Technologie » Internet

Nawigacja polskiej firmy Lark wyznacza wakacyjną trasę

Analitycy Kupujemy.pl, najdłużej istniejącej na rynku porównywarki cen on-line, przedstawili raport o preferencjach zakupowych internautów w zakresie sprzętu elektronicznego. Z czerwcowej analizy wynika, że wakacyjne wyjazdy wyraźnie wpłynęły na wybory internautów.

Najpopularniejsze okazały się m.in. nawigacja samochodowa firmy Lark, kamera cyfrowa firmy Toshiba oraz konsola do gier Sony PlayStation 3.

Wg danych z portalu www.kupujemy.pl w czerwcu br. użytkowników serwisu najbardziej interesowały produkty firmy Lark - polskiego producenta jednych z najtańszych na rynku nawigacji samochodowych. Internauci oglądali także chętnie telefony firmy Nokia oraz aparaty fotograficzne Nikona. Użytkownicy porównywarki udowodnili, iż niezmiennie cenią elektronikę użytkową sygnowaną logo południowokoreańskiego Samsunga oraz japońskich - Sony oraz Philips.

Polska nawigacja Lark najpopularniejsza Z 45 marek nawigacji samochodowych, prezentowanych na stronie http://www.kupujemy.pl/nawigacja-gps--sixD-porownanie-cen.html, największym zainteresowaniem cieszył się GPS polskiego producenta - firmy Lark. Oferuje ona jedne z najtańszych systemów nawigacji, które można nabyć za ok. 200-300 zł. Użytkownicy portalu kierowali także zapytania o nawigację TomTom XL V.2, wyposażoną w szeroki ekran dotykowy o przekątnej 4.3".

Popularne kamery

Przed wakacjami użytkownicy porównywarki cen Kupujemy.pl poszukiwali bardzo często miniaturowej kamery cyfrowej Toshiba Camileo P10, która - pomimo swoich rozmiarów - umożliwia zapis obrazu w rozdzielczości Full HD na karcie pamięci SD. Uwagę internautów przyciągała także kamera Sony DCR-SX30E, która dzięki swoim gabarytom i wadze może podróżować z urlopowiczami w kieszeni lub torbie.

Modna konsola Sony PlayStation 3 W czerwcu dużym zainteresowaniem użytkowników Kupujemy.pl cieszyła się konsola Sony PlayStation 3. Dzięki wyposażeniu w dysk twardy, czytnik Blu-ray oraz złącze HDMI, konsola może służyć nie tylko do gier komputerowych, ale także pełnić funkcję centrum multimedialnego.

Funkcjonalne telefony komórkowe

W czerwcu użytkownicy Kupujemy.pl poszukiwali telefonów o szeroko rozbudowanej funkcjonalności. Ich wybór padł na dwa modele: LG KU990i oraz Samsung Avila S5280. Obydwa telefony o kompaktowej sylwetce są wyposażone w ekran dotykowy, aparat fotograficzny, odtwarzacz MP3 oraz szereg funkcji multimedialnych. Umożliwiają one także korzystanie zarówno ze standardowej klawiatury numerycznej, jak i wirtualnej - QUERTY.

Powyższe zestawienie pokazuje, że wakacyjne wyjazdy wyraźnie wpływają na wybory użytkowników naszego portalu. Polacy poszukują telefonów o bogatej funkcjonalności, z wbudowanymi aparatami fotograficznymi oraz miniaturowych kamer" - mówi Arkadiusz Dydo z Kupujemy.pl. „Wszystko po to, aby uwiecznić na matrycy cyfrowej chwile wakacyjnego szczęścia i mieć łączność ze światem w miejscu, w którym będą wypoczywać" - uzupełnia Dydo.

Więcej informacji o elektronicznych gadżetach, które można zabrać ze sobą na wakacyjny wypoczynek, można znaleźć na: www.kupujemy.pl.

O Kupujemy.pl

Kupujemy.pl to pierwsza polska porównywarka cen, która została uruchomiona pod koniec 2003 r. Portal przeszukuje polskie sklepy internetowe pod kątem najbardziej atrakcyjnych ofert cenowych.

Technologia, w oparciu o którą działa serwis Kupujemy.pl, jest całkowicie autorskim projektem operatora portalu - firmy Advanced Network Technologies Sp. z o.o. Pozwala ona bardzo precyzyjnie przeszukiwać zawartość portalu: przeszukiwane są nie tylko nazwy produktów, ale także oferty wszystkich sklepów oraz dokonywana jest analiza znaczeniowa tekstu wpisanego przez użytkownika.

Porównywarka cen obecnie wyświetla oferty prawie 2000 sklepów internetowych, współpracując praktycznie ze wszystkimi liczącymi się sprzedawcami polskiego e-commerce. Na Kupujemy.pl można znaleźć m.in.: bieliznę, kosmetyki, asortyment wnętrzarski, sprzęt komputerowy, oprogramowanie, sprzęt fotograficzny, multimedia, telefony i akcesoria GSM, AGD i RTV.

W maju 2009 r. porównywarka Kupujemy.pl została otwarta na Węgrzech w domenie Arjelzo.hu. Kupujemy.pl posiada również swoje odpowiedniki na rynku słowackim - Monitor-cien.sk oraz czeskim - Monitor.cz.

ap

• avatar
    amoniak 2009-07-14 10:36:32

ciekawe co na to wpłynęło że lark przoduje w takim zestawieniu? Cena jedna z najniższych? a może to że dają go w tepsie jako prezent do neostrady? Ale to chyba się nie wlicza w ranking