Motoryzacja » Transport

Niezrozumiałe przepisy największym zagrożeniem branży TSL

Polska, obok Francji czy Niemiec, wymieniana jest jako jedna z europejskich potęg w branży transportowej. Prawie ¼ wszystkich przewozów międzynarodowych na terenie UE wykonywana jest przez polskich kierowców, w samym zaś kraju nad Wisłą około 75% transportu odbywa się na drogach.

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez markę VIAON wśród przedstawicieli firm transportowych, aż 46% respondentów uważa, że największym zagrożeniem dla rozwoju branży jest szybko zmieniające się prawo oraz jego niezrozumiałe przepisy. „Jeżeli chodzi o transport na terenie UE, to w zasadzie co roku mamy do czynienia z wprowadzaniem nowych przepisów czy regulacji.  Od stycznia br., m.in. wzrosły stawki kwoty płacy minimalnej, czy zaszły zmiany w kwestii zatrudniania kierowców spoza Unii Europejskiej. Co więcej, pod koniec maja Komisja Europejska przedstawi kolejne modyfikacje w ramach tzw. Pakietu Drogowego” – komentuje wyniki badania Bartosz Najman, CEO marki VIAON. Często zmieniające się przepisy prawa oznaczają dla właścicieli firm transportowych również więcej czasu poświęconego na interpretację nowych zasad. „Przedsiębiorcy często zmuszeni są zaniedbywać swoje obowiązki, aby móc zapoznać się i wdrożyć kolejne przepisy. Aby unikać tego typu sytuacji, warto zgłosić się do firm profesjonalnie zajmujących się analizą przepisów prawa, a tym samym oszczędzić czas i skupić się na swoich obowiązkach” – dodaje Bartosz Najman.

Zdaniem ankietowanych, następnym w kolejności czynnikiem mogącym negatywnie wpływać na branżę jest niewystarczająca liczba kierowców zawodowych na rynku pracy – taką odpowiedź wskazało 35% badanych. Obecnie deficyt kierowców w Polsce szacuje się na około 100 000 tysięcy[1], co wpływa nie tylko na branżę TSL, ale także na całą gospodarkę kraju. Jak podaje CEO VIAON, stanowi to poważny problem, ponieważ polski rynek pracy wkracza w etap rynku pracownika, co również wpłynie na większą rotację już zatrudnionych kierowców.

Wśród innych wskazanych odpowiedzi dotyczących zagrożeń branży transportowej, pojawiły się m.in. manipulacje kierowców (manipulacje tachografem, manipulacje związane z czasem pracy), które wskazało niecałe 7% ankietowanych, następne zaś wymieniane były kradzieże i porwania
w transporcie (5%).

W tym samym badaniu wskazano, że managerowie i właściciele firm transportowych bardzo wysoko cenią sobie bezpieczeństwo zatrudnionych w przedsiębiorstwach kierowców zawodowych. Dla prawie 96% z nich zapewnienie właściwych warunków pracy jest istotne albo bardzo istotne.
„Z doświadczenia wiemy, że przedsiębiorcy bardzo poważnie podchodzą do kwestii bezpieczeństwa
w transporcie. Równolegle, przeprowadzone przez markę VIAON badanie sugeruje, że nie wszyscy mają wiedzę na temat metod, które mogą w znaczący sposób minimalizować ryzyko kradzieży czy porwania, a także usprawnić komunikację na linii kierowca-spedytor” –
podkreśla Bartosz Najman. Jednym ze sposobów wpływających na zwiększenie bezpieczeństwa jest zastosowanie systemów telematycznych, czyli połączenia rozwiązań telekomunikacyjnych, informatycznych i informacyjnych, które w praktyce pozwalają
obniżyć koszty związane z obsługą floty samochodów ciężarowych,
a także zwiększyć poziom bezpieczeństwa.

Badanie zostało przeprowadzone przez VIAON podczas konferencji TSL Biznes w Sosnowcu
w kwietniu br., organizowanej na targach Transportex. Celem ankiety było zbadanie opinii przedstawicieli branży transportowej na temat potencjalnych zagrożeń dla rozwoju tej gałęzi. Wśród respondentów byli m.in. właściciele firm transportowych, managerowie wysokiego szczebla, spedytorzy i logistycy.

[1] Dane pochodzące z raportu PwC „Rynek pracy kierowców w Polsce” z października 2016 r., https://www.pwc.pl/pl/pdf/pwc-raport-rynek-pracy-kierowcow.pdf

patrycja.paradowska@procontent.pl