Firma » Biznes

NDI S.A. z pełnym pakietem Axence nVision

NDI S.A. jest spółką dewelopersko-realizacyjną z polskim kapitałem, która, wcielając się w rolę dewelopera, generalnego wykonawcy, inwestora lub współinwestora, od ponad 23 lat realizuje projekty inwestycyjne na rynku nieruchomości i infrastruktury.

W swoim dorobku posiada realizację takich obiektów, jak hotele, biurowce, w tym siedziby prestiżowych instytucji ubezpieczeniowych i bankowych, obiekty mieszkaniowe i handlowe.

Problemy, które należało rozwiązać

Wraz z dynamicznym rozwojem NDI S.A., rozbudowie uległa również sieć firmowa obejmująca zarówno centralę,  jak i sieć placówek firmy zlokalizowanych na terenie całego kraju. Z czasem pojawiły się problemy związane z kontrolą zasobów informatycznych w zakresie sprzętu i oprogramowania. Dodatkowo przyjęta w firmie polityka bezpieczeństwa wymagała przestrzegania ostrych kryteriów zabezpieczania danych przed wyciekiem oraz dostępem nieuprawnionych użytkowników.

Oczekiwania

Mając na uwadze potrzebę podniesienia bezpieczeństwa danych, firma zdecydowała zgłosić się do ekspertów w dziedzinie bezpieczeństwa infrastruktury teleinformatycznej. Wspólnie dokonano analizy zaistniałej sytuacji, potrzeb firmy oraz zapisów zawartych w polityce bezpieczeństwa. Na podstawie tych konsultacji podjęto decyzję o wdrożeniu pełnego pakietu oprogramowania Axence nVision Pro.

- Po dokładnej analizie rynku podjęliśmy decyzję o zakupie i wdrożeniu wszystkich modułów systemu nVision. System ten gwarantował rozwiązanie większości problemów związanych z infrastrukturą i bezpieczeństwem dostępu do danych. Dodatkowo, firma Axence deklarowała  chęć współpracy przy rozwiązywaniu bieżących problemów - mówi Wojciech Mysiak, Dyrektor IT w firmie NDI.

Efekty

Jednym z pierwszych zaobserwowanych efektów wdrożenia nowego oprogramowania było znaczne ułatwienie pracy administratorom systemu, poprzez możliwość kontroli i ingerencji w  pulpit użytkownika. Zgodnie z oczekiwaniami, administratorzy zyskali również wiedzę na temat urządzeń podłączanych w sieci, zcentralizowana została baza danych o zainstalowanym sprzęcie i oprogramowaniu, a zgłaszane problemy są szybciej i sprawniej rozwiązywane. Bardzo ważną funkcją okazała się także możliwość stałego audytu oprogramowania połączonego z raportowaniem.

- NDI SA jest jedną z firm, której infrastruktura informatyczna stale zmienia się wraz z powstawaniem kolejnych placówek na terenie kraju. Rzetelna informacja o posiadanym sprzęcie i zainstalowanym oprogramowaniu stała się więc trudna do uzyskania. Ponadto realizacja inwestycji na tak szerokim obszarze wymusiła wprowadzenie procedur dotyczących bezpieczeństwo informacji. Analiza rozwiązań konkurencyjnych pod kątem wymagań klienta i przeprowadzone testy aplikacji upewniły nas, że Axence nVision będzie odpowiednim rozwiązaniem dla tego klienta - Aleksandra Olczyk, Key Account Manager firmy VIDA.

s.wozniak