Technologie » Internet

Najwyższe oceny dla systemów zabezpieczających Panda Security

Firma Panda Security konsekwentnie otrzymuje najwyższe oceny w najnowszych niezależnych testach porównawczych systemów zabezpieczających. Stosowany przez firmę model ochrony otrzymał wyróżnienia w opublikowanych ostatnio niezależnych recenzjach z CNET, PCMag.com i About.com.

W dwóch testach przeprowadzonych w 2010 r. przez niezależną organizację AV-Comparatives.org program Panda Antivirus Pro wykazał wyższą zdolność wykrywania zagrożeń niż główni konkurenci: Symantec, McAfee, Kaspersky, Microsoft, Sophos i inni.

W teście ochrony retrospektywnej/proaktywnej przeprowadzonym w maju 2010 r. Panda Antivirus Pro 2010 uzyskał najwyższy wynik pod względem skuteczności ochrony proaktywnej. To kolejny dobry wynik - Panda Antivirus Pro 2010 uzyskał najlepsze wyniki w teście wykrywania zagrożeń na żądanie wykonanym w lutym 2010 r., wykazując skuteczność wykrywania testowego zestawu próbek na poziomie 99,2%.

W innym, podobnym teście porównawczym bezpłatnych programów antywirusowych przeprowadzonym przez magazyn c’t i opublikowanym w maju 2010 r. Panda osiągnęła także najlepsze wyniki w testach wykrywania nowych zagrożeń na żądanie i ochrony heurystycznej/proaktywnej.

* Test AV-Comparatives.org jest dostępny na stronie: www.av-comparatives.org. Skuteczność wykrywania na żądanie testowana na 1,2 mln próbek złośliwych kodów odnotowanych w ciągu ostatnich 8 miesięcy przez AV-Comparatives.org. Testy ochrony retrospektywnej/proaktywnej przy użyciu zamrożonych sygnatur z 10 lutego 2010 r. wobec nowych zagrożeń do maja 2010 r.

* Testy magazynu c’t wykonane przez AV-Test.org 16 marca 2010 r. Skuteczność wykrywania na żądanie testowana na 401.043 próbek złośliwych kodów widzianych w obiegu w ostatnich miesiącach. Test ochrony heurystycznej wykonany z użyciem sygnatur sprzed czterech tygodni wobec nowych zagrożeń znalezionych w czterotygodniowym okresie czasu.

* Powyższe testy przedstawiają tylko skuteczność wykrywania zagrożeń na żądanie i proaktywnego/heurystycznego wykrywania nieznanych złośliwych kodów. Inne technologie wykrywania i ochrony, które mogą stanowić produkty, takie jak analiza behawioralna, HIPS lub filtrowanie URL, nie były testowane.

Dzięki opatentowanej przez Panda Security technologii Kolektywnej Inteligencji produkty Panda Security mają krótszy czas reakcji na nowe zagrożenia rozprzestrzeniające się między użytkownikami przy równoczesnym znaczącym ograniczeniu wykorzystania zasobów komputera. Panda Cloud Antivirus został opracowany w oparciu o technologię Cloud Computing i zyskał uznanie za minimalne obciążenie komputera i imponującą skuteczność wykrywania zagrożeń typu zero-day. Panda Cloud Antivirus jest pierwszą i jedyną usługą zabezpieczającą opartą na technologii Cloud Computing zapewniającą ochronę komputerów użytkowników domowych w trybie online i offline, która uzyskała certyfikat International Computer Security Association (ICSA).

Najnowsze recenzje Panda Cloud Antivirus:

·         Neil Rubenking z PCMag.com przyznał Panda Cloud Antivirus wyróżnienie Editors’ Choice w kategorii  „Najlepszy bezpłatny antywirus”.

·         Seth Rosenblatt z CNET uznał, że Panda Cloud Antivirus jest „teraz znany jako skuteczna alternatywa wobec potentatów zabezpieczeń”.

·         Mary Landesman z About.com przyznał Panda Cloud Antivirus doskonałą ocenę 5 gwiazdek na 5, deklarując, że „Panda wynosi bezpłatny antywirus na całkiem nowy poziom, oferując Panda Cloud Antivirus.”

„Wyniki niezależnych testów i recenzje podkreślają skuteczność wykrywania zagrożeń systemu Kolektywnej Inteligencji Panda, który stanowi podstawę wszystkich naszych produktów” - powiedział Pedro Bustamante, starszy doradca ds. badań w Panda Security. „Ponadto skuteczność w wykrywaniu nie jest okupiona obciążeniem komputera, ponieważ cały ciężar analizy i klasyfikacji zagrożeń zostaje przeniesiony do chmury”.

Więcej informacji o Panda Antivirus Pro 2010 można znaleźć na stronie: www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/antivirus/.

Program Panda Cloud Antivirus można pobrać ze strony: www.cloudantivirus.com/pl.

O firmie Panda Security

Założona w 1990 roku firma Panda Security jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań zabezpieczających opartych na technologii Cloud Computing. Produkty firmy są dostępne w ponad 23 językach i korzystają z nich miliony użytkowników w 195 krajach na całym świecie. Panda Security to pierwsza firma z branży security IT, która wykorzystała możliwości Cloud Computing wraz z technologią Kolektywnej Inteligencji. Ten innowacyjny model ochrony może każdego dnia automatycznie zanalizować i klasyfikować tysiące nowych próbek złośliwych programów, gwarantując firmom i użytkownikom domowym najbardziej efektywną ochronę proaktywną przeciwko zagrożeniom pochodzącym z internetu, przy minimalnym wpływie na wydajność komputera. Panda Security posiada 56 biur na całym świecie, a główne siedziby firmy mieszczą się w Kalifornii oraz w Hiszpanii.

Oficjalna strona polskiego oddziału Panda Security Polska: www.pspolska.pl Strona korporacyjna Panda Security: www.pandasecurity.com
Kontakt dla mediów:
studio PRowokacja Agencja Public Relations