Społeczeństwo » Społeczeństwo

Na czym polega zastępstwo procesowe?

Większość z nas chce mieć jak najmniej wspólnego z wymiarem sprawiedliwości. Życie prywatne i zawodowe różnie się jednak układa i może się okazać, że jakaś sprawa musi znaleźć swój finał w sądzie. Osoba otrzymująca wezwanie na rozprawę często się irytuje lub wpada w panikę.

Rozprawy odbywają się bowiem przez cały dzień, a nie każdy chce i może wziąć urlop. Ponadto można otrzymać wezwanie do sądu znajdującego się daleko poza miejscem zamieszkania, co jeszcze bardziej utrudnia sprawę. A na dodatek zderzenie z prawniczym światem i językiem dla wielu osób jest szokujące.

Na szczęście prawo czasem rzeczywiście okazuje się przychylne dla obywatela i w wielu wypadkach daje mu możliwość uniknięcia tych wszystkich przykrości. Wystarczy zdecydować się na zastępstwo procesowe.

Polega ono na tym, że osoba wezwana do stawienia się na rozprawie nie musi działać osobiście, lecz skorzystać z pośrednictwa pełnomocnika nieprofesjonalnego lub profesjonalnego. W postępowaniu cywilnym pełnomocnikiem tym może być adwokat bądź radca prawny. I to właśnie taki pełnomocnik może zastąpić stronę (pozwanego lub powoda) w postępowaniu sądowym. Adwokat lub radca prawny reprezentuje swojego klienta, to znaczy stawia się w jego imieniu na rozprawie i bierze udział we wszystkich czynnościach procesowych.

Niestety rozwiązanie to nie jest możliwe do zastosowania w każdym przypadku. Zastępstwo procesowe dotyczy zwykle pomniejszych spraw, i to nie na każdym etapie. Może to być np. sprawa o zniesławienie lub drobne wykroczenie. Przy sprawach cięższego kalibru konieczne jest osobiste stawiennictwo.

Co zrobić, by zastępstwo procesowe zostało wdrożone? Jak wspomniane, prawnik jest pełnomocnikiem, konieczne jest zatem udzielenie mu pełnomocnictwa. Musi ono zostać dołączone do akt sprawy, a strona przeciwna musi dostać jego odpis.

Jakie są koszty zastępstwa procesowego? Za każdym razem ustala je sąd, kierując się głównie nakładem pracy pełnomocnika, jak również zakresem i rodzajem prowadzonej sprawy. Nie ma górnych stawek, są natomiast minimalne - w sprawach rozwodowych to 360 zł, a o ustalenie ojcostwa 240 zł.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj: kancelaria prawnicza Warszawa

nataliag