Firma » Biznes

Nagrody Rynku Spożywczego oraz Certyfikaty Dobry Produkt 2015

Nagrody Rynku Spożywczego 2015 – przyznawane za wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskim przemyśle i handlu spożywczym – oraz Certyfikaty Dobry Produkt, których celem jest promowanie polskiej żywności i popularyzacja najlepszych produktów spożywczych.

Nagrody zostały wręczone podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie. Największa debata sektora spożywczego i handlu, wydarzenie, w którym uczestniczą decydenci i kreatorzy branży odbywa się w dniach 4-5 listopada br. w Warszawie.

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień konferencji wręczone zostały Nagrody Rynku Spożywczego i Handlu 2015. Celem wyróżnień przyznawanych przez redakcje Rynku Spożywczego oraz portali dlahandlu.pl i portalspozywczy.pl, jest wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskim przemyśle i handlu spożywczym. Wszystkie nagrody są równoważne.

W kategorii Wydarzenie Rynku Spożywczego 2015 wyróżnienia otrzymały:

Grupa Maspex Wadowice, za przeprowadzenie serii przejęć, które umocniły pozycję firmy w ścisłym gronie krajowych oraz regionalnych liderów sektora spożywczego. Dzięki skutecznej i zrównoważonej strategii rozwoju grupy, systematycznemu wzrostowi organicznemu i trafionym przejęciom Maspex stał się jedną z największych firm spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej.

Grupa Drosed, za konsekwentną budowę mocnej pozycji konsolidatora rynku mięsnego, co przejawiło się w ostatnim czasie przejęciami firm Drop i Pol-Pasz. Skutkiem pierwszego z nich jest możliwość optymalizacji produkcji przemysłowej kurczaka, kaczki, gęsi i konserw we wszystkich zakładach, znalezienie nowych obszarów zaopatrzenia w drób oraz rozwinięcie działalności eksportowej. W drugim przypadku Drosed ma szansę, aby jeszcze lepiej zdywersyfikować ofertę oraz rozwinąć możliwości produkcyjne, a tym samym zwiększyć sprzedaż produktów na polskim rynku oraz wśród odbiorców międzynarodowych.

Grupa Polmlek, za odważne wejście w segment sokowy i rozpoczęcie budowy grupy spożywczej na bazie firmy mleczarskiej. 1 października br. Polmlek sfinalizował przejęcie spółki Agros-Nova Soki działającej na rynku produkcji i sprzedaży soków, nektarów
i napojów owocowych i warzywnych, w portfolio ma silne marki: Fortuna, Garden, Pysio
i Sonda. W wyniku transakcji do grupy dołączył zakład produkcyjny i centrum logistyczne w Tymienicach. Sokowa inwestycja mleczarskiego Polmleku to niecodzienna transakcja na krajowym rynku spożywczym, pokazująca nowe kierunki konsolidacji sektora spożywczego w Polsce.

W kategorii Lider Rynku Spożywczego 2015 wyróżnienia otrzymały:

Grupa Eurocash, niekwestionowany lider rynku dystrybucji hurtowej w obszarze FMCG. Grupa ma ok. 25 proc. udziałów w polskim rynku dystrybucyjnym. Firma prowadzi działalność hurtową, sprawnie buduje sieci franczyzowe, które integrują już prawie 12 tys. sklepów, inwestuje w e-commerce, innowacyjne projekty convenience i biznes drogeryjny.

Polskie Zdroje dystrybutor wody mineralnej Cisowianka, za stworzenie silnej polskiej marki wód mineralnych, która w rynkowej rywalizacji prześcignęła międzynarodowe koncerny. Za kreowanie nowych trendów na rynku wód – wprowadzenie na rynek wody lekko gazowanej, marki premium Perlage oraz oryginalnych opakowań – szklanych butelek oraz puszek.

W kategorii Innowator Rynku Spożywczego 2015 wyróżnienia otrzymały:

Sieć Carrefour Polska, która wybiła się w ciągu ostatnich kilku miesięcy na pozycję jednej z najbardziej innowacyjnych sieci handlowych w Polsce. Nowe koncepty hipermarketu, supermarketu miejskiego oraz sklepu convenience pokazały, że firma bardzo szybko jest w stanie analizować i dostosowywać swoją ofertę do oczekiwań klientów. Na uwagę zasługuje nowa strategia związana z podziałem działalności na tzw. klastry biznesowe, a także śmiałą próbą przekazania większej samodzielności szefom sklepów w regionach.

Firma Graal S.A., która po gruntownej restrukturyzacji i modernizacji działalności biznesowej postawiła na innowacje i rozwój. Jednym z efektów są innowacje asortymentowe, w tym m.in. nowa linia produktów Salatino, czyli sałatek opartych na tuńczyku z różnymi połączeniami smakowymi, np. kasztanami i kaszą kuskus. Ciekawa propozycja, która jest odpowiedzią na obserwowane zmiany rynkowe.

Podczas gali VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu wręczono również przyznane przez redakcje magazynu Rynek Spożywczy, serwisy portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji oraz ekspertami, Certyfikaty Dobry Produkt. Ich celem jest promocja polskiej żywności i popularyzacja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą.

Certyfikaty Dobry Produkt 2015 przyznane zostały w czterech kategoriach:

a) Produkt Tradycyjny i Regionalny dla:

- Palcówka surowo dojrzewająca firmy ZMB Dystrybucja Sp. z o.o.

- Falafel firmy Falafel s.c. Usama Hadidah, Nidal Tahtah

- Porter Warmiński Browaru Kormoran Sp. z o.o.

b) Produkt Innowacyjny dla:

- Makrela dzwonka w oleju Jedyna Taka firmy Seko SA

- Konfitura carska Figa z makiem firmy Eterno s.c.

- Ryż mrożony ugotowany na sypko, którego dystrybutorem jest Spółka M&G Business

- Linia produktów mrożonych Już przygotowane na parze, Bonduelle Polska

- Gryczotto z kurczakiem Poltino firmy HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.

c) Nowy Produkt dla:

- Jarmuż Fit&Easy firmy Green Factory Sp. z o.o.

- Ekologiczne sezamki z amarantusem firmy Majami sp. z o.o. sp.k

- Mleka ekologicznego Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy

- Flaczki z boczniaków Wegetariańskie Spółdzielni Socjalnej Tuderos

- Fruttimus firmy Arteta Sp. z o.o.

d) Produkt Wysokiej Jakości dla:

- Amber inside Vodka,

- Grante – sok z owoców granatu firmy KGH Polska Sp. z o.o.

- Wołowina z certyfikatem QMP, której producentem jest firma Elkopol Sp. z o.o.

- Farmio Kurczak Babuni, wolny od antybiotyków

- Łosoś Bio wędzony na zimno, którego producentem jest Koral SA

- Łosoś norweski marynowany z solą morską, plastry firmy Limito SA

- Chleb Starosty żytni ze słonecznikiem bez drożdży ze Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie

- Konfitura carska Figa z Makiem firmy Eterno s.c.- certyfiakt przyznany przez czytelników serwisu portalspozywczy.pl.

ImagoPR