Gospodarka » Przemysł

Najemcy zostają w Marynarska Business Park – przedłużenia na blisko 1800 mkw.

02.01.2018 r., Warszawa – Marynarska Business Park w cenie ─ dwóch wieloletnich najemców kompleksu biurowego zdecydowało się na pozostanie przy ulicy Taśmowej, przedłużając umowy najmu na blisko 1800 mkw.

Są nimi: lider branży motoryzacyjnej ─ Ford Polska Sp. z o. o., oraz jedna z największych na świecie organizacji finansowych działających na rynku samochodowym ─ firma FCE Bank plc. W podpisaniu umów pośredniczyła międzynarodowa firma doradcza JLL, która reprezentowała właściciela obiektu ─ firmę Heitman, zaś najemcom doradzała firma Cushman & Wakefield.

Najemcy od lat cenią sobie Marynarska Business Park ─ dwie firmy obecne w kompleksie biurowym od początku jego istnienia, zdecydowały o przedłużeniu umów najmu. Pierwszą z nich jest Ford Polska Sp. z o. o. – lider branży motoryzacyjnej, który w Marynarska Business Park zajmuje ponad 1000 mkw. powierzchni biurowej. Drugim najemcą jest FCE Bank SA Oddział w Polsce ─ spółka oferująca pełną gamę produktów wykorzystywanych do finansowania zakupu samochodów marki Ford w Polsce, a która zostanie na zajmowanej dotychczas powierzchni 683 mkw.Właściciela obiektu – firmę Heitman, w procesie przedłużenia umów reprezentowali doradcy z JLL, zaś najemców wspierał Cushman & Wakefield.

Marynarska Business Park jest gwarantem wysokiej jakości usług. Holistyczne podejście do zarządzania nieruchomością to dewiza właściciela inwestycji, firmy Heitman. Najwyższa jakość usług oferowanych najemcom, a także troska o należyty stan techniczny całego obiektu to efekt stabilnej i kompleksowej polityki Heitman. Firma przy wprowadzaniu w życie tej strategii wspierana jest przez zespół doświadczonych zarządców i agentów JLL. Kompleks Marynarska Business Park jest na bieżąco dostosowywany do potrzeb zarówno rynku, jak i najemców. To dla nich wdrożone zostały nieszablonowe udogodnienia takie jak np. dedykowany Shuttle Bus, który w okresie prowadzenia remontu ulicy Marynarskiej codziennie przewozi pracowników na trasie Metro Wilanowska – PKP Służewiec. Dla osób dojeżdżających do pracy rowerem są zewnętrzne i wewnętrzne parkingi rowerowe, samoobsługowa stacja naprawy rowerów, a także szatnie i prysznice. Firmy doceniają Marynarska Business Park także ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo węzła Marynarska oraz stacji warszawskiej SKM-ki. Nie bez znaczenia pozostaje również wysoki współczynnik miejsc parkingowych – w kompleksie 1 miejsce parkingowe przypada na 35 mkw. wynajętej powierzchni biurowej, podczas gdy np. w biurowcach zlokalizowanych w okolicy Śródmieścia stanowi on 1 miejsce na 150 mkw.

„Strategią naszej firmy jest zapewnienie w Marynarska Business Park warunków sprzyjających rozwijaniu biznesu oraz zwiększenie komfortu osób pracujących w biurowcu. Cieszymy się, że działania prowadzone przez stabilny zespół ekspertów znajdują uznanie wśród naszych wieloletnich najemców” mówi Izabela Kapil, Vice President Portfolio Management – Europe w firmie Heitman i dodaje: „przedłużenia umów najmu przez firmy, które już wiele lat temu wybrały Marynarska Business Park na swoje siedziby, są potwierdzeniem na wciąż atrakcyjną ofertę kompleksu dla wymagających klientów, zwłaszcza na tak konkurencyjnym warszawskim rynku.

"Cieszymy się z długoletniej współpracy z firmą Heitman przy tak udanym projekcie jak Marynarska Business Park. JLL świadczy na rzecz inwestycji kompleksowe spektrum usług strategicznego wsparcia: poprzez komercjalizację powierzchni, po zarządzanie nieruchomością, jak również przeprowadził proces zielonej certyfikacji BREEAM. W efekcie obiekt cieszy się nieustającym zainteresowaniem firm, które widzą go jako swój długoterminowy adres biznesowy, czego najlepszym przykładem są podpisane właśnie przez Ford Polska Sp. z o. o. i FCE Bank plc, umowy przedłużające najem”, komentuje Marzena Zielonka, Dyrektor w Dziale Wynajmu Powierzchni Biurowych, JLL.

„Cieszymy się z ponownej współpracy z Ford Polska Sp. z o. o. oraz FCE Bank – liderami branży motoryzacyjnej oraz finansowej na rynku samochodowym. Dzięki doskonałej organizacji projektu po stronie zespołów Ford Polska, Ford Land i FCE Bank, jak również zorientowanej na rozwiązania postawie Heitman, był to jeden z najefektywniej przeprowadzonych projektów tej skali. W ramach przyjętych założeń projektu, z których kluczowym był komfort pracowników oraz optymalizacja kosztów bez kompromisu na jakości biura, opcja przedłużenia najmu w obecnej siedzibie okazała się optymalna”, komentują Paulina Misiak, Partner oraz Mikołaj Niemczycki, Negocjator w Cushman & Wakefield.

Marynarska Business Park to cztery nowoczesne budynki o łącznej powierzchni biurowej ok. 43 000 m kw. Kompleks usytuowany jest w biznesowej części Służewca, w jednej z najlepszych lokalizacji w tym rejonie pod względem dostępności do komunikacji miejskiej – obiekt znajduje się tuż przy stacji warszawskiej SKM-ki. Kompleks jest ekologicznie przyjazny – posiada certyfikat BREEAM In-Use International z oceną bardzo dobrą w kategorii „Asset”, a zastosowane w nim liczne rozwiązania mają pozytywny wpływ na zdrowie i komfort jego użytkowników. Przykładem może być uruchomienie dla pracowników obiektu specjalnego Shuttle Busa, który do czasu zakończenia remontu ulicy Marynarskiej kursuje codziennie na trasie Metro Wilanowska – PKP Służewiec.

konkretpr