Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Największe globalne badanie ankietowe dotyczące rozmów na temat cukrzycy typu 2

Firmy Boehringer Ingelheim oraz Eli Lilly and Company ogłosiły pod koniec ubiegłego roku rozpoczęcie największego, międzynarodowego badania ankietowego dotyczącego  początkowych  rozmów  lekarzy i osób z cukrzycą typu 2. Ankieta, w której udział weźmie ponad 10 000 chorych na cukrzycę typu 2 oraz ponad 6500 lekarzy pochodzących z 26 krajów, została opracowana we współpracy z Międzynarodową Federacją Diabetologiczną (IDF). Wyniki badania pozwolą uzyskać szczegółowy wgląd w treść początkowych rozmów dotyczących diagnozy oraz określić przypadki, w których wymagane jest dodatkowe leczenie. Ankieta pomoże określić, jaki wpływ mają pierwsze rozmowy z lekarzem na samopoczucie pacjentów oraz wykaże, jakie efekty tych rozmów są zgłaszane przez pacjentów i lekarzy.

Rozpoczęte wcześnie, kompleksowe leczenie cukrzycy typu 2 pozwala ograniczyć liczbę powikłań i uzyskać lepsze wyniki. Efektywna komunikacja lekarza z osobą chorującą na cukrzycę typu 2 jest niezwykle istotna już od chwili postawienia diagnozy, ponieważ może przyczynić  się  do  lepszego  przestrzegania zaleceń, wpłynąć na poprawę jakości życia, zapewnić lepszą samoopiekę, poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi, a tym samym  polepszyć wyniki leczenia.

„Dla pacjenta, u którego rozpoznano cukrzycę typu 2, diagnoza może wiązać się z silnymi emocjami i stresem, z którym, co zrozumiałe, wiele osób nie jest w stanie sobie poradzić. Zapewnienie pacjentom właściwego wsparcia w tym czasie poprzez uświadomienie progresywnego charakteru choroby oraz podkreślenie ogromnego wpływu samokontroli na długoterminowe efekty leczenia, jest istotne już od chwili postawienia diagnozy. Pierwsze rozmowy osób z cukrzycą typu 2 z lekarzami są niezwykle ważne” – podkreśla Anne Belton, wiceprezes Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej. „Nowe badanie będzie stanowiło źródło cennych informacji, pomocnych w opracowaniu rozwiązań wspierających zarówno lekarzy jak i osoby z cukrzycą typu 2. Analiza wyników pomoże zapewnić realne wsparcie już na początku terapii”. Przedmiotowe badanie pozwoli poznać punkt widzenia lekarzy i osób z cukrzycą typu 2, sposób, w jaki postrzegają pierwsze rozmowy oraz wskaże aspekty wymagające dopracowania.

Rozwiązania oparte na uzyskanych informacjach zostaną opracowane przez alians firm Boehringer Ingelheim oraz Eli Lilly and Company. Ich celem będzie zapewnienie wsparcia lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej oraz  przekazania niezbędnej wiedzy osobom z cukrzycą typu 2, która zmotywuje ich do konsekwentnego kontrolowania choroby. Pierwsze wyniki zostaną opublikowane w 2014 r.

Boehringer Ingelheim Sp. z o.o.