Dom » Wnętrza

Najmniejszy strażnik domu – czujnik zbiżeniowy FIBARO

Powita domowników muzyką, zareaguje na przebudzenie się dziecka i zadba o bezpieczeństwo pod naszą nieobecność. Prywatny ochroniarz, niania i DJ w jednym – FIBARO udoskonaliło czujnik Door Window/Sensor 2.

Mniejsze wymiary, przy jeszcze większej funkcjonalności – tak prezentuje się nowy czujnik FIBARO Door Window/Sensor 2. Ulepszony czujnik otwarcia drzwi i okien imponuje szeroką gamą zastosowań – czyni przestrzeń bezpieczniejszą, a przebywanie w niej komfortową. Co jeszcze oferuje urządzenie?

Drzwi i okna pod kontrolą

Podstawowym zadaniem inteligentnego czujnika z Poznania jest monitorowanie stanu zamknięcia drzwi i okien w domu oraz mieszkaniu. Niewielkie (zaledwie 7 cm długości i mniej niż 2 cm szerokości) urządzenie, umieszczone nad futryną i zintegrowane z centralką sterującą, natychmiast powiadamia nas o nietypowym zdarzeniu. Jakim? – Czujnik zarejestruje otwarcie drzwi pod nieobecność domowników lub po wyznaczonej godzinie, gdy wszyscy powinni już spać, o czym użytkownik zostaje natychmiast powiadomiony na swojego smartfona - mówi Mikołaj Pertek, country manager FIBARO. A to dopiero początek możliwości czujnika – wiele zależy od wyobraźni użytkownika.

„Zaprogramuj” swój dom

Inteligentny czujnik zbliżeniowy oferuje możliwość programowania tzw. scen – następujących po sobie zdarzeń z wykorzystaniem zintegrowanych w jeden system kilku urządzeń smart home. – Lampka w pokoju dziecka zapalająca się po wykryciu ruchu w jego łóżeczku, oświetlenie przypodłogowe włączające się, gdy ktoś w nocy chce skorzystać z łazienki, czy klimatyzator i system audio uruchamiające się, gdy przekraczamy próg mieszkania – możliwości są nieograniczone – dodaje Mikołaj Pertek. Co więcej, czujnik FIBARO pozwala żyć nie tylko bezpiecznie i komfortowo, ale i oszczędnie.

Oszczędzaj ze smart home

Polskiemu producentowi systemu smart home udało się ograniczyć wymiary urządzenia, jednocześnie wyposażyć go w niezwykle przydatny czujnik temperatury. Ten w istotny sposób pozwala zmniejszyć zużycie energii. – Dzięki integracji czujnika z inteligentnym termostatem, ogrzewanie będzie działać tylko do momentu osiągnięcia optymalnej, wcześniej ustalonej temperatury dla danego pomieszczenia. Jednocześnie czujnik, który wykryje otwarcie okna, wyśle sygnał o konieczności wyłączenia ogrzewania na czas wietrzenia, które uruchomi się ponownie dopiero po zamknięciu okna. A to wykluczy straty energetyczne – mówi Mikołaj Pertek z FIBARO. Działające w technologii bezprzewodowej Z-Wave urządzenie można zamontować w dowolnym miejscu w domu – łatwe w montażu (samoprzylepna dwustronna taśma) i praktycznie niedostrzegalne gołym okiem powiadomi użytkownika także o próbie jego demontażu.

O FIBARO

Fibar Group S.A. to innowacyjna firma z Polski działająca w branży IoT (Internet of Things), która w ciągu sześciu lat od rozpoczęcia działalności stała się jedną z wiodących marek na świecie, sprzedając swoje produkty na międzynarodowych rynkach. Fibar Group S.A. zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową elementów systemu FIBARO, który jest obecnie jednym z najbardziej zaawansowanych rozwiązań automatyki budynkowej dostępnych na rynku. FIBARO opiera się na technologii Z-Wave - to metoda komunikacji, pozwalająca na bezinwazyjną instalację systemu w każdym domu, mieszkaniu czy biurze. System posiada przyjazny i prosty w obsłudze interfejs, który nie sprawi problemu nawet mniej zaawansowanym użytkownikom. FIBARO to system w pełni stworzony, rozwijany i produkowany w Polsce. Więcej informacji na stronie www.fibaro.com

PREXPERT