Kultura, sztuka » Kultura

Nowa nagroda Sony CineAlta Discovery Award

Nowa nagroda Sony CineAlta Discovery Award wręczna podczas Semaine de la Critique („Tygodnia Krytyki”) na Festiwalu Filmowym Cannes 2014

Firma Sony poinformowała o swojej współpracy z organizatorami La Semaine de la Critique („Tygodnia Krytyki Filmowej”), który odbędzie się w ramach 67. Festiwalu Filmowego w Cannes.

67. Festiwal Filmowy w Cannes, 14-15 maja 2014

Tradycje przeglądu i konkursu „La Semaine de la Critique”, organizowanego równolegle z Festiwalem Filmowym w Cannes, sięgają roku 1962. Tydzień ten poświęcony jest odkrywaniu nowych talentów w branży filmowej poprzez wyświetlanie pierwszych i drugich filmów pełnometrażowych danych autorów z całego świata. W jego ramach odbywa się także konkurs filmów krótkometrażowych, który przyniósł popularność twórcom takim, jak François Ozon, Gaspar Noé, Andrea Arnold czy James Franco. Na zakończenie siedmiodniowych pokazów przyznane zostaną dwie nagrody:

·         Sony CineAlta Discovery Award — dla najlepszego filmu krótko- lub średniometrażowego w konkursie

·         Grand Prix Nespresso — dla najlepszego filmu pełnometrażowego w konkursie

Firma od zawsze wspiera nowe talenty w branży produkcji filmowej – reżyser zwycięskiego filmu otrzyma 4000 EUR od Sony.

Bernadette Icovic, zarządzająca partnerami La Semaine de la Critique, powiedziała: „La Semaine de la Critique wspiera dynamiczne, śmiałe, a nawet zuchwałe idee, umożliwiając ich wyróżnienie i zauważenie podczas Festiwalu w Cannes. Widzimy te same wartości w firmie Sony i jesteśmy przekonani, że marka ta będzie w stanie wspierać te młode talenty także w przyszłości.”

Fabien Pisano, dyrektor ds. marketingu firmy Sony, mówi: „Jesteśmy zachwyceni możliwością udziału w Festiwalu Filmowym w Cannes, a zwłaszcza w La Semaine de la Critique. Chcemy wspierać młodych twórców od początku ich podróży, zapewniając im nasze najlepsze innowacje. Oglądanie reżyserów korzystających z nowych technologii, takich jak 4K, do wyrażania swojego talentu i wizji to prawdziwa przyjemność.”

W jury tegorocznego konkursu zasiądzie czworo specjalistów z branży filmowej, a jego przewodniczącą będzie Rebecca Zlotowski. Przyznawana od 2003 roku nagroda Discovery Award przyczyniła się do odkrycia wielu innowatorów w dziedzinie sztuki filmowej, takich jak Juliana Rojas i Marco Dutra, Jérémy Clapin, Wi Ding Ho, Valery Rosier, studio H5, Guillaume Gouix, Damien Manivel, a ostatnio Daria Belova.

Z okazji rozpoczęcia nowej współpracy oraz pierwszej rocznicy opracowania kamer CineAlta z serii F (F5, F55 i F65) Sony organizuje konkurs. Od 1 kwietnia, logując się na stronie Sony Professional Europe serwisu Facebook, można wygrać wycieczkę do Cannes w czasie trwania festiwalu oraz wejściówki na La Semaine de la Critique.

Sony jest producentem innowacyjnego sprzętu audio, wideo, telekomunikacyjnego i informatycznego przeznaczonego na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Firma oferuje m.in. projektory instalacyjne, projektory do kina domowego, a także urządzenia dedykowane dla biznesu i sektora edukacyjnego.

Firma Sony Professional dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, edycji i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o zwiększonej wartości dla firm oraz ich klientów. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w zakresie dostarczania innowacyjnych i wiodących na rynku produktów firma Professional Solutions Europe osiągnęła idealną pozycję, która umożliwia oferowanie klientom rozwiązań o wyjątkowej jakości i wartości. Dział Professional Services, stanowiący sekcję integracji systemów firmy Sony, oferuje klientom dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanych specjalistów z całej Europy. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Professional Solutions Europe dostarcza całościowe rozwiązania, które zaspokajają potrzeby klientów oraz integrują oprogramowanie z systemami, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.pro.sony.eu

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl

Tel. +48 509 047 721