będącego na wyposażeniu firmy przemysłowej.

Kompleksowa relokacja

Jak zatem, w przypadku zaistnienia powyższych sytuacji, zorganizować bezpieczny i sprawny transport maszyn, często dużych i ciężkich? Jak zaplanować działania związane z relokacją jednej maszyny lub całych linii produkcyjnych?

Relokacja to złożony proces transportowy obejmujący załadunek, transport, rozładunek oraz instalacje pojedynczych urządzeń i całych linii produkcyjnych oraz technologicznych. Może mieć ona charakter:

• wewnętrzny – gdzie przemieszczenie sprzętu odbywa się w obrębie zakładu,
  • zewnętrzny – gdzie sprzęt lub maszyny transportowane są na dalsze odległości.

Relokacja maszyn wymaga bardzo dokładnego planowania, aby prace zostały od początku do końca przeprowadzone z zachowaniem wszystkich niezbędnych procedur bezpieczeństwa – chroniących zdrowie pracowników  oraz sprzed przed uszkodzeniem. Opracowanie właściwego planu relokacji wymaga:

• wiedzy z zakresu logistyki i technologii maszyn,
  • profesjonalnego zaplecza technicznego.

Przemieszczanie ciężkich maszyn przemysłowych organizowane jest wyłącznie przez specjalistów, monterów oraz instalatorów, którzy odpowiadają za prawidłowy demontaż urządzeń i późniejszą ich instalację. Aby prace przebiegały sprawnie, zawsze muszą odbywać się zgodnie z wcześniej kompleksowo opracowanym harmonogramem.

Źródło informacji: http://www.suret.com.pl/relokacje-maszyn/

blackppp